Zoeken binnen de website
Makelaarskantoor Langejan welkom voordeur

Aankoopmakelaar voor starters

Waarom het verstandig is om als starter je eerste huis in Rotterdam te kopen met behulp van een aankoopmakelaar?

Tips voor starters bij het kopen van hun eerste huis met behulp van een aankoopmakelaar

Bij het kopen van een eerste huis komt flink wat kijken. Maar waar begin je? Wat zijn de kosten? En waar moet je op letten? Een eerste huis kopen is ontzettend leuk, maar ook spannend. Als starter op de woningmarkt is het vaak lastig om je droomhuis te vinden. Je wilt het liefst een superstrak appartement in het centrum van een stad naar jouw keuze, met tuin en dakterras. Helaas liggen zulke woningen niet voor het oprapen en is het vinden van een geschikt huis een tijdrovend proces. Het inschakelen van een goede aankoopmakelaar kan je daarbij helpen.

Bovenop je hypotheek komen allerlei bijkomende kosten. Waarom zou je deze verhogen door een aankoopmakelaar in de arm te nemen?

Bij de aankoop van een woning komen er naast de hypotheek nog andere kosten kijken, zoals notariskosten, overdrachtsbelasting, taxatiekosten, en eventuele bouwkundige keuringen. Deze kosten kunnen flink oplopen en het is begrijpelijk dat je daarom wellicht twijfelt om ook nog een aankoopmakelaar in te schakelen.

Echter, het inschakelen van een aankoopmakelaar kan je op de lange termijn juist kosten besparen. Een aankoopmakelaar is namelijk een specialist in de woningmarkt en kan je helpen om de juiste keuzes te maken tijdens het aankoopproces. Zo kan de aankoopmakelaar bijvoorbeeld onderhandelen over de prijs, rekening houdend met de marktwaarde en eventuele gebreken van de woning. Ook kan de aankoopmakelaar je behoeden voor valkuilen en risico's bij de aankoop van een woning. Door de kennis en ervaring van een aankoopmakelaar in te zetten, kun je mogelijk een betere prijs bedingen voor de woning, en uiteindelijk kosten besparen. Daarnaast kan een aankoopmakelaar je tijd en energie besparen door bijvoorbeeld bezichtigingen te regelen, contact te leggen met de verkopende partij en alle documentatie door te nemen.

Kortom, hoewel het inschakelen van een aankoopmakelaar in eerste instantie een extra kostenpost lijkt te zijn, kan het uiteindelijk juist kosten besparen en je helpen om de beste keuzes te maken tijdens het aankoopproces.

Starters, vind jouw perfecte koopwoning

Schakel nu een aankoopmakelaar in voor succesvolle stappen op de woningmarkt!

WhatsApp met Robert Langejan Makelaar Rotterdam

Je eerste koopwoning in Rotterdam

Een aankoopmakelaar heeft goed zicht op de bewegingen in de woningmarkt en de beschikbare woningen in de regio waarin jij zou willen wonen. Zoek een makelaar die zich specialiseert in aankopen, zodat hij of zij zich full focus op jouw zoekopdracht kan storten. Bovendien kan een makelaar jou wijzen op een fantastische woning in een buurt waar je niet zo snel aan had gedacht, die de investering waard is, van waaruit jij binnen no-time op je werk bent en waar je met veel plezier zult wonen. Een ander voordeel van het inschakelen van een aankoopmakelaar is dat hij of zij je kan adviseren over de waarde van een woning en je kan helpen bij het onderhandelen over de prijs. Als je zelf een huis bezichtigt, kan het lastig zijn om de emotionele band met de woning los te laten en een objectief oordeel te vormen over de waarde van het huis. Een aankoopmakelaar kan hierbij helpen en ervoor zorgen dat je niet te veel betaalt voor een woning.

Klein maar fijn

Staar je niet blind op vierkante meters, maar denk ook aan de ligging, het uitzicht, de bereikbaarheid, de parkeermogelijkheden, de afstand tot winkels en openbaar vervoer, en of er crèches en scholen in de buurt zijn. Een goede makelaar kan je helpen bij het anticiperen op deze vragen en het beoordelen van de waarde van de woning die je op het oog hebt.

Een gespecialiseerde aankoopmakelaar kan je helpen jouw wensen scherp te stellen én realistisch te blijven. Vertrouwen staat centraal, dus let bij het kiezen van een makelaar niet alleen op de tarieven, maar ook op de specialisatie en jouw gevoel bij de makelaar.

Goede adviseur

Naast prettig wonen, wil je natuurlijk ook prettig kunnen leven. Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de financiering, belastingvrije schenkingen en startersleningen. Laat je adviseren over de kleine lettertjes in het koopcontract en de ontbindende voorwaarden, zodat je geen onverstandige beslissingen maakt waar je later spijt van krijgt.

Bij Makelaarskantoor Langejan kun je terecht voor gespecialiseerde aankoopdiensten. Bekijk onze website voor meer informatie en neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Interessante sites met meer informatie:

Je eerste huis kopen: nvm.nl
Over belastingvrije schenking: belastingdienst.nl
Starterslening gemeente Rotterdam: www.rotterdam.nl
Over de starterslening: svn.nl
Algemene informatie: hypotheekshop.nl

Makelaars ABC bij het kopen van je eerste huis
Energielabel? Wat is dat?

Een energielabel geeft op een schaal van A met vier plussen tot en met G aan hoe energiezuinig een huis is. De meest duurzame huizen hebben een label A met vier plusjes. Verkoop of verhuur je je huis, dan moet je een energielabel kunnen tonen. Vanaf het moment dat je hem aanvraagt, is het label 10 jaar geldig.

Hoe wordt een energielabel vastgesteld?

Een energie-adviseur komt bij je langs om alle kenmerken van jouw huis op te nemen. Op basis van die informatie stelt de adviseur het energielabel vast. Vroeger ging dat anders en kon dat online, nu is het bezoek van de adviseur verplicht. Je mag wel zelf een adviseur uitkiezen. Kijk daarbij ook naar de prijs: die kan namelijk per adviseur verschillen. Na het vaststellen wordt het label geregistreerd en is het 10 jaar geldig.

Is een energielabel verplicht?

Wanneer je je huis wilt verkopen of verhuren moet je een energielabel kunnen laten zien. Zo kan de koper of huurder namelijk een goed geïnformeerde keuze maken. Je moet het label noemen in advertenties zodra je je huis te koop zet. En je overhandigt het label aan de nieuwe eigenaar als je huis verkocht is. Je riskeert een boete als je dat nalaat. Dus ja, een energielabel is verplicht.

Wat betekent k.k.?

k.k. betekent kosten koper. Dit zijn de kosten die er naast de koopsom bijkomen. Denk hierbij aan overdrachtsbelasting, notariskosten en de inschrijving bij het kadaster. Courtage valt hier niet onder.

Wat betekent courtage?

Onder courtage verstaan we het tarief dat je betaalt aan je makelaar. Dit kan een vast bedrag zijn of een percentage van de koopsom. Let wel: courtage valt niet onder kosten koper.

Wat is erfpacht?

Als je eigenaar wordt van een huis met erfpacht, word je wel eigenaar van het huis, maar niet van de grond. Je betaalt huur voor het gebruik van de grond. Dit noem je ook wel canon. Vaak kun je de erfpacht afkopen voor een langere periode en kun je dit meefinancieren.

Hoe bepaal je je budget?

Er zijn veel online tools die jou helpen met het berekenen van jouw maximale hypotheek. Staar je hier echter niet op blind. Slim is om een onafhankelijke hypotheekadviseur te vragen om mee te kijken naar jouw wensen en mogelijkheden.

Bezichtigen: tips?

Ik heb zeker tips. Wees vooral op tijd zodat je van te voren nog even een rondje kunt wandelen door de buurt. Zodra je binnen bent, neem dan vooral de tijd om elke ruimte goed in je op te nemen en let daarbij op of niet alle lichten aan staan. Dit kan namelijk een vertekend beeld geven van de lichtinval. Kom je weer terug in de woonkamer, zit dan even op de bank zodat je het sfeergevoel goed kunt ervaren. Ben je helemaal enthousiast en vind je het super leuk, vraag dan vooral een tweede bezichtiging aan. Sowieso is het verstandig je eigen aankoopmakelaar mee te nemen want er komt nog veel meer bij kijken.

Bezichtigen: makelaar mee?

Je kunt natuurlijk alleen gaan, maar het is wel zo slim om je eigen aankoopmakelaar mee te nemen. Zo krijg je juridisch en bouwkundig advies en krijg je een goed beeld van de waarde van het huis.

Aankoop- en verkoopmakelaar?

Als je een woning zoekt, schakel je een aankoopmakelaar in. Wil je je woning juist verkopen, dan schakel je een verkoopmakelaar in. Maar: de makelaar mag nooit voor beide partijen tegelijk optreden.

Droomhuis gevonden, en nu?

Dat is natuurlijk super leuk en spannend tegelijk. Je gaat een bieding uitbrengen, dat doe je alleen of samen met je aankoopmakelaar. Je bedenkt een strategie en je gaat in onderhandeling. Als beide partijen het eens zijn, wordt de koopovereenkomst opgemaakt, die wordt getekend en dan gaan er nog 3 dagen bedenktijd in. Vervolgens heb je de tijd om de financiering rond te krijgen waarna je dag hebt waarop je het huis gaat checken en de sleutels krijgt bij de notaris.

Wat is een bouwkundige keuring?

Bij een bouwkundige keuring checkt een bouwkundige de staat van een huis. Er wordt gekeken naar gebreken zoals houtworm, lekkages of optrekkend vocht. De opdracht kan worden gegeven door verkoper of koper.

Wat is meldplicht?

Als jij je huis verkoopt, ben je wettelijk verplicht om de koper te informeren over belangrijke zaken. Maar ook over de zaken die op het eerste oog minder belangrijk lijken. zoals een oude lekkage die al is verholpen. Een verkoopmakelaar helpt je hierbij, zodat je niets over het hoofd ziet.

Wat is onderzoeksplicht?

Als koper ben je wettelijk verplicht om het huis en de omgeving zelf te onderzoeken. Zowel bouwkundig als juridisch. Een aankoopmakelaar kan jou daarbij helpen.

Hoe breng ik een bod uit?

Een bod breng je schriftelijk uit. Het makkelijkst is dat te doen per e-mail. Een bieding bestaat uit vier punten. De koopsom, de ontbindende voorwaarden, de opleverdatum en de spullen die je wilt overnemen.

In onderhandeling: wanneer?

Als je als koper een voorstel hebt gedaan en de verkoper heeft een tegenvoorstel uitgebracht, ben je pas echt in onderhandeling. Anderen mogen wel nog blijven bieden.

Koopovereenkomst?

In de koopovereenkomst worden alle afspraken tussen verkoper en koper vastgelegd. Denk hierbij aan de koopsom, de ontbindende voorwaarden, de dag waarop je de sleutel krijgt maar ook alle spullen die je overneemt, van gordijnen tot zonnescherm.

Drie dagen bedenktijd?

Nadat beide partijen de koopovereenkomst hebben ondertekend, gaat er een exemplaar naar de koper. Vanaf dat moment gaan er drie dagen bedenktijd in. Binnen die termijn mag de koper zonder opgaaf van reden van de koop afzien.

Ontbindende voorwaarden?

Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden die door koper en verkoper in de koopovereenkomst zijn vastgelegd. Denk hierbij aan een voorbehoud van financiering of een bouwkundige keuring. Aan deze voorwaarden is altijd een bepaalde termijn gekoppeld.

Verkocht onder voorbehoud?

Verkocht onder voorbehoud betekent dat de koopovereenkomst wel is getekend, maar dat de woning nog definitief verkocht is. Vaak moet de financiering nog geregeld worden of lopen er andere ontbindende voorwaarden.

Wat houdt de overdracht in?

Op de dag van de overdracht gaan verkoper en koper nog een keer naar het huis voor de inspectie en het opnemen van de meterstanden. Daarna wordt de leveringsakte bij de notaris getekend en gaan de sleutels over naar de nieuwe eigenaar. Als koper ligt het risico nu bij jou en moet je er dus op letten dat je de opstalverzekering hebt geregeld.

Wie kiest de notaris?

Is de vraagprijs kosten koper, dan bepaalt de koper wie de notaris wordt. Zie je achter een koopsom vrij op naam staan, dan bepaalt de verkoper wie de notaris wordt. Dit zie je vaak bij nieuwbouwwoningen.

Als koper naar de notaris

Als koper zorg je ervoor, op het moment dat je naar de notaris gaat, dat de financiering rond is en dat je alle verzekeringen hebt geregeld. Daarnaast neem je een identiteitsbewijs mee.

Leveringsakte: wat staat daar in?

In de leveringsakte legt de notaris alle afspraken uit de koopovereenkomst vast. Na ondertekening ontvang je de sleutel. De notaris schrijft de leveringsakte in bij het kadaster en dan ben je officieel eigenaar van het huis.

Aankoopmakelaar Rotterdam Kralingen

Onze overige diensten

Woning verkopen

Verkopen in de huidige markt is complex, het realiseren van de beste opbrengst is uitdagend. Makelaarskantoor Langejan levert resultaten. Met ons haal jij het maximale uit je verkoop. Vraag een gratis en vrijblijvend verkoopadvies aan bij één van onze makelaars.

Zoekopdracht woning

Op zoek naar je droomwoning? Plaats een zoekopdracht! Deel je wensen voor het ideale koophuis, en ontvang een melding bij een match. Ontvang het aanbod zodra het op de markt komt, vaak nog vóór het op Funda verschijnt.

Advies

Ben jij op zoek naar advies over jouw woning? Wij helpen je graag bij aankoop, verkoop en waardering. Of het nu gaat om verbouwingen, beleggingen, scheidingen of erfenissen; wij geven je deskundig advies.

Profiteer van een deskundige aankoopmakelaar: Plan een vrijblijvende afspraak

Bij het kopen van een huis is professionele begeleiding cruciaal. Onze ervaren aankoopmakelaars ondersteunen je bij elke stap van het proces, met expertise op het gebied van fundering, erfpacht, bouwkundige staat en waardebepaling. We onderhandelen doeltreffend met verkoopmakelaars om je de beste deal te garanderen. Maak nu een vrijblijvende afspraak en ervaar het gemak van je eigen aankoopmakelaar.

Afspraak maken

Bel mij voor een vrijblijvende afspraak

Lees onze informatieve en inspirerende aankoopmakelaar blogberichten voor essentiële tips over het kopen van een huis!

Makelaarskantoor Langejan al 155 jaar jouw vertrouwde NVM makelaar in Kralingen en de regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen.

Makelaar Rotterdam

Contact

Makelaarskantoor Langejan
Oudedijk 25
3062 AC Rotterdam

010 – 272 00 00
info@langejan.com

BTW: NL8048.86.969.B01
KvK: 24126812

Nieuwsbrief

© 2015-2024 Makelaarskantoor Langejan