Fijne makelaar, duidelijk over de gang van zaken rond de verkoop. Contact verliep altijd erg soepel en prettig.
Elk jaar ontvang je van de gemeente verschillende enveloppen op de mat met belastingaanslagen en gemeentelijke heffingen. Een veelgenoemde term in deze documenten is de WOZ-waarde, een belangrijke factor voor het berekenen van belastingen. Hoewel de WOZ-waarde en de taxatiewaarde beide betrekking hebben op de waarde van je huis, worden ze op verschillende manieren berekend en dienen ze verschillende doelen. In dit blog leggen we het verschil uit.
WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken en is de geschatte marktwaarde van een woning, vastgesteld door de gemeente. Jaarlijks wordt deze waarde bepaald op basis van marktontwikkelingen, vergelijkbare woningen en locatiegegevens. De WOZ-waarde dient als grondslag voor belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait, een percentage van de WOZ-waarde dat wordt meegenomen in de inkomstenbelasting.
Belangrijk om te weten is dat de WOZ-waarde een globale schatting is en niet per se de daadwerkelijke verkoopwaarde van je woning weerspiegelt. Dit kan betekenen dat de WOZ-waarde hoger of lager ligt dan de marktwaarde op dat moment. Daarnaast wordt de WOZ-waarde altijd vastgesteld op 1 januari van het voorgaande jaar. Hierdoor kunnen actuele marktontwikkelingen nog niet volledig in de waarde zijn verwerkt.
Een ander belangrijk punt is dat de WOZ-waarde gebaseerd wordt op gemiddelde verkoopprijzen van vergelijkbare woningen. Specifieke kenmerken van een woning, zoals verbouwingen, de staat van onderhoud of de exacte ligging, worden vaak niet volledig meegenomen. Dit kan leiden tot een discrepantie tussen de WOZ-waarde en de daadwerkelijke marktwaarde. Daarnaast gaat de gemeente bij het bepalen van de WOZ-waarde uit van "eigen grond" en wordt erfpacht bijvoorbeeld genegeerd.
De taxatiewaarde wordt vastgesteld door een onafhankelijke taxateur en geeft een nauwkeurige indicatie van de marktwaarde van een woning op een specifiek moment. Een taxateur houdt rekening met meerdere factoren, zoals de staat van de woning, recente verkoopprijzen van vergelijkbare panden en omgevingskenmerken.
Een taxatierapport is vaak nodig bij het aanvragen of oversluiten van een hypotheek en kan ook gebruikt worden bij juridische geschillen of de aankoop van een woning. Voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een taxatie altijd verplicht. In tegenstelling tot de WOZ-waarde, die vooral bedoeld is voor belastingdoeleinden, wordt een taxatie veel preciezer en op maat uitgevoerd. Een taxateur beoordeelt de woning individueel en houdt rekening met specifieke kenmerken, waardoor de taxatiewaarde een nauwkeuriger beeld geeft van de huidige marktwaarde.
Doel: De WOZ-waarde wordt gebruikt voor belastingheffingen, terwijl de taxatiewaarde vooral relevant is voor financiering, aankoop en verkoop.
Bepaling: De WOZ-waarde is een algemene schatting gebaseerd op modelmatige berekeningen, terwijl de taxatiewaarde wordt vastgesteld na een grondige inspectie door een taxateur.
Nauwkeurigheid: Een taxatierapport geeft een veel gedetailleerder beeld van de waarde van een woning dan de WOZ-bepaling van de gemeente.
Denk je dat de WOZ-waarde van je woning te hoog is ingeschat? Dan kun je bezwaar maken bij je gemeente. Dit werkt als volgt:
Controleer je WOZ-waarde
Vergelijk de WOZ-waarde met die van vergelijkbare woningen in de buurt.
Bekijk recente verkoopprijzen in je wijk.
Controleer of er gebreken aan je woning zijn die niet zijn meegenomen in de waardebepaling.
Dien een bezwaarschrift in
Vul het bezwaarformulier van de gemeente in (vaak online beschikbaar).
Onderbouw je bezwaar met bewijsstukken, zoals verkoopprijzen van soortgelijke woningen of een taxatierapport.
Wacht op de uitspraak
De gemeente beoordeelt je bezwaar en kan besluiten de WOZ-waarde aan te passen.
Bij een verlaging wordt de belastingaanslag ook herzien.
Wil je een uitgebreid stappenplan volgen? Lees dan ons blog over bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Rotterdam.
Soms wil je alleen de waarde van je woning weten in het kader van een mogelijke verkoop. Dan is het mogelijk om een gratis waardebepaling aan te vragen. Een makelaar van Langejan komt bij je langs en neemt de woning op om een realistische schatting van de marktwaarde te geven. Dit geeft je direct inzicht in je bestedingsruimte voor de aankoop van een nieuwe woning.
Verkopen in de huidige markt is complex, het realiseren van de beste opbrengst is uitdagend. Makelaarskantoor Langejan levert resultaten. Met ons haal jij het maximale uit je verkoop. Vraag een gratis en vrijblijvend verkoopadvies aan bij één van onze makelaars.
Koop een huis met hulp van een expert van Makelaarskantoor Langejan. Onze makelaar biedt op het juiste moment en ondersteunt je bij de aankoop, zodat je jouw nieuwe droomhuis krijgt.
Op zoek naar je droomwoning? Plaats een zoekopdracht! Deel je wensen voor het ideale koophuis, en ontvang een melding bij een match. Ontvang het aanbod zodra het op de markt komt, vaak nog vóór het op Funda verschijnt.
Makelaarskantoor Langejan al 158 jaar jouw vertrouwde NVM makelaar uit Kralingen voor de hele regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen. Kralingse kwaliteit voor heel Rotterdam en omstreken.
Makelaarskantoor Langejan
Oudedijk 25
3062 AC Rotterdam
010 – 272 00 00
info@langejan.com
BTW: NL8048.86.969.B01
KvK: 24126812
© 2015-2025 Makelaarskantoor Langejan