Waar komt lood in de bodem vandaan?
Loodvervuiling in de grond is vaak het gevolg van historische industriële activiteiten en het gebruik van lood in verven en brandstof. Een belangrijke bron van loodvervuiling was het gebruik van loodwit, een type verf dat in de 19e en begin 20e eeuw bijzonder populair was vanwege de helderheid en duurzaamheid van de witte kleur. Loodwitfabrieken gebruikten grote loodplaten die werden blootgesteld aan azijn en koolzuurgas om zo het lood om te zetten in loodwit. Tijdens dit proces werd stro gebruikt in stallen waar de loodplaten reageerden. Na het proces bleef het stro met een kleine hoeveelheid lood achter, en dit werd aan tuinders verkocht als mest.
Destijds was dit een winstgevende bijzaak voor de loodwitfabrieken, en het stro werd op grote schaal verspreid. Het resultaat? In stadswijken waar ooit tuinderijen lagen, zoals in Rotterdam, zit er nu vaak nog lood in de grond. Omdat veel van deze voormalige tuinderijen inmiddels midden in de stad liggen in plaats van aan de rand, heeft deze praktijk bijgedragen aan de verspreiding van lood in stedelijke gebieden.
Kolengruis als bron van lood in de grond
Naast loodverf en industriële activiteiten is ook het gebruik van kolengruis in achtertuinen een belangrijke bron van loodverontreiniging. Kolengruis werd vroeger vaak gestort om tuinpaden te verharden en vuil tegen te gaan. Omdat steenkool van nature zware metalen bevat, waaronder lood, kan het langdurige gebruik van kolengruis bijdragen aan verontreiniging van de bodem. In Rotterdam en andere stedelijke gebieden waar kolengruis intensief werd gebruikt, is het dus mogelijk om verhoogde loodwaarden in de grond te vinden. Deze zware metalen zijn daar soms al tientallen jaren aanwezig en blijven in de bodem zitten.
Voor wie vormt lood in de grond een risico?
Lood is een zwaar metaal dat zich in het lichaam kan ophopen. Hoewel het voor volwassenen meestal minder snel een acuut gevaar vormt, kan het vooral schadelijk zijn voor kinderen en zwangere vrouwen. Lood kan de hersenontwikkeling van kinderen beïnvloeden en bij zwangere vrouwen complicaties veroorzaken. Dit maakt het belangrijk om als eigenaar of koper van een huis met tuin bewust om te gaan met eventuele loodvervuiling.
Voor de meeste woningkopers en tuineigenaren in Rotterdam is het risico echter beperkt. Zolang je kinderen bijvoorbeeld niet direct in verontreinigde grond laten spelen of geen groenten direct in de grond verbouwt zonder voorzorgsmaatregelen, is de aanwezigheid van lood niet direct schadelijk. Toch is het verstandig om je bewust te zijn van de risico’s en voorzorgsmaatregelen te nemen.
Hoe beïnvloedt een vervuilde bodem met lood de waarde van je woning?
De aanwezigheid van lood in de grond heeft meestal een beperkte invloed op de woningwaarde. Dit komt doordat loodverontreiniging in Rotterdam niet uniek is en in grote delen van de stad voorkomt. Over het algemeen beïnvloedt het de waarde van een woning alleen merkbaar wanneer er bouw- of grondwerkzaamheden gepland zijn, zoals een uitbouw, omdat de grond dan mogelijk gesaneerd moet worden.
Het saneren van loodverontreinigde grond kan kostbaar zijn, maar is alleen noodzakelijk bij werkzaamheden waarbij de grond wordt verstoord. Voor kopers die een woning willen met een tuin, kan het geruststellend zijn om te weten dat deze saneringsverplichting niet automatisch op hen rust, zolang ze de grond niet ingrijpend veranderen.
Lood in de Rotterdamse bodem: Makelaarsadvies en belangrijke informatie voor huiseigenaren en kopers
Als makelaarskantoor begrijpen we dat loodverontreiniging voor kopers een zorg kan zijn, vooral wanneer ze op zoek zijn naar een woning met een tuin. We raden potentiële kopers aan om zich goed te informeren over de loodwaarden in de buurt van de woning die ze willen kopen. De gemeente heeft een handige online tool, de adreschecker, ontwikkeld op www.letoplood.rotterdam.nl. Hier kun je betrouwbare informatie vinden over loodverontreiniging en een overzicht van de verontreinigingsniveaus in verschillende stadsdelen. Vul de postcode en het huisnummer in op de website van de gemeente en ontdek hoeveel lood er in de grond op dat adres is gevonden.
Voor eigenaren die overwegen hun woning te verkopen, adviseren we om potentiële kopers gerust te stellen door aan te geven dat lood in de grond overal voorkomt en doorgaans geen invloed heeft op de woningwaarde. Bovendien kunnen onze makelaars ondersteuning bieden bij het beantwoorden van vragen van kopers over lood en het al dan niet saneren van de bodem.
Wat wel en niet te doen bij loodvervuiling in de bodem
Do’s:
- Informeer jezelf: Raadpleeg websites zoals www.letoplood.rotterdam.nl voor actuele informatie over loodvervuiling in verschillende stadsdelen.
- Houd kinderen veilig: Als je kinderen hebt die graag in de tuin spelen, overweeg dan maatregelen zoals schone teelaarde of een laag gras om het contact met verontreinigde grond te beperken.
- Sanering bij bouwplannen: Plan je een uitbouw of wil je bijvoorbeeld een kelder bouwen? Houd er rekening mee dat sanering van de bodem vereist kan zijn.
- Kies een gespecialiseerde makelaar: Langejan kan je helpen met advies en ondersteuning bij loodkwesties en je begeleiden bij het navigeren door de regelgeving en mogelijkheden.
Don’ts:
- Niet graven zonder voorzorgsmaatregelen: Ga niet in de grond graven zonder eerst informatie in te winnen over mogelijke loodverontreiniging.
- Geen groentetuin zonder controle: Als je een moestuin wilt aanleggen, zorg ervoor dat de grond veilig is of werk met verhoogde plantenbakken.
- Vermijd paniek: Loodverontreiniging komt veel voor en is vaak niet direct schadelijk. Informeer je en neem verstandige voorzorgsmaatregelen.
Onze makelaars bij Langejan staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Met onze ervaring in de Rotterdamse woningmarkt kunnen we je helpen om de juiste informatie te verkrijgen en je gerust te stellen als je je zorgen maakt over loodverontreiniging. Neem gerust contact met ons op! Vul het onderstaande formulier in voor meer informatie. Klik op de link om direct naar het formulier te gaan.