Heel eerlijk, namen de tijd, deskundig, vriendelijk. We hebben een lange zoektocht gehad, maar voelden ons nooit opgejaagd.
Als huiseigenaar ben je bekend met de maandelijkse kosten die horen bij het bezitten van een eigen woning: hypotheek, energie, verzekeringen, belastingen en meer. In dit blog beginnen we met een belangrijk onderwerp: de loan-to-value (LTV). Daarna bespreken we andere manieren om jouw woonlasten te verlagen, zoals het verminderen van je energie- en waterverbruik, het gebruikmaken van subsidies en het vergelijken van verzekeringen. Doe er je voordeel mee ...
Een van de grootste kostenposten voor huiseigenaren is de hypotheek. Een belangrijke factor die invloed heeft op de hoogte van je rente is de loan-to-value (LTV), oftewel de verhouding tussen de hoogte van je hypotheek en de marktwaarde van je woning.
Banken zien een lagere LTV als een lager risico. Hoe groter de waarde van jouw woning ten opzichte van je hypotheek, hoe kleiner de kans dat de bank verlies lijdt als er iets misgaat. Daarom kunnen banken je belonen met een lagere rente als de LTV gunstiger wordt.
Is je woning in waarde gestegen, bijvoorbeeld door een verbouwing of een nieuwe WOZ-beschikking? Dan kan je LTV nu lager zijn dan bij het afsluiten van de hypotheek. Dit biedt je de kans om je rente te verlagen.
Stap 1: Bereken het risico-opslag (renteopslag) van je hypotheek en controleer of je nu in een lagere risicoklasse valt.
Stap 2: Neem contact op met je hypotheekverstrekker en vraag om een herberekening van je rente op basis van de nieuwe woningwaarde.
Stap 3: Lever het benodigde bewijs (bijvoorbeeld een taxatierapport of de laatste WOZ-beschikking) aan om de waardestijging te onderbouwen.
Is de rente bij je huidige bank niet meer concurrerend? Dan kun je de hypotheek oversluiten naar een andere verstrekker met een lager tarief. Let wel op de bijkomende kosten, zoals boeterente, taxatie- en notariskosten. Soms kan rentemiddeling bij je huidige bank een uitkomst zijn: je betaalt een boeterente gespreid over de resterende looptijd van je rentevaste periode.
Energiekosten vormen voor veel huiseigenaren een van de grootste kostenposten. Door slim om te gaan met energie kun je flink besparen.
Een vaak vergeten manier om te besparen op de (energetische) woonlasten is door te profiteren van financiële regelingen.
Energiebespaarlening (Nationaal Warmtefonds)
Wil je energiezuinige maatregelen treffen, zoals zonnepanelen of isolatie? Dan kun je geld lenen tegen een relatief gunstige rente. Zo wordt het makkelijker om te investeren in besparende maatregelen die zich later terugverdienen. De lening is beschikbaar voor particuliere huiseigenaren, met rentevoordelen afhankelijk van het type investering.
Lokale en regionale subsidies
Veel gemeenten en provincies stellen subsidiebudget beschikbaar voor verduurzaming. Denk aan isolatie, groene daken of warmtepompen. Check de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor nationale regelingen of kijk op de website van jouw gemeente voor lokale subsidies.
Wil je meer leren over het verduurzamen van je woning? Lees dan ons andere blog over hoe je stap voor stap je huis kunt verduurzamen met de hulp van de makelaar. Van energiezuinige maatregelen tot het aanvragen van subsidies, we leggen uit hoe je het proces aanpakt en welke voordelen het biedt. Lees het volledige blog hier.
Water lijkt misschien geen grote kostenpost, maar ongemerkt kunnen de rekeningen toch oplopen. Met kleine aanpassingen kun je flink besparen.
Waterbesparende douchekoppen en kranen
Een waterbesparende douchekop kan het verbruik aanzienlijk verminderen zonder dat je onder een “druppeldouche” staat. Perlators op kranen zorgen voor een lagere waterstroom met behoud van voldoende waterdruk.
Regenwater opvangen
Gebruik opgevangen regenwater voor het besproeien van de tuin of het wassen van de auto. Dit bespaart niet alleen op (duur) kraanwater, maar is ook een duurzame manier om met water om te gaan. Door een regenton aan te sluiten op je regenpijp vang je het regenwater op dat anders verloren zou gaan. Regenwater is bovendien vaak beter voor je planten, omdat het minder kalk bevat. In Rotterdam kun je zelfs profiteren van een subsidie voor klimaatadaptatie, zoals voor het opvangen van regenwater en andere maatregelen. Meer informatie hierover vind je op de officiële gemeentepagina.
Veel huiseigenaren hebben meerdere woonverzekeringen, zoals een opstal- en inboedelverzekering. Het kan lonen om deze regelmatig te vergelijken.
Let erop dat je niet betaalt voor dezelfde risico’s. Soms heb je onnodige aanvullende dekkingen of meerdere pakketten met overlap.
Door het eigen risico te verhogen, gaat de premie omlaag. Bereken wel of je dat financiële risico kunt dragen.
Je hebt weinig invloed op de hoogte van bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting (OZB) en rioolheffing, maar je kunt wel controleren of je WOZ-waarde klopt.
Check je WOZ-beschikking
Als je denkt dat de WOZ-waarde te hoog is, kun je bezwaar maken. Bij verlaging betaal je in de toekomst minder OZB.
Vergelijk afvalstoffenheffing
Veel gemeenten hanteren verschillende systemen voor de afvalstoffenheffing. Sommige gemeenten rekenen de kosten op basis van het gewicht van het afval dat je produceert, terwijl andere gemeenten werken met een systeem waarbij je betaalt voor het aantal keren dat je de afvalcontainer laat ledigen. Dit betekent dat het loont om te kijken welk systeem jouw gemeente gebruikt, zodat je kunt besparen door bijvoorbeeld minder afval te produceren of je container efficiënter te laten ledigen.
Preventief onderhoud kan onverwachte reparaties voorkomen en de waarde van je woning verhogen. Door je huis in goede staat te houden, voorkom je grote kostenposten ineens en profiteer je van een betere energieprestatie.
Besparen op je vaste lasten als huiseigenaar is mogelijk door kritisch te kijken naar alle kostenposten: begin bij je loan-to-value om de hypotheekrente te verlagen, verminder je energie- en waterverbruik, benut subsidies, vergelijk verzekeringen en houd de WOZ-waarde van je woning in de gaten. Zo kun je op een slimme én duurzame manier geld overhouden, zodat je met een gerust hart kunt blijven genieten van je eigen woning!
Wil je meer weten over hoe je jouw woning energiezuiniger kunt maken en welke subsidies beschikbaar zijn? Neem contact op met Makelaarskantoor Langejan voor advies over verduurzaming en besparing op je woonlasten. Daarnaast bieden wij een vrijblijvende waardebepaling van je woning aan, zodat je precies weet wat je kunt verwachten bij de verkoop. We helpen je niet alleen bij het vinden van je droomhuis, maar ook bij het maken van slimme keuzes voor de toekomst van je woning!
Verkopen in de huidige markt is complex, het realiseren van de beste opbrengst is uitdagend. Makelaarskantoor Langejan levert resultaten. Met ons haal jij het maximale uit je verkoop. Vraag een gratis en vrijblijvend verkoopadvies aan bij één van onze makelaars.
Koop een huis met hulp van een expert van Makelaarskantoor Langejan. Onze makelaar biedt op het juiste moment en ondersteunt je bij de aankoop, zodat je jouw nieuwe droomhuis krijgt.
Op zoek naar je droomwoning? Plaats een zoekopdracht! Deel je wensen voor het ideale koophuis, en ontvang een melding bij een match. Ontvang het aanbod zodra het op de markt komt, vaak nog vóór het op Funda verschijnt.
Makelaarskantoor Langejan al 158 jaar jouw vertrouwde NVM makelaar uit Kralingen voor de hele regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen. Kralingse kwaliteit voor heel Rotterdam en omstreken.
Makelaarskantoor Langejan
Oudedijk 25
3062 AC Rotterdam
010 – 272 00 00
info@langejan.com
BTW: NL8048.86.969.B01
KvK: 24126812
© 2015-2025 Makelaarskantoor Langejan