Zoeken binnen de website

NVM woningmarktcijfers Rotterdam 4e kwartaal 2023

11-01-2024

Met name het kleinere segment op de woningmarkt in Rotterdam deed het goed in het laatste kwartaal van 2023. Het hogere segment van veel al grotere woningen had het lastig. Het aanbod is flink gedaald.

NVM woningmarktcijfers Rotterdam verkoopprijzen en hypotheekrente woningmarkt

Woningmarkt in Rotterdam

Het aantal transacties is licht gestegen met 1,6% vergeleken met het vorige jaar, wat duidt op een stabiele markt. De transactieprijs is gestegen naar €380.000, een toename van 8,2%, en ook de prijs per vierkante meter is omhooggegaan naar €3.703, wat een groei van 6,7% vertegenwoordigt. Deze cijfers kunnen wijzen op een toenemende vraag naar woonruimte in Rotterdam.

Opmerkelijk is de daling van 17% in het aantal nieuwe aanmeldingen van woningen op de markt, wat wijst op een krapper wordende woningmarkt. Het aanbod van beschikbare woningen is drastisch verminderd met 44,2%, en de looptijd van aanbod is aanzienlijk afgenomen. Dit alles kan wijzen op een verkopersmarkt, waar de vraag het aanbod overtreft, en kan leiden tot snellere verkopen en mogelijk hogere prijzen.

De krapte-indicator, die aangeeft hoeveel keuze kopers hebben, is sterk gedaald van 3,4 naar 1,8. Dit suggereert dat kopers minder opties hebben en dat de markt concurrerender is geworden.

Samengevat toont de Rotterdamse woningmarkt een dynamisch beeld, waarbij de vraag robuust blijft en het aanbod afneemt, wat leidt tot een competitieve marktomgeving.

Opvallendste cijfers van woningmarkt regio Rijnmond

Prijsontwikkeling q4 2023 woningmarkt Rotterdam-Rijnmond

De transactieprijzen van woningen in Rijnmond laten tussen het vierde kwartaal van 2022 en 2023 diverse trends zien. De gemiddelde prijs voor een tussenwoning steeg met 7,5% naar €390.000, wat een groeiende waardering voor dit type woning aantoont.

Hoekwoningen kenden een prijsstijging van 7,9%, met een toename van €387.000 naar €418.000, wat wijst op een stabiele vraag. Bij 2-onder-1-kapwoningen was er een gematigde stijging van 3,6% tot €544.000, wat de voortdurende interesse in dit woningtype onderstreept.

Vrijstaande woningen vertoonden een uniek patroon met een daling van 8,2% in de transactieprijs tot €692.000, ondanks een kleine stijging in het laatste kwartaal. Dit kan wijzen op marktcorrecties of veranderende voorkeuren.

Appartementen zagen een lichte stijging van 1,8% in de transactieprijs naar €317.000, wat hun aanhoudende populariteit in stedelijke gebieden bevestigt.

Over het algemeen steeg de gemiddelde transactieprijs van woningen in Rotterdam met 3,6% tot €391.000. Deze cijfers reflecteren een gevarieerde markt waarin sommige woningtypen een grotere waardering zien dan anderen, en benadrukken de dynamiek en diversiteit van de Rotterdamse woningmarkt.

Aanbod Rotterdam-Rijnmond

Aanbod ontwikkeling q4 2023 woningmarkt Rotterdam-Rijnmond

Het woningaanbod in Rotterdam-Rijnmond heeft in de loop van 2023 een opmerkelijke verandering ondergaan, een trend die duidelijk blijkt uit de meest recente gegevens. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2022 is het totale aantal woningen dat te koop staat in hetzelfde kwartaal van 2023 met 29% gedaald, van 2.744 naar 1.940 woningen. Deze daling is een duidelijk teken van de veranderende dynamiek op de Rotterdamse vastgoedmarkt.

Bij nadere beschouwing van de categorieën is te zien dat tussenwoningen de grootste daling vertonen. Het aanbod van deze woningsoort is met 46% gedaald van 715 woningen in het vierde kwartaal van 2022 naar 387 in hetzelfde kwartaal van 2023. Dit is een significante vermindering, die wijst op een sterke afname van beschikbare tussenwoningen in de markt.

Hoekwoningen en 2-onder-1-kapwoningen volgen een soortgelijke trend. Het aanbod van hoekwoningen is met 38% gedaald tot 213 woningen, terwijl het aanbod van 2-onder-1-kapwoningen met 28% is verminderd tot 175 woningen in het vierde kwartaal van 2023. Deze afname kan wijzen op een groeiende vraag naar deze woningtypen in Rotterdam, wat resulteert in een snellere verkoop.

Vrijstaande woningen tonen daarentegen een relatief kleinere daling in het aanbod, slechts 9%, wat aangeeft dat deze marktsegment minder volatiel is in vergelijking met andere woningtypen.

Appartementen, een significant segment in een stedelijke omgeving als Rotterdam, vertonen eveneens een duidelijke afname in het aanbod. Er is een daling van 22% te zien in het aantal beschikbare appartementen, van 1.096 in het vierde kwartaal van 2022 naar 851 in hetzelfde kwartaal van 2023.

Deze gegevens geven een duidelijk beeld van een markt waarin het aanbod krimpt, wat kan wijzen op een toenemende concurrentie en mogelijk hogere prijzen voor de beschikbare woningen. Het is een indicatie van de dynamische en zich voortdurend ontwikkelende vastgoedmarkt in Rotterdam, waar vraag en aanbod een voortdurende dans uitvoeren, gedreven door economische factoren, consumentenvoorkeuren en bredere markttrends.

Transacties in Rotterdam-Rijnmond

Aantal transacties ontwikkel q4 2023 woningmarkt Rotterdam-Rijnmond

De woningmarkt in Rotterdam toonde in 2023 een opmerkelijke toename in het aantal transacties, met een stijging van 13% ten opzichte van 2022, wat neerkomt op 2.495 transacties. Deze groei benadrukt een toegenomen activiteit in de markt.

Bij tussenwoningen was er echter een daling van 9% in transacties, wat wijst op een afnemende interesse in dit type woning. In tegenstelling, hoekwoningen zagen een lichte stijging van 5%, wat een groeiende vraag naar dit woningtype aanduidt.

2-onder-1-kapwoningen en vrijstaande woningen toonden significante groei in populariteit, met respectievelijk 24% en 39% toename in transacties. Dit duidt op een verschuiving in voorkeuren naar deze meer ruime woningtypen.

Appartementen ervoeren de grootste toename, met een stijging van 26% in transacties. Deze trend benadrukt de aanhoudende aantrekkelijkheid van appartementen in stedelijke gebieden zoals Rotterdam.

Samengevat laten deze cijfers een dynamische en groeiende woningmarkt in Rotterdam zien, met een duidelijke trend naar een hogere vraag naar bepaalde woningtypen, vooral 2-onder-1-kapwoningen, vrijstaande woningen en appartementen. Deze trends bieden inzichten voor zowel kopers als verkopers in de Rotterdamse vastgoedmarkt.

Veelgestelde vragen (ver)kopen van je huis makelaar Rotterdam
Heb je hier nog vragen over?
We staan voor je klaar!
Stuur ons eenvoudig een berichtje, dan nemen we contact met je op.
Wij nemen je privacy serieus, en delen je gegevens nooit met derden.

Dit vinden onze klanten

Prima contact. Makelaar luisterde erg goed naar onze wensen en bracht zelf zeer waardevolle kennis op diverse terreinen in die van groot belang was bij de verkoop. Ook vanuit de medewerkers op het kantoor snelle en duidelijke service wanneer dat nodig was.

Een funda gebruiker

Wij hebben makelaar Langejan een zoekopdracht gegeven. Steeds regelmatig overzichten gekregen van aankomende te kopen huizen. Contact was prima. Geen moeite was hen teveel. Een top secretaresse als Cheryl, die steeds de communicatie op perfecte wijze onderhield. Deskundige makelaars Robert Langejan en Karel Schaedtler.

Peter Andringa

Zonder het team van Langejan was het nooit gelukt! Robert heeft passie voor het vak en is zeer betrokken en behulpzaam. In onze zoektocht stond hij naast ons, heeft hij alle nodige tips gegeven en altijd meegedacht over wat voor ons het beste is. Cheryl is onze grote heldin! Ze kwam meteen in actie en liet er geen gras over groeien, waardoor elke bezichtiging mogelijk was. Ook Richard is essentieel geweest. Met zijn inzicht heeft hij ervoor gezorgd dat wij het perfecte bod hebben gedaan. We raden Langejan van harte aan!

Jaap Jan van Senden

Fijne makelaar, duidelijk over de gang van zaken rond de verkoop. Contact verliep altijd erg soepel en prettig.

Jan Willem

Makelaar was zeer prettig in de omgang, had kennis van de markt en ging niet voor lage verkoopprijs - snelle verkoop. Prijs waarvoor hij woning in markt wilde zetten, kwam overeen met ons idee. Makelaar en het kantoor was goed bereikbaar en bezichtigingen werden in blokken ingepland, zodat je niet voortdurend kijkers over de vloer kreeg.

Yke Ten Brink

Heel eerlijk, namen de tijd, deskundig, vriendelijk. We hebben een lange zoektocht gehad, maar voelden ons nooit opgejaagd.

Een funda gebruiker

Fijn contact met Richard Couwenberg. Hij heeft een realistische schatting gemaakt van het appartement en een mooie omschrijving geschreven. Aansturing van de overige partijen zoals de fotograaf, energielabel, etc. was ook prima! Flexibel in de omgang en het appartement is snel verkocht... fijn!

Dave van Wijngaarden

Aankoopmakelaar Rotterdam Kralingen

Ervaren Makelaars: Ontdek onze uitgebreide dienstverlening

Waar mogen we jou bij helpen?

Woning verkopen

Verkopen in de huidige markt is complex, het realiseren van de beste opbrengst is uitdagend. Makelaarskantoor Langejan levert resultaten. Met ons haal jij het maximale uit je verkoop. Vraag een gratis en vrijblijvend verkoopadvies aan bij één van onze makelaars.

Woning aankopen

Koop een huis met hulp van een expert van Makelaarskantoor Langejan. Onze makelaar biedt op het juiste moment en ondersteunt je bij de aankoop, zodat je jouw nieuwe droomhuis krijgt.

Zoekopdracht woning

Op zoek naar je droomwoning? Plaats een zoekopdracht! Deel je wensen voor het ideale koophuis, en ontvang een melding bij een match. Ontvang het aanbod zodra het op de markt komt, vaak nog vóór het op Funda verschijnt.

Makelaarskantoor Langejan al 155 jaar jouw vertrouwde NVM makelaar in Kralingen en de regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen.

Contact

Makelaarskantoor Langejan
Oudedijk 25
3062 AC Rotterdam

010 – 272 00 00
info@langejan.com

BTW: NL8048.86.969.B01
KvK: 24126812

Nieuwsbrief

© 2015-2024 Makelaarskantoor Langejan