Sleutels namaken via een foto? Ja, dat kan!
Volgens RTL Nieuws wordt het steeds makkelijker om sleutels na te maken met behulp van 3D-printers. Zelfs één duidelijke foto kan genoeg zijn om een werkende kopie te maken. Ahmed Abo Seada van het 3D-printbedrijf Production to Go legt uit dat veel sleutels voorzien zijn van een herkenbaar patroon met zes inkepingen. Die zijn digitaal goed te reconstrueren. Met gratis apps en websites kun je zelfs online een sleutelsjabloon maken, zonder dat je de sleutel ooit fysiek in handen hebt gehad. Vervolgens is het een koud kunstje om een kopie te printen.
Wat betekent dit voor jou als woningbezitter?
Vooral bij de overdracht van een woning zien we het vaak: trotse foto’s van de nieuwe sleutel op Instagram, Facebook of TikTok. Begrijpelijk; maar ook riskant. Een kwaadwillende kan deze informatie gebruiken om een duplicaat te maken en jouw woning binnen te komen.
Sleutelspecialist Jasper van Rumpt benadrukt dat “sleutels meer vertellen dan je denkt.” Niet alleen het patroon, maar ook het merk of het type slot geeft informatie weg over de beveiliging van je nieuwe woning. En daarmee vergroot je – zonder het te weten – het risico op een inbraak.
Ook de politie waarschuwt
In hetzelfde artikel van RTL Nieuws geeft de politie aan dat ze zich bewust zijn van dit risico. Ze roepen op om voorzichtig te zijn met wat je op sociale media deelt. Misschien denk je dat inbrekers nooit zullen weten waar je woont. Dat is echter een misvatting! Inbrekers kunnen je volgen of op basis van andere foto’s op je social media profiel achterhalen waar je woont. Tegenwoordig voegen sociale mediaplatformen soms automatisch een locatie toe aan jouw foto’s. Hierdoor kunnen inbrekers eenvoudig herleiden waar je woont en waar ze met de namaaksleutel kunnen inbreken. Om dit te voorkomen, kun je in de privacy-instellingen van je sociale media-account het automatisch toevoegen van locaties uitschakelen.
Techjournalist Daniël Verlaan sluit zich hierbij aan: “Controleer altijd even je foto voordat je hem met de wereld deelt. Soms staat er meer op dan je denkt, zoals een adreslabel, wachtwoorden of zelfs rekeningnummers.”
Onze tip als makelaar?
Wij bij Makelaarskantoor Langejan snappen hoe bijzonder het moment van de sleuteloverdracht is. Maar bewaar die foto liever voor je privéalbum. Wil je toch iets delen op de socials? Maak dan bijvoorbeeld een leuke selfie voor je nieuwe voordeur, bij het makelaarsbord met 'verkocht' erop, of met een fles champagne in je hand – zónder voordeursleutels in beeld. Zo vier je de start in je nieuwe huis én houd je het veilig.
🔗 Bron: RTL Nieuws – Zet geen foto van je sleutel online, die is zo na te maken