Bieden met een eindtijd
Als er veel interesse is voor een woning, kunnen biedingen snel door elkaar lopen. Van het eerste openingsbod tot het laatste voorstel, het kan lastig zijn om overzicht te houden. Daarom stelt de makelaar in veel gevallen een einddatum en -tijd vast voor biedingen, zodat iedereen gelijk behandeld wordt. Dit gebeurt vaak in de vorm van een ‘gesloten inschrijving’.
Wat is een biedingstermijn?
Een biedingstermijn is een periode waarin bieders hun uiterste bod kunnen uitbrengen. Dit gebeurt binnen een vooraf vastgestelde start- en eindtijd. De makelaar en verkoper verzamelen alle biedingen, waarna ze na afloop van de termijn het gunningsproces kunnen starten.
Onderhandelen is niet mogelijk
Bij een regulier biedproces is het mogelijk om met de verkoper te onderhandelen via de makelaar. Bij een biedingstermijn gaat dat anders. Omdat de makelaar in deze periode alle biedingen verzamelt, zijn er geen 1-op-1 onderhandelingen. Elke bieder doet slechts één uiterste voorstel.
Het biedlogboek: transparantie in het biedproces
Sinds 1 januari 2023 zijn makelaars die zijn aangesloten bij brancheorganisaties zoals de NVM verplicht om een digitaal biedlogboek bij te houden. Dit logboek registreert alle biedingen die op een woning zijn uitgebracht, inclusief het tijdstip van ontvangst en eventuele voorbehouden. Persoonlijke gegevens van bieders worden geanonimiseerd om de privacy te waarborgen.
Na het afsluiten van de verkoop hebben alle bieders recht op inzage in het biedlogboek. Dit zorgt voor meer transparantie in het koopproces, zodat alle betrokkenen kunnen zien hoe het biedproces is verlopen.
Bieden op een huis
Een succesvolle bieding vraagt om een goede voorbereiding. Schakel daarom een NVM-aankoopmakelaar in. Een aankoopmakelaar begeleidt je bij elke stap, van marktanalyse tot het bepalen van een strategisch bod. Met zijn expertise voorkom je misstappen en vergroot je je kansen op een succesvolle aankoop van jullie nieuwe (t)huis.
Slim bieden op een woning: tips voor kopers
- Grondig onderzoek: Zorg ervoor dat je alle beschikbare informatie over de woning hebt bekeken, zoals het energielabel, de staat van onderhoud en de buurt.
- Financiële voorbereiding: Laat je vooraf goed informeren over je financiële mogelijkheden door een hypotheekadviseur. Zo weet je precies wat je kunt bieden.
- Een reëel bod: Bepaal een bod dat zowel aantrekkelijk is voor de verkoper als haalbaar voor jezelf. Kijk hierbij naar de marktwaarde en je eigen budget.
- Voorwaarden overwegen: Denk goed na over eventuele voorwaarden, zoals een voorbehoud van financiering of een bouwkundige keuring.
- Op tijd bieden: Zorg ervoor dat je bod vóór het einde van de biedingstermijn is ingediend om teleurstellingen te voorkomen.
Bij Makelaarskantoor Langejan staan we voor je klaar om je te begeleiden in het koop- of verkoopproces. Dankzij onze expertise en kennis van de woningmarkt in Rotterdam en omgeving kun je met vertrouwen een woning kopen of verkopen. Neem gerust contact met ons op voor een geheel vrijblijvend gesprek!