Woningmarktcijfers NVM 4e kwartaal 2019


Prijsstijging houdt aan, woningschaarste blijft toenemen.

Vandaag, donderdag 9 januari, zijn na 10.00 uur de cijfers bekend gemaakt van het 4e kwartaal 2019 ten aanzien van de woningmarkt in Nederland en in de vier regio’s binnen het gebied van de NVM afdeling Rotterdam/ZHZ. Tenzij anders vermeld zijn cijfers en percentages vergeleken met die van het 4e kwartaal 2018 en op basis van aanbod en transacties via NVM makelaars. Genoemde waarden betreffen in principe gemiddelden.
 

Regio Rotterdam

Deze regio omvat de gemeenten Rotterdam, Barendrecht, Lansingerland, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Nieuwerkerk aan den IJssel, Ridderkerk, Schiedam, Albrandswaard en Vlaardingen. Er staan halverwege het kwartaal 1.803 woningen te koop in deze numeriek grote regio; een daling van 3,3%. Wel is er een aanbodtoename van 14,8% voor hoekwoningen en 1,8% voor tussenwoningen. De hoeveelheid nieuw aanbod dit kwartaal daalt met 3% naar 2.304 woningen. Vraagprijzen stijgen in deze regio met 10%.
Het aantal  transacties stijgt met 6,3% naar nu 2.110 woningen waarbij vrijstaande woningen het sterkst zijn gestegen met 29,1%. Het aantal verkochte appartementen, met 1003 transacties de grootste groep, is met 2,5% gestegen. Transactieprijzen zijn gestegen met 9,4% naar nu €299.000. Appartementen noteren zelfs 14% hogere transactieprijzen. De verkooptijd bedraagt 40 dagen.
De woningmarkt is in deze regio nog altijd oververhit met een KI = 2,6.
 

Landelijk

Het aanbod op de woningmarkt is in een jaar tijd wederom fors afgenomen van 46.536 naar 37.997 woningen en dat is een daling van ruim 18% t.o.v. vorig jaar. Vergeleken met een kwartaal eerder blijft de hoeveelheid aanbod nagenoeg onveranderd. Overigens bedraagt de hoeveelheid nieuw aanbod1 dit kwartaal 43.257 woningen.
Het aantal transacties is nog iets toegenomen met 3,2% van 39.284 naar 40.434 woningen. Daarbij is het aantal transacties voor appartementen met 1,9% gedaald, dat voor tussenwoningen stijgt 2,5%, voor twee-onder-één-kap met 5,1% en er zijn zelfs 8,9% méér vrijstaande woningen verkocht. Dus iets meer stijging naarmate het woningtype duurder is. Het omgekeerde geldt voor de transactieprijzen die juist voor appartementen het meeste toenemen. De gemiddelde verkoopprijs bedraagt nu €326.000, een stijging van 8%. Ruim 42% van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. De KI2 is verder gedaald naar nu 2,8 maar verschilt zowel per regio als per woningtype.

Op de website van het NVM vind u de actuele kwartaalcijfers.
 

Conclusie

Minder woningaanbod, hogere transactieprijzen, toenemende schaarste en veel te weinig nieuwbouw domineren al enige tijd de woningmarkt. Dit geeft nog wel kansen bij doorstroming, vooral als nog relatief veel rente op de hypotheek wordt betaald en mits in het schaarse aanbod een geschikte woning gevonden wordt. Maar vooral starters zijn in toenemende mate de dupe, met name door enorme schaarste in de bestaande bouw en de voor hen vaak niet haalbare prijzen in de nieuwbouw.

Weten wat je eigen huis waard is? Doe nu de check!

1 Bij daling van het aanbod kan het aantal transacties toch stijgen; dat komt met name doordat woningen snel verkocht worden. De stand van het aanbod wordt op één moment gemeten namelijk halverwege het kwartaal. Als een woning in gemiddeld 37 dagen verkocht wordt, zoals nu het geval is, dan is er in een kwartaal tijd in totaal meer aanbod dat verkocht kan worden dan op dat ene meetmoment halverwege het kwartaal beschikbaar is.
2 De krapte-indicator (KI) is de verhouding tussen aanbod en vraag. Deze wordt uitgerekend door het staande aanbod te delen door het aantal transacties in een maand (beter: 3 x aanbod te delen door aantal transacties in een kwartaal). Lager dan 5 is een krappe (verkopers-)markt, tussen 5 en 10 is evenwichtig, boven de 10 is een ruime (kopers-)markt.


 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring