Zoeken binnen de website

Woningmarkt Q2 2023

06-07-2023

De woningmarkt blijft een van de meest besproken en dynamische onderwerpen in Nederland, en het tweede kwartaal van 2023 was geen uitzondering. In het tweede kwartaal van 2023 werden er in de regio Groot-Rijnmond significante verschuivingen opgemerkt in de woningmarkt

NVM woningmarktcijfers Rotterdam verkoopprijzen en hypotheekrente woningmarkt

Misschien wel het meest opmerkelijke was de gemiddelde transactieprijs van de verkochte huizen. Met een gemiddelde verkoopprijs van € 374.132, was er een afname van 6,5% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in het vorige jaar. Dit volgt op een nog sterkere daling van 15% in het voorgaande jaar. Deze voortdurende daling is ongewoon in een periode waarin we gewend zijn geraakt aan aanhoudende prijsstijgingen, wat wijst op een aanzienlijke verschuiving in de marktdynamiek.

Wat het aantal verkochte woningen betreft, was er ook een lichte daling te zien. Er werden 2319 woningen verkocht, wat 0,5% minder is dan in het tweede kwartaal van 2022. Deze daling is minimaal en kan worden beschouwd als een stabilisatie van de markt na de aanzienlijke fluctuaties in prijzen en verkopen in de afgelopen jaren.

Interessant genoeg was er een aanzienlijke toename in het aanbod van te koop staande huizen. Er stonden 38,2% meer huizen te koop dan in het tweede kwartaal van 2022. Dit kan een indicatie zijn dat veel huiseigenaren besloten hebben hun huis te verkopen, mogelijk in een poging om te profiteren van de nog steeds relatief hoge prijzen, ondanks de recente dalingen.

Deze trends in de woningmarkt van Groot-Rijnmond kunnen worden toegeschreven aan een verscheidenheid van factoren, waaronder economische omstandigheden, beleidswijzigingen of veranderingen in de vraag en aanbod. Wat echter duidelijk is, is dat deze cijfers nieuwe mogelijkheden kunnen creëren voor zowel kopers als verkopers.

De voortdurende daling van de prijzen kan potentiële kopers aantrekken die eerder terughoudend waren vanwege de hoge prijzen. Tegelijkertijd kan de toename van het aanbod van te koop staande woningen kansen bieden aan verkopers die willen profiteren van de nog steeds relatief hoge prijzen. Zoals altijd is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn en weloverwogen beslissingen te nemen bij het betreden van de woningmarkt.

Makelaarskantoor Langejan is al 155 jaar een vertrouwde naam in Kralingen en de regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen.

Contact

Makelaarskantoor Langejan
Oudedijk 25
3062 AC Rotterdam

010 – 272 00 00
info@langejan.com

BTW: NL8048.86.969.B01
KvK: 24126812

Nieuwsbrief

© 2015-2023 Makelaarskantoor Langejan