Zoeken binnen de website

Wat kost een verkoopmakelaar: investeer in succesvolle woningverkoop

02-04-2023

Wil je je huis verkopen? Ontdek de kosten van een verkoopmakelaar en waarom investeren in een goede makelaar loont. Bereid je optimaal voor op het verkoopproces met onze tips en adviezen.

Een professionele makelaar begeleidt huiseigenaren bij het verkoopproces, zorgt voor optimale presentatie en helpt bij het behalen van de beste verkoopresultaten.

Ontdek de kosten van een verkoopmakelaar en waarom investeren in een goede makelaar loont. Bereid je optimaal voor op het verkoopproces met onze tips en adviezen.

Opstartkosten bij verkoop van je huis

De makelaar schiet vaak dingen voor zoals de kosten van de fotograaf, NEN inmeting, plattegronden, Funda melding, advertenties voor Facebook. Deze brengt de makelaar als opstartkosten in rekening. Deze kosten variëren en worden bepaald aan de hand van het marketingplan dat je samen met de makelaar hebt opgesteld. De kosten zijn minimaal 600 euro en kunnen oplopen naar ongeveer 1.500 euro (inclusief btw).

Kosten verkoopmakelaar

De kosten van een verkoopmakelaar variëren, maar liggen meestal tussen de 0,8% en 1,5% (inclusief btw) van de uiteindelijke verkoopprijs van je huis. Deze kosten worden ook wel courtage genoemd. Courtage is een van de vijf beloningsstructuren die een verkoopmakelaar kan hanteren, zoals vaste vergoeding, prestatiebeloning, abonnementsmodel, uurtarief of een combinatie hiervan.

Kostenstructuur 1: Courtage

De meest voorkomende vorm van beloning voor verkoopmakelaars is courtage. Hierbij ontvangt de makelaar een percentage van de verkoopprijs als vergoeding voor zijn diensten. Courtage zorgt ervoor dat de makelaar gemotiveerd is om een zo hoog mogelijke verkoopprijs te realiseren, aangezien zijn inkomsten afhankelijk zijn van het succes van de verkoop.

Kostenstructuur 2: Vaste vergoeding

Een verkoopmakelaar kan ook een vaste vergoeding vragen voor zijn diensten. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor mensen die een woning met een hoge waarde willen verkopen. Met een vaste vergoeding weet de verkoper vooraf precies wat de kosten zullen zijn, ongeacht de uiteindelijke verkoopprijs. Dit kan voor sommige verkopers meer zekerheid bieden en het budgetteren van de verkoopkosten vergemakkelijken.

Kostenstructuur 3: Prestatiebeloning

Een verkoopmakelaar kan ook een prestatiebeloning vragen. Dit betekent dat de makelaar een percentage van de verkoopprijs ontvangt als vergoeding wanneer hij erin slaagt om de woning voor een hogere prijs te verkopen dan de vraagprijs. Deze beloningsstructuur motiveert de makelaar om extra inspanningen te leveren om een zo hoog mogelijke verkoopprijs te realiseren. Hierdoor worden de belangen van de verkoper en de makelaar op één lijn gebracht. Een voorbeeld is 5% van de opbrengst boven een bepaald bedrag.

Kostenstructuur 4: Uurtarief

Een verkoopmakelaar kan ook een uurtarief in rekening brengen voor zijn diensten. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn voor mensen die alleen hulp nodig hebben bij bepaalde aspecten van de verkoop van hun woning. Het uurtarief kan variëren afhankelijk van de ervaring en expertise van de makelaar. Dit model biedt flexibiliteit voor verkopers die slechts beperkte ondersteuning nodig hebben en kunnen profiteren van een meer op maat gemaakte dienstverlening. Reken op een kosten van 125 euro per uur

Kostenstructuur 5: Combinatie van beloningsstructuren

De verkoopmakelaar kan ook een combinatie maken van bovenstaande beloningsstructuren, bijvoorbeeld een vast bedrag met een prestatiebeloning. Dit zorgt ervoor dat de makelaar zowel financiële zekerheid heeft als de mogelijkheid om extra inkomsten te genereren door het behalen van betere verkoopresultaten. Een dergelijke combinatie kan de samenwerking tussen verkoper en makelaar optimaliseren en de kans op een succesvolle verkoop vergroten. Vaak is een basis beloning van 0,6% van de transactieprijs plus 5 procent van het meerdere boven een bepaald bedrag.

Kosten worden bepaald door gewenste dienstverlening

Naast de verschillende beloningsstructuren bieden verkoopmakelaars ook diverse vormen van dienstverlening aan. Hieronder vind je een uitgebreide beschrijving van vijf verschillende dienstverleningsvormen.

Full-service dienstverlening

Bij full-service dienstverlening neemt de makelaar alle aspecten van de verkoop van de woning op zich, vanaf de initiële waardebepaling tot en met de sleuteloverdracht. Dit omvat onder meer het bepalen van de vraagprijs, het organiseren van bezichtigingen, het voeren van onderhandelingen en het opstellen van het verkoopcontract. Door te kiezen voor een full-service makelaar, kan de verkoper het verkoopproces volledig uit handen geven en profiteren van de expertise en ervaring van de makelaar.

Deeldiensten

De verkoopmakelaar kan ook deeldiensten aanbieden, waarbij de verkoper slechts een aantal diensten afneemt. Dit kan bijvoorbeeld het opstellen van het verkoopcontract, het begeleiden van bezichtigingen of het adviseren over de vraagprijs zijn. Deze optie is geschikt voor verkopers die bepaalde aspecten van de verkoop zelf willen regelen, maar ondersteuning nodig hebben bij specifieke taken.

Begeleiding bij onderhandelingen

De makelaar kan de verkoper bijstaan bij de onderhandelingen over de verkoopprijs. Dit houdt in dat de makelaar namens de verkoper in gesprek gaat met potentiële kopers en hun makelaars om tot een gunstige verkoopprijs en voorwaarden te komen. Het inschakelen van een makelaar voor onderhandelingen kan de verkoper tijd en stress besparen en de kans op een succesvolle verkoop vergroten.

Marketing en promotie

De verkoopmakelaar zorgt voor marketing en promotie van de woning om zo potentiële kopers te bereiken. Dit kan bestaan uit het maken van professionele foto's, het opstellen van een aantrekkelijke woningpresentatie, het plaatsen van de woning op online platforms zoals Funda, en het inzetten van social media en advertenties. Een goede marketingstrategie is cruciaal om de aandacht van potentiële kopers te trekken en de verkoopkansen te vergroten.

Advies en consultatie

De verkoopmakelaar kan advies en consultatie bieden bij de verkoop van de woning. Dit houdt in dat de makelaar de verkoper bijstaat met deskundige kennis over zaken zoals het bepalen van een realistische vraagprijs, het adviseren over eventuele reparaties of renovaties, en het inschatten van de huidige marktsituatie. Dit soort advies kan van onschatbare waarde zijn voor verkopers die het maximale uit hun verkoop willen halen en onzeker zijn over bepaalde aspecten van het verkoopproces.

Niet bezuinigen op de makelaar

Naast de verschillende beloningsstructuren en vormen van dienstverlening is het belangrijk om te benadrukken dat de kwaliteit van de verkoopmakelaar cruciaal is voor een succesvolle verkoop. Hieronder volgen enkele redenen waarom investeren in een goede verkoopmakelaar loont.

Optimale voorbereiding op het verkoopproces

Een goede verkoopmakelaar helpt je bij het optimaal voorbereiden van je woning op de verkoop. Dit kan variëren van het geven van tips voor een succesvolle bezichtiging tot het adviseren over eventuele aanpassingen die de verkoopwaarde van je huis kunnen verhogen. Door je woning goed voor te bereiden op de verkoop, vergroot je de kans op een succesvolle en snelle verkoop.

Professionele presentatie van je woning

Een goede verkoopmakelaar zorgt voor een professionele presentatie van je woning, zowel online als offline. Dit omvat het maken van hoogwaardige foto's, het opstellen van een aantrekkelijke woningomschrijving en het plaatsen van je woning op online platforms zoals Funda. Een professionele presentatie vergroot de kans dat potentiële kopers interesse tonen in je woning en helpt je om de best mogelijke verkoopprijs te realiseren.

Deskundige begeleiding tijdens het gehele verkoopproces

Het inschakelen van een goede verkoopmakelaar zorgt voor deskundige begeleiding tijdens het gehele verkoopproces. De makelaar ondersteunt je bij het nemen van belangrijke beslissingen, het voeren van onderhandelingen en het oplossen van eventuele problemen die zich kunnen voordoen. Hierdoor wordt het verkoopproces soepeler en minder stressvol voor jou als verkoper.

Effectieve marketingstrategieën

Een goede verkoopmakelaar maakt gebruik van effectieve marketingstrategieën om je woning onder de aandacht te brengen bij potentiële kopers. Dit kan variëren van het inzetten van social media en online advertenties tot het organiseren van open huizen en het benaderen van specifieke doelgroepen. Door te investeren in een verkoopmakelaar met een uitgebreid netwerk en bewezen marketingstrategieën, vergroot je de kans op een succesvolle verkoop.

Ontzorgen en adviseren bij juridische en administratieve zaken

Het verkopen van een woning gaat gepaard met een groot aantal juridische en administratieve zaken. Een goede verkoopmakelaar neemt je veel van deze taken uit handen en zorgt ervoor dat alle documenten correct en tijdig worden ingevuld en ingediend. Daarnaast kan de makelaar je adviseren over juridische kwesties en helpen bij het opstellen van een verkoopcontract dat zowel jouw belangen als die van de koper beschermt.

Onderhandelingen met kopers

Onderhandelen over de verkoopprijs en de voorwaarden van een woningverkoop kan complex en tijdrovend zijn. Een goede verkoopmakelaar heeft de nodige ervaring en expertise om namens jou te onderhandelen en het beste resultaat te behalen. Door een makelaar in te schakelen, ben je er zeker van dat je niet te veel toegeeft of een te lage verkoopprijs accepteert.

Netwerk en lokale marktkennis

Een goede verkoopmakelaar beschikt over een uitgebreid netwerk en lokale marktkennis, wat van groot belang is bij het verkopen van je woning. Lokale marktkennis stelt de makelaar in staat om de juiste vraagprijs voor je woning te bepalen en potentiële kopers te vinden. Een uitgebreid netwerk kan helpen om je woning sneller onder de aandacht te brengen van geïnteresseerde partijen en kan zelfs leiden tot biedingen voordat je huis officieel op de markt komt.

Tijdsbesparing

Het verkopen van een huis is een tijdrovend proces dat veel aandacht en inzet vereist. Door een verkoopmakelaar in te schakelen, bespaar je jezelf veel tijd en moeite. De makelaar neemt taken zoals het organiseren van bezichtigingen, het voeren van onderhandelingen en het opstellen van contracten op zich, waardoor jij je kunt richten op andere zaken.

Emotionele ondersteuning

Het verkopen van een woning kan een emotioneel proces zijn, vooral als het gaat om je eigen huis waar je veel herinneringen aan hebt. Een goede verkoopmakelaar biedt niet alleen praktische ondersteuning, maar ook emotionele ondersteuning tijdens het verkoopproces. Ze helpen je om objectief te blijven en nemen emotionele beslissingen uit handen, wat kan leiden tot betere verkoopresultaten.

Navigeren door onverwachte uitdagingen

Tijdens het verkoopproces kunnen onverwachte uitdagingen en problemen ontstaan, zoals kopers die zich terugtrekken of problemen met de financiering. Een ervaren verkoopmakelaar weet hoe hij met deze situaties moet omgaan en kan je helpen om oplossingen te vinden die het verkoopproces op koers houden.

Verkoopmakelaar verdient zijn kosten terug

Samenvattend is het inschakelen van een goede verkoopmakelaar een investering die zichzelf terugverdient door een hogere verkoopprijs, een vlotter verkoopproces en minder stress voor jou als verkoper. Door de diverse beloningsstructuren en vormen van dienstverlening in overweging te nemen, kun je een verkoopmakelaar vinden die het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften. Hieronder volgen enkele tips om je te helpen bij het kiezen van de juiste makelaar:

  1. Doe onderzoek: Voordat je een verkoopmakelaar kiest, is het belangrijk om goed onderzoek te doen. Zoek online naar recensies en ervaringen van anderen, en vraag vrienden of familie om aanbevelingen.
  2. Vraag naar referenties: Vraag potentiële verkoopmakelaars om referenties van eerdere klanten, zodat je kunt nagaan hoe tevreden zij waren met de dienstverlening van de makelaar.
  3. Ga voor een goede persoonlijke klik: Het is belangrijk dat je je prettig voelt bij de verkoopmakelaar die je kiest. Je zult immers nauw samenwerken tijdens het verkoopproces, en een goede persoonlijke klik kan het verschil maken.
  4. Wees realistisch over de vraagprijs: Hoewel het verleidelijk kan zijn om te kiezen voor een makelaar die een hoge vraagprijs voorstelt, is het belangrijk om realistisch te zijn. Een te hoge vraagprijs kan potentiële kopers afschrikken en de verkoop vertragen.
  5. Let op de kleine lettertjes: Lees het contract met de verkoopmakelaar zorgvuldig door voordat je het ondertekent. Let op eventuele verborgen kosten, clausules en verplichtingen, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Kosten van verkoopmakelaar is afhankelijk van jouw keuze

Door deze stappen te volgen en rekening te houden met de verschillende beloningsstructuren en vormen van dienstverlening, kun je een verkoopmakelaar vinden die perfect aansluit bij jouw wensen en behoeften. Een goede verkoopmakelaar is een waardevolle partner tijdens het verkoopproces, die ervoor zorgt dat je huis voor de best mogelijke prijs wordt verkocht en dat het proces soepel en efficiënt verloopt. Investeer tijd en moeite in het vinden van de juiste verkoopmakelaar, en je zult de vruchten plukken van een succesvolle verkoop van je woning.

Hoewel het inschakelen van een makelaar kosten met zich meebrengt, is het belangrijk om te beseffen wat een makelaar je kan opleveren. Een goede makelaar zorgt voor een hogere verkoopprijs, gunstige voorwaarden en professionele begeleiding tijdens het gehele verkoopproces. Hierdoor is de investering in een goede makelaar altijd de moeite waard.

Ben je op zoek naar een betrouwbare en deskundige makelaar om je te helpen bij het verkopen van je huis in Rotterdam? Neem dan contact op met Makelaarskantoor Langejan. Wij zetten onze kennis en ervaring graag in om jouw verkoop tot een succes te maken.

 

Veelgestelde vragen (ver)kopen van je huis makelaar Rotterdam
Heb je hier nog vragen over?
We staan voor je klaar!
Stuur ons eenvoudig een berichtje, dan nemen we contact met je op.
Wij nemen je privacy serieus, en delen je gegevens nooit met derden.

Dit vinden onze klanten

Prima contact. Makelaar luisterde erg goed naar onze wensen en bracht zelf zeer waardevolle kennis op diverse terreinen in die van groot belang was bij de verkoop. Ook vanuit de medewerkers op het kantoor snelle en duidelijke service wanneer dat nodig was.

Een funda gebruiker

Wij hebben makelaar Langejan een zoekopdracht gegeven. Steeds regelmatig overzichten gekregen van aankomende te kopen huizen. Contact was prima. Geen moeite was hen teveel. Een top secretaresse als Cheryl, die steeds de communicatie op perfecte wijze onderhield. Deskundige makelaars Robert Langejan en Karel Schaedtler.

Peter Andringa

Zonder het team van Langejan was het nooit gelukt! Robert heeft passie voor het vak en is zeer betrokken en behulpzaam. In onze zoektocht stond hij naast ons, heeft hij alle nodige tips gegeven en altijd meegedacht over wat voor ons het beste is. Cheryl is onze grote heldin! Ze kwam meteen in actie en liet er geen gras over groeien, waardoor elke bezichtiging mogelijk was. Ook Richard is essentieel geweest. Met zijn inzicht heeft hij ervoor gezorgd dat wij het perfecte bod hebben gedaan. We raden Langejan van harte aan!

Jaap Jan van Senden

Fijne makelaar, duidelijk over de gang van zaken rond de verkoop. Contact verliep altijd erg soepel en prettig.

Jan Willem

Makelaar was zeer prettig in de omgang, had kennis van de markt en ging niet voor lage verkoopprijs - snelle verkoop. Prijs waarvoor hij woning in markt wilde zetten, kwam overeen met ons idee. Makelaar en het kantoor was goed bereikbaar en bezichtigingen werden in blokken ingepland, zodat je niet voortdurend kijkers over de vloer kreeg.

Yke Ten Brink

Heel eerlijk, namen de tijd, deskundig, vriendelijk. We hebben een lange zoektocht gehad, maar voelden ons nooit opgejaagd.

Een funda gebruiker

Fijn contact met Richard Couwenberg. Hij heeft een realistische schatting gemaakt van het appartement en een mooie omschrijving geschreven. Aansturing van de overige partijen zoals de fotograaf, energielabel, etc. was ook prima! Flexibel in de omgang en het appartement is snel verkocht... fijn!

Dave van Wijngaarden

Aankoopmakelaar Rotterdam Kralingen

Ervaren Makelaars: Ontdek onze uitgebreide dienstverlening

Waar mogen we jou bij helpen?

Woning verkopen

Verkopen in de huidige markt is complex, het realiseren van de beste opbrengst is uitdagend. Makelaarskantoor Langejan levert resultaten. Met ons haal jij het maximale uit je verkoop. Vraag een gratis en vrijblijvend verkoopadvies aan bij één van onze makelaars.

Woning aankopen

Koop een huis met hulp van een expert van Makelaarskantoor Langejan. Onze makelaar biedt op het juiste moment en ondersteunt je bij de aankoop, zodat je jouw nieuwe droomhuis krijgt.

Zoekopdracht woning

Op zoek naar je droomwoning? Plaats een zoekopdracht! Deel je wensen voor het ideale koophuis, en ontvang een melding bij een match. Ontvang het aanbod zodra het op de markt komt, vaak nog vóór het op Funda verschijnt.

Makelaarskantoor Langejan al 155 jaar jouw vertrouwde NVM makelaar in Kralingen en de regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen.

Contact

Makelaarskantoor Langejan
Oudedijk 25
3062 AC Rotterdam

010 – 272 00 00
info@langejan.com

BTW: NL8048.86.969.B01
KvK: 24126812

Nieuwsbrief

© 2015-2024 Makelaarskantoor Langejan