Zoeken binnen de website

Wat kost een aankoopmakelaar bij het kopen van je droomhuis?

02-04-2023

Ontdek de kosten van een aankoopmakelaar bij het kopen van je droomhuis, hoe deze investering zichzelf terugverdient en wat de bonus-malus regeling inhoudt. Bespaar tijd, geld en voorkom risico's met de juiste begeleiding, zodat je vol vertrouwen je nieuwe woning kunt betrekken!

Wat zijn de kosten van een aankoopmakelaar?

Het kopen van een huis is een belangrijke en spannende gebeurtenis in je leven. Een aankoopmakelaar kan je hierbij helpen en zorgen dat je met een gerust hart de sleutels van je droomhuis in handen krijgt. In dit artikel bespreken we de kosten van een aankoopmakelaar, hoe deze investering zichzelf terugverdient, de voordelen van het inschakelen van een aankoopmakelaar bij het kopen van je nieuwe huis en de bonus-malus regeling.

Kosten aankoopmakelaar

De kosten van een aankoopmakelaar variëren, maar liggen meestal tussen de 0,5% en 1,5% van de uiteindelijke koopsom van je huis. Daarnaast kun je met de makelaar overleggen over een bonus-malus regeling, waarbij de courtage afhankelijk is van het onderhandelingsresultaat. Dit betekent dat de kosten van de makelaar hoger of lager kunnen uitvallen, afhankelijk van hoe succesvol de onderhandelingen zijn.

Vaak rekent een makelaar opstartkosten van circa 600 euro. Deze kosten worden bij de eindafrekening in mindering gebracht. De courtage wordt pas bij de notaris verrekend, zodat je pas betaalt als de aankoop definitief is.

De bonus-malus regeling en de kosten van de aankoopmakelaar

De bonus-malus regeling houdt in dat de courtage van de aankoopmakelaar afhankelijk is van het onderhandelingsresultaat. Dit betekent dat als de makelaar erin slaagt om een lagere koopsom te onderhandelen dan de vraagprijs, hij een hogere courtage ontvangt (bonus). Als hij hier niet in slaagt en je uiteindelijk meer betaalt dan de vraagprijs, ontvangt de makelaar een lagere courtage (malus).

Het voordeel van deze regeling is dat het de aankoopmakelaar motiveert om het beste onderhandelingsresultaat voor jou te behalen. Het zorgt ervoor dat de makelaar zijn best doet om een zo laag mogelijke prijs voor je nieuwe huis te realiseren, wat kan leiden tot aanzienlijke besparingen. Bovendien zorgt deze regeling ervoor dat de belangen van de koper en de makelaar meer op één lijn komen te liggen.

Alternatieve vergoedingsstructuren: vaste vergoeding en uurtarief

Naast de courtage en de bonus-malus regeling zijn er nog twee andere vergoedingsstructuren die een aankoopmakelaar kan hanteren, hoewel deze minder vaak voorkomen. Dit zijn de vaste vergoeding en het uurtarief.

 1. Vaste vergoeding: De makelaar ontvangt een vast bedrag voor de aankoopbegeleiding, ongeacht de waarde van de woning. Dit bedrag wordt vooraf overeengekomen en is niet afhankelijk van de uiteindelijke koopsom. Deze methode kan voordelig zijn als je al een duidelijk beeld hebt van de woning die je wilt kopen en verwacht dat de makelaar slechts een beperkte hoeveelheid tijd hoeft te besteden aan het aankoopproces. Hoewel deze vergoedingsstructuur transparantie en duidelijkheid biedt over de kosten, kan het nadeel zijn dat de makelaar mogelijk minder gemotiveerd is om een zo laag mogelijke prijs voor je nieuwe huis te realiseren, aangezien zijn vergoeding niet afhankelijk is van het onderhandelingsresultaat. Makelaar zal vaak vergoedingen van meer dan € 1.500 vragen.
 2. Uurtarief: De makelaar brengt een vast uurtarief in rekening voor de tijd die hij/zij besteedt aan de aankoopbegeleiding. Dit betekent dat je betaalt voor de daadwerkelijk gemaakte uren die de makelaar aan jouw opdracht besteedt. Dit kan voordelig zijn als je slechts beperkte dienstverlening nodig hebt, zoals hulp bij onderhandelingen of juridisch advies. Het nadeel van deze vergoedingsstructuur is dat de totale kosten onvoorspelbaar kunnen zijn en mogelijk hoger uitvallen dan bij een courtage- of vaste vergoedingsstructuur. Denk aan uur tarieven van € 125 of meer.

  Het is belangrijk om te weten dat aankoopmakelaars deze alternatieve vergoedingsstructuren minder vaak aanbieden. In de meeste gevallen zullen makelaars de voorkeur geven aan een courtage of een bonus-malus regeling. Toch is het goed om te weten dat er andere opties zijn en om met de makelaar te overleggen welke vergoedingsstructuur het beste bij jouw situatie past.

  De meerwaarde van een aankoopmakelaar

  Een aankoopmakelaar verdient zichzelf altijd terug. Zo zorgt hij voor een lagere aankoopprijs, een grotere kans om de koper te worden en voorkomt hij fouten zoals kopen op erfpacht of bij funderingsproblemen. Daarnaast bespaart de makelaar je veel tijd, doordat hij zijn kennis snel over kan brengen en je niet alles zelf hoeft uit te vinden. Hij kent de markt, weet van stille verkoop en kan makkelijker met de verkoopmakelaar praten dan je zelf kunt.

  Marktkennis en netwerk

  Een aankoopmakelaar kent de lokale huizenmarkt als geen ander. Hij weet precies welke woningen er beschikbaar zijn en welke binnenkort op de markt komen. Bovendien heeft hij toegang tot een uitgebreid netwerk van andere makelaars, waardoor hij op de hoogte is van stille verkoop en je de kans krijgt om een bod uit te brengen op woningen die nog niet op Funda staan.

  Onderhandelingen en juridische zaken

  Een van de belangrijkste voordelen van het inschakelen van een aankoopmakelaar is dat hij namens jou kan onderhandelen met de verkoopmakelaar. Hierdoor kan hij vaak een lagere aankoopprijs bedingen en gunstigere voorwaarden afspreken. Daarnaast heeft de aankoopmakelaar juridische kennis, waardoor hij je kan informeren over erfpacht, funderingsproblemen en andere juridische zaken die een rol kunnen spelen bij de aankoop van je huis.

  Begeleiding bij bezichtigingen en keuringen

  Een aankoopmakelaar gaat met je mee naar bezichtigingen en let op zaken waar je zelf misschien niet direct aan denkt, zoals de staat van de woning, mogelijke gebreken en de omgeving. Hij kan je ook adviseren over het inschakelen van een bouwkundige keuring en je helpen bij het interpreteren van de resultaten van deze keuring.

  Administratieve ondersteuning en afwikkeling

  Het kopen van een huis gaat gepaard met veel administratieve en juridische zaken. Een aankoopmakelaar helpt je bij het opstellen van een koopcontract, het regelen van de notariële afwikkeling en het controleren van de eigendomsakte. Zo zorgt hij ervoor dat alle zaken correct geregeld worden en jij je kunt concentreren op het inrichten van je nieuwe huis.

  Conclusie

  Het inschakelen van een aankoopmakelaar biedt vele voordelen bij het kopen van je nieuwe huis. Niet alleen bespaart het je tijd en stress, maar het kan ook leiden tot aanzienlijke besparingen op de aankoopprijs en een grotere kans om de woning daadwerkelijk te bemachtigen. Hoewel de kosten voor een aankoopmakelaar variëren en afhankelijk kunnen zijn van verschillende vergoedingsstructuren, is het belangrijk om te onthouden dat deze investering zichzelf vaak terugverdient.

  Vergeet niet om met potentiële aankoopmakelaars te praten over de verschillende vergoedingsstructuren, zoals courtage, bonus-malus regeling, vaste vergoeding en uurtarief, om te bepalen welke het beste bij jouw situatie past. Door je goed te informeren en te kiezen voor een vergoedingsstructuur die aansluit bij jouw wensen en behoeften, kun je met een gerust hart en vol vertrouwen het aankoopproces van je droomhuis ingaan.

  Voor meer informatie over de aankoop van je droomhuis, lees onze artikelen voor starters, doorstromers of bekijk de voor onze aankoopklanten aangekochte woningen. Door je goed te oriënteren en te kiezen voor een makelaar die bij jouw wensen en behoeften past, vergroot je de kans op een succesvolle aankoop en kun je met een gerust hart beginnen aan het avontuur van het inrichten en genieten van je nieuwe thuis. Wil je graag vrijblijvend kennis met ons maken? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.

  Veelgestelde vragen (ver)kopen van je huis makelaar Rotterdam
  Heb je hier nog vragen over?
  We staan voor je klaar!
  Stuur ons eenvoudig een berichtje, dan nemen we contact met je op.
  Wij nemen je privacy serieus, en delen je gegevens nooit met derden.

  Dit vinden onze klanten

  Prima contact. Makelaar luisterde erg goed naar onze wensen en bracht zelf zeer waardevolle kennis op diverse terreinen in die van groot belang was bij de verkoop. Ook vanuit de medewerkers op het kantoor snelle en duidelijke service wanneer dat nodig was.

  Een funda gebruiker

  Wij hebben makelaar Langejan een zoekopdracht gegeven. Steeds regelmatig overzichten gekregen van aankomende te kopen huizen. Contact was prima. Geen moeite was hen teveel. Een top secretaresse als Cheryl, die steeds de communicatie op perfecte wijze onderhield. Deskundige makelaars Robert Langejan en Karel Schaedtler.

  Peter Andringa

  Zonder het team van Langejan was het nooit gelukt! Robert heeft passie voor het vak en is zeer betrokken en behulpzaam. In onze zoektocht stond hij naast ons, heeft hij alle nodige tips gegeven en altijd meegedacht over wat voor ons het beste is. Cheryl is onze grote heldin! Ze kwam meteen in actie en liet er geen gras over groeien, waardoor elke bezichtiging mogelijk was. Ook Richard is essentieel geweest. Met zijn inzicht heeft hij ervoor gezorgd dat wij het perfecte bod hebben gedaan. We raden Langejan van harte aan!

  Jaap Jan van Senden

  Fijne makelaar, duidelijk over de gang van zaken rond de verkoop. Contact verliep altijd erg soepel en prettig.

  Jan Willem

  Makelaar was zeer prettig in de omgang, had kennis van de markt en ging niet voor lage verkoopprijs - snelle verkoop. Prijs waarvoor hij woning in markt wilde zetten, kwam overeen met ons idee. Makelaar en het kantoor was goed bereikbaar en bezichtigingen werden in blokken ingepland, zodat je niet voortdurend kijkers over de vloer kreeg.

  Yke Ten Brink

  Heel eerlijk, namen de tijd, deskundig, vriendelijk. We hebben een lange zoektocht gehad, maar voelden ons nooit opgejaagd.

  Een funda gebruiker

  Fijn contact met Richard Couwenberg. Hij heeft een realistische schatting gemaakt van het appartement en een mooie omschrijving geschreven. Aansturing van de overige partijen zoals de fotograaf, energielabel, etc. was ook prima! Flexibel in de omgang en het appartement is snel verkocht... fijn!

  Dave van Wijngaarden

  Aankoopmakelaar Rotterdam Kralingen

  Ervaren Makelaars: Ontdek onze uitgebreide dienstverlening

  Waar mogen we jou bij helpen?

  Woning verkopen

  Verkopen in de huidige markt is complex, het realiseren van de beste opbrengst is uitdagend. Makelaarskantoor Langejan levert resultaten. Met ons haal jij het maximale uit je verkoop. Vraag een gratis en vrijblijvend verkoopadvies aan bij één van onze makelaars.

  Woning aankopen

  Koop een huis met hulp van een expert van Makelaarskantoor Langejan. Onze makelaar biedt op het juiste moment en ondersteunt je bij de aankoop, zodat je jouw nieuwe droomhuis krijgt.

  Zoekopdracht woning

  Op zoek naar je droomwoning? Plaats een zoekopdracht! Deel je wensen voor het ideale koophuis, en ontvang een melding bij een match. Ontvang het aanbod zodra het op de markt komt, vaak nog vóór het op Funda verschijnt.

  Makelaarskantoor Langejan al 155 jaar jouw vertrouwde NVM makelaar in Kralingen en de regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen.

  Contact

  Makelaarskantoor Langejan
  Oudedijk 25
  3062 AC Rotterdam

  010 – 272 00 00
  info@langejan.com

  BTW: NL8048.86.969.B01
  KvK: 24126812

  Nieuwsbrief

  © 2015-2024 Makelaarskantoor Langejan