Zoeken binnen de website

Waar moet je op letten als je een (rijks- of gemeentelijk) monument koopt?

04-06-2024

Je hebt een prachtige authentieke woning gevonden en de makelaar vertelt je dat het een monumentaal pand is. Maar wat betekent dat precies? Wat mag je wel en niet verbouwen, en wat zijn de voor- en nadelen van het kopen van zo'n monumentaal pand? In deze blog lees je er alles over.

Een monumentale woning is vaak te herkennen aan een schildje bij de voordeur 2

Wanneer is een woning een monument?

Een woning is een rijksmonument als deze van algemeen belang is vanwege schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische waarde. De overheid bepaalt of een woning als rijksmonument wordt aangewezen.

Een gemeentelijk monument heeft cultuurhistorische, architectuurhistorische of stedenbouwkundige waarde op lokaal niveau. De gemeente bepaalt of een woning een gemeentelijk monument is. De regels voor het verbouwen van een rijksmonument zijn over het algemeen strenger dan voor een gemeentelijk monument.

Is mijn (toekomstige) woning een monument?

Een monumentale woning herken je vaak aan een schildje bij de voordeur. Alle rijksmonumenten staan vermeld in het Rijksmonumentenregister, waar je op adres kunt zoeken of jouw (toekomstige) woning een monument is. Ook op de eigendomsinformatie van het kadaster staat aangegeven of een woning een rijks- of gemeentelijk monument is.

Mag je een monument verbouwen?

Ja, je mag een monumentaal pand verbouwen, maar de mogelijkheden zijn beperkter dan bij een reguliere woning. Vooral de buitenkant van het pand is belangrijk. Het vooraanzicht mag je niet veranderen, dus zomaar een dakkapel plaatsen, uitbouwen of kunststof kozijnen installeren is niet toegestaan.

Aan de achterzijde van de woning mag je vaak wel wijzigingen aanbrengen, maar je hebt hiervoor een vergunning nodig. Wat je aan de binnenkant mag veranderen, hangt af van hoe origineel de woning van binnen is. Als de binnenkant al eerder volledig is verbouwd en er zijn geen originele details meer, mag je meestal zonder problemen verbouwen. Is de binnenkant nog origineel, dan heb je ook hiervoor een vergunning nodig. De regels voor rijksmonumenten zijn hierbij strenger dan voor gemeentelijke monumenten. Via deze website kun je controleren of je een vergunning nodig hebt en deze meteen aanvragen.

Voordelen van het kopen van een monument

 • Unieke sfeer en uitstraling: Monumentale panden hebben een bijzondere charme en authentieke kenmerken.
 • Historische waarde: Elke woning heeft zijn eigen verhaal en culturele betekenis.
 • Ondersteuning en subsidies: De gemeente en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bieden advies en vaak ook financiële steun voor onderhoud en restauratie. Eventueel kun je de Monumentenwacht in je provincie inschakelen voor het laten uitvoeren van periodieke bouwkundige inspecties of het geven van onafhankelijk onderhoudsadvies.
 • Vrijstelling van verduurzamingsregels: Vanwege de complexiteit van verduurzaming gelden minder strenge regels, zoals de vrijstelling van de verplichte warmtepomp vanaf 2026. Overigens heeft het nieuwe kabinet, gevormd door de fracties van PVV, VVD, NSC en BBB, in mei 2024 een hoofdlijnenakkoord bereikt voor hun ‘programkabinet’ waarbij de partijen een streep willen zetten door de verplichting om vanaf 2026 cv-ketels te vervangen door warmtepompen.
 • Monumenten-hypotheek: De Stichting Nationaal Restauratiefonds biedt een passende lening voor iedere monumenteigenaar, mits je jouw pand restaureert, verduurzaamt of een andere bestemming geeft.
 • Belastingvoordeel: Daarnaast kun je voor rijksmonumenten ook bepaalde gemaakte kosten aftrekken via de inkomstenbelasting.

Nadelen van het kopen van een monument

 • Onderhoudskosten: Het onderhouden van een monumentale woning vereist tijd, toewijding en extra kosten.
 • Vergunningsplicht: Voor bijna alle aanpassingen, verbouwingen of restauraties heb je een omgevingsvergunning nodig.
 • Langere procedures: Het vergunningstraject duurt vaak langer dan bij reguliere woningen.
 • Specialistische zorg: Onderhoud vraagt om specialistische zorg en materialen, wat duurder kan uitvallen.
 • Beschermd interieur: Niet alleen de buitenkant, maar ook het interieur kan beschermd zijn, wat beperkingen oplegt aan aanpassingen.
 • Verduurzaming: Vanwege de regels is het lastiger om een monument goed te isoleren, wat kan leiden tot hogere stookkosten.

Monumenten in Rotterdam

Rotterdam telt meer dan 1.000 rijks- en gemeentelijke monumenten, evenals beeldbepalende panden en rijksbeschermde stadsgezichten. Een bekend voorbeeld is de Van Nellefabriek, die sinds 21 juni 2014 onderscheiden is als UNESCO-werelderfgoed. Wil je weten of je in een monument woont? Bekijk ze op deze overzichtelijke monumentenkaart van Rotterdam. Of zoek in het Monumentenregister van Rotterdam.
Lees meer over monumenten op de website van top010.nl, waar je foto's, gegevens over de bouwperiode, architect en een handige kaart van Rotterdam vindt die precies aangeeft waar het monument staat.

Hulp nodig?

Bij de aankoop van een monument is het verstandig om een aankoopmakelaar mee te nemen die goed bekend is met de omgeving. Een deskundige aankoopmakelaar kan je helpen bij het inschatten van de mogelijkheden, informatie opvragen bij diverse instanties, je wijzen op mogelijke risico's en je in contact brengen met specialisten die ervaring hebben met de keuring, het onderhoud en de verbouwing van monumenten.

Wonen in een monumentale woning betekent wonen in de geschiedenis, met veel historische kenmerken. Heb je hulp nodig bij het kopen van een monumentale woning? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde vragen (ver)kopen van je huis makelaar Rotterdam
Heb je hier nog vragen over?
We staan voor je klaar!
Stuur ons eenvoudig een berichtje, dan nemen we contact met je op.
Wij nemen je privacy serieus, en delen je gegevens nooit met derden.

Dit vinden onze klanten

Prima contact. Makelaar luisterde erg goed naar onze wensen en bracht zelf zeer waardevolle kennis op diverse terreinen in die van groot belang was bij de verkoop. Ook vanuit de medewerkers op het kantoor snelle en duidelijke service wanneer dat nodig was.

Een funda gebruiker

Wij hebben makelaar Langejan een zoekopdracht gegeven. Steeds regelmatig overzichten gekregen van aankomende te kopen huizen. Contact was prima. Geen moeite was hen teveel. Een top secretaresse als Cheryl, die steeds de communicatie op perfecte wijze onderhield. Deskundige makelaars Robert Langejan en Karel Schaedtler.

Peter Andringa

Zonder het team van Langejan was het nooit gelukt! Robert heeft passie voor het vak en is zeer betrokken en behulpzaam. In onze zoektocht stond hij naast ons, heeft hij alle nodige tips gegeven en altijd meegedacht over wat voor ons het beste is. Cheryl is onze grote heldin! Ze kwam meteen in actie en liet er geen gras over groeien, waardoor elke bezichtiging mogelijk was. Ook Richard is essentieel geweest. Met zijn inzicht heeft hij ervoor gezorgd dat wij het perfecte bod hebben gedaan. We raden Langejan van harte aan!

Jaap Jan van Senden

Fijne makelaar, duidelijk over de gang van zaken rond de verkoop. Contact verliep altijd erg soepel en prettig.

Jan Willem

Makelaar was zeer prettig in de omgang, had kennis van de markt en ging niet voor lage verkoopprijs - snelle verkoop. Prijs waarvoor hij woning in markt wilde zetten, kwam overeen met ons idee. Makelaar en het kantoor was goed bereikbaar en bezichtigingen werden in blokken ingepland, zodat je niet voortdurend kijkers over de vloer kreeg.

Yke Ten Brink

Heel eerlijk, namen de tijd, deskundig, vriendelijk. We hebben een lange zoektocht gehad, maar voelden ons nooit opgejaagd.

Een funda gebruiker

Fijn contact met Richard Couwenberg. Hij heeft een realistische schatting gemaakt van het appartement en een mooie omschrijving geschreven. Aansturing van de overige partijen zoals de fotograaf, energielabel, etc. was ook prima! Flexibel in de omgang en het appartement is snel verkocht... fijn!

Dave van Wijngaarden

Aankoopmakelaar Rotterdam Kralingen

Ervaren Makelaars: Ontdek onze uitgebreide dienstverlening

Waar mogen we jou bij helpen?

Woning verkopen

Verkopen in de huidige markt is complex, het realiseren van de beste opbrengst is uitdagend. Makelaarskantoor Langejan levert resultaten. Met ons haal jij het maximale uit je verkoop. Vraag een gratis en vrijblijvend verkoopadvies aan bij één van onze makelaars.

Woning aankopen

Koop een huis met hulp van een expert van Makelaarskantoor Langejan. Onze makelaar biedt op het juiste moment en ondersteunt je bij de aankoop, zodat je jouw nieuwe droomhuis krijgt.

Zoekopdracht woning

Op zoek naar je droomwoning? Plaats een zoekopdracht! Deel je wensen voor het ideale koophuis, en ontvang een melding bij een match. Ontvang het aanbod zodra het op de markt komt, vaak nog vóór het op Funda verschijnt.

Makelaarskantoor Langejan al 155 jaar jouw vertrouwde NVM makelaar in Kralingen en de regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen.

Contact

Makelaarskantoor Langejan
Oudedijk 25
3062 AC Rotterdam

010 – 272 00 00
info@langejan.com

BTW: NL8048.86.969.B01
KvK: 24126812

Nieuwsbrief

© 2015-2024 Makelaarskantoor Langejan