Zoeken binnen de website

Verplicht energielabel bij verkoop of verhuur van je woning

07-04-2023

Een beter energielabel op je huis werkt in je voordeel. Hoe energiezuiniger je huis is, hoe waardevoller het wordt. Onderzoek wijst uit dat je huis 2% meer waard wordt bij een stijging van je energielabel. Dit loopt op tot wel 14% bij een flinke sprong.

Energielabel verplicht bij de verkoop van je huis

Wat is een energielabel voor een woning?

Een energielabel voor huizen geeft met labelklassen (A++++ tot en met G) en kleuren (donkergroen tot en met rood) aan hoe energiezuinig een huis is. Op ieder label staat aangegeven welke mogelijkheden er zijn om het huis energiezuiniger te maken. Sinds 1 januari 2021 wordt het energielabel opgesteld door een gecertificeerd energielabel adviseur. Het energielabel is 10 jaar geldig.

Verplichtingen rondom het energielabel

Een energielabel is nodig als je een huis wilt verkopen of verhuren. Je bent als eigenaar verplicht het energielabel te tonen in advertenties waarin het huis te koop of te huur wordt aangeboden. Het gaat dan om advertenties in commerciële media, zoals Funda, Facebook of in lokale bladen. Maar ook in de flyer of op de poster van het makelaarskantoor dat je huis verkoopt of verhuurt. Je bent daarnaast als verkoper of verhuurder verplicht bij oplevering (nieuwbouw), verkoop (transport van het huis) of verhuur het energielabel aan de koper of huurder te geven. De Inspectie Leefomgeving en Transport ziet namens de overheid toe op de naleving van deze verplichtingen en kan aan de verkoper boetes opleggen als hier niet aan wordt voldaan.

Hoe kan het energielabel je helpen bij verkoop van je huis?

Het energielabel kan daarbij ook in je voordeel werken. Hoe energiezuiniger je huis is, hoe waardevoller het wordt. Onderzoek wijst uit dat je huis 2% meer waard wordt bij een stijging van je energielabel.

Energielabel adviseur

Als je huis nog geen energielabel heeft, kunnen wij je doorverwijzen naar een gecertificeerd energielabel adviseur.

Als NVM-makelaar kunnen wij je meer vertellen over de verplichtingen rondom het energielabel. Bovendien kan het energielabel ook bijdragen aan de waarde van je huis. Neem contact op met ons makelaarskantoor voor meer informatie.

Makelaarskantoor Langejan is al 155 jaar een vertrouwde naam in Kralingen en de regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen.

Contact

Makelaarskantoor Langejan
Oudedijk 25
3062 AC Rotterdam

010 – 272 00 00
info@langejan.com

BTW: NL8048.86.969.B01
KvK: 24126812

Nieuwsbrief

© 2015-2023 Makelaarskantoor Langejan