Zoeken binnen de website

Studentenwoning kopen in Rotterdam

01-04-2023

Als ouder wilt je natuurlijk het beste voor je kind, zeker als het gaat om zijn of haar studietijd. Een van de belangrijkste aspecten van een fijne studententijd is een comfortabele woonruimte en bij voorkeur dicht bij waar het allemaal gebeurt. Veel ouders kiezen ervoor om een woning te kopen voor hun studerende kind in plaats van een kamer te huren. Wij weten alles van de regels omtrent van studentenbewoning in Rotterdam, overdrachtsbelasting en de beste plek om te wonen. Als ervaren aankoopmakelaar helpen we veel ouders met de aankoop.

Aankoopmakelaar studentenhuis Rotterdam voor ouders voor studerend kind

‼️ Let op: Dit blog is achterhaald door de nieuwste regels, lees hier de nieuwste regels vanaf 1 juli 2024. ‼️

We maken graag een vijblijvende afspraak om de mogelijkheden door te spreken, dan weet je in een uur alles. Wil je de details nu al weten weten? Lees dan gerust het blog verder door.

Regels en vereisten voor het verhuren van studentenkamers in Rotterdam

Rotterdam stelt bepaalde regels en vereisten aan het verhuren van studentenkamers. Zo is het momenteel toegestaan om zonder vergunning een woning te verhuren aan maximaal twee studenten, inclusief het kind van de eigenaar of als het kind eigenaar is van de woning. Ten tijde van dit schrijven verwachten we dat eind dit jaar het aantal kamers dat zonder vergunning verhuurd mag worden naar drie gaat, inclusief het kind. Dit maakt het voor jouw als ouder aantrekkelijker om een woning te kopen en deze aan meerdere studenten te verhuren.

Nieuwe kamerverhuur vergunningen in Rotterdam

Het aanvragen van een nieuwe kamerverhuur vergunning in Rotterdam kan een lastige en tijdrovende klus zijn. De stad kent veel nulquotumgebieden, zoals Kralingen, waar helemaal geen vergunningen voor kamerverhuur worden afgegeven. In andere gebieden geldt een minimale afstand van 50 meter tussen een nieuw studentenhuis en een bestaand studentenhuis.

De woningmarkt heeft ook invloed op de mogelijkheden om een vergunning voor kamer verhuur te verkrijgen. Als de huizenmarkt normaal of overspannen is, zullen verkopers waarschijnlijk niet akkoord gaan met een voorwaarde tot het verkrijgen van een kamer verhuur vergunning in het koopcontract. Dit komt doordat er veel vraag is naar woningen en verkopers andere geïnteresseerden kunnen vinden die deze voorwaarde niet stellen.

Echter, als de woningmarkt slecht is, kan het voor kopers makkelijker zijn om een woning te vinden waarbij de verkoper wel akkoord gaat met een voorwaarde tot het verkrijgen van een kamerverhuur vergunning. In deze situatie zijn verkopers mogelijk meer bereid om concessies te doen om hun woning te verkopen.

De rol van een aankoopmakelaar bij het kopen van een studentenwoning

Als aankoopmakelaar gespecialiseerd in het begeleiden van ouders bij de aankoop van een studentenwoning in Rotterdam, kennen wij de regels en de lokale markt op ons duimpje. Veel ouders komen niet uit de stad waar hun kind gaat studeren, maar wij kennen Rotterdam en de studentenwereld als geen ander. Wij weten wat woningen waard zijn, kunnen onderhandelen over de prijs, zijn op de hoogte van erfpacht, bouwkundige staat en funderingsproblemen.

Daarnaast kunnen wij goed inschatten welke woningen over een paar jaar weer prima te verkopen zijn of waar je kind na afstuderen zelf of met een partner nog een paar jaar kan blijven wonen. Wij zijn er om je te adviseren en te begeleiden bij het gehele aankoopproces, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Overdrachtsbelasting

Bij het kopen van een woning is het belangrijk om rekening te houden met overdrachtsbelasting. Voor ouders die een woning kopen voor hun kind bedraagt de overdrachtsbelasting 10,4%. Echter, als het kind zelf de woning koopt, is de overdrachtsbelasting 0%. Dat is iets om samen over te beslissen. Controleer altijd de website van de Belastingdienst om te zien of deze percentages nog steeds gelden.

Onderhoud en staat van de woning

Als ouders kan je ervoor kiezen om een perfect opgeknapt huis te kopen of het perfect op te knappen, maar uit ervaring blijkt dat studenten vaak ook zeer tevreden zijn als een huis matig onderhouden is. Op die manier hoeven ze zich minder zorgen te maken dat zij of hun vrienden iets beschadigen. Ook voor de ouders kan dit geruststellend zijn.

Woningen met vergunning voor kamerverhuur

Soms komen er woningen op de markt die al een vergunning hebben voor kamerverhuur. Hoewel deze woningen vaak voor meer dan de leegwaarde worden verkocht, bieden ze de mogelijkheid om met meer studenten tegelijkertijd te wonen. Let wel goed op of de vergunning aan de woning zelf is verbonden of aan de vorige eigenaar.

Veiligheid en brandveiligheid

Hoewel er geen specifieke regels zijn waaraan je moet voldoen bij het verhuren van een studentenwoning, adviseren wij je om goed te kijken naar de regels die Rotterdam stelt voor brandveilig gebruik van bouwwerken. Je wilt immers niet dat er iets gebeurt met je kind of een kamerhuurder. Zorg voor voldoende rookmelders, een goedwerkende brandblusser en een vluchtplan in geval van nood.

Waar en hoe studenten willen wonen

Wij weten als geen ander waar en hoe studenten willen wonen. We zijn zelf student geweest en hebben nu studerende kinderen. Daardoor kunnen we je uitstekend adviseren over de beste locaties en type woningen die geschikt zijn voor studenten. Populaire locaties voor studenten zijn bijvoorbeeld Kralingen, dicht bij de medische faculteit of dicht bij de sociëteit.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de indeling en faciliteiten van de woning. Zorg ervoor dat er voldoende  kamers zijn en bijvoorkeur een woonkamer of woonkeuken waar studenten samen kunnen koken en eten.

Conclusie: Investeer slim in een studentenwoning in Rotterdam voor een comfortabele studietijd

Het aankopen van een studentenwoning in Rotterdam kan een goede investering zijn in je kind. Houd rekening met de regels en vergunningen, overdrachtsbelasting en de staat van de woning. Als ervaren aankoopmakelaar kunnen wij je begeleiden en adviseren bij het gehele aankoopproces. Samen zorgen we ervoor dat je kind en andere studenten een fijne en comfortabele woonruimte hebben tijdens hun studietijd in Rotterdam.

Ben je klaar om te investeren in een studentenwoning voor je kind in Rotterdam? Neem dan vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Wij helpen je graag bij het vinden van de perfecte woning en het navigeren door het aankoopproces. Vertrouw op onze kennis en deskundigheid om je te begeleiden naar een succesvolle investering en een fantastische woonervaring voor jouw kind. Bel ons op 010-2720000 of stuur een e-mail naar info@langejan.com dan maken we een vrijblijvende afspraak om je wensen en mogelijkheden door te nemen.

‼️ Let op: Dit blog is achterhaald door de nieuwste regels, lees hier de nieuwste regels vanaf 1 juli 2024. ‼️

Veelgestelde vragen (ver)kopen van je huis makelaar Rotterdam
Heb je hier nog vragen over?
We staan voor je klaar!
Stuur ons eenvoudig een berichtje, dan nemen we contact met je op.
Wij nemen je privacy serieus, en delen je gegevens nooit met derden.
Dit vinden onze klanten

Prima contact. Makelaar luisterde erg goed naar onze wensen en bracht zelf zeer waardevolle kennis op diverse terreinen in die van groot belang was bij de verkoop. Ook vanuit de medewerkers op het kantoor snelle en duidelijke service wanneer dat nodig was.

Een funda gebruiker

Wij hebben makelaar Langejan een zoekopdracht gegeven. Steeds regelmatig overzichten gekregen van aankomende te kopen huizen. Contact was prima. Geen moeite was hen teveel. Een top secretaresse als Cheryl, die steeds de communicatie op perfecte wijze onderhield. Deskundige makelaars Robert Langejan en Karel Schaedtler.

Peter Andringa

Fijn contact met Richard Couwenberg. Hij heeft een realistische schatting gemaakt van het appartement en een mooie omschrijving geschreven. Aansturing van de overige partijen zoals de fotograaf, energielabel, etc. was ook prima! Flexibel in de omgang en het appartement is snel verkocht... fijn!

Dave van Wijngaarden

Makelaar was zeer prettig in de omgang, had kennis van de markt en ging niet voor lage verkoopprijs - snelle verkoop. Prijs waarvoor hij woning in markt wilde zetten, kwam overeen met ons idee. Makelaar en het kantoor was goed bereikbaar en bezichtigingen werden in blokken ingepland, zodat je niet voortdurend kijkers over de vloer kreeg.

Yke Ten Brink

Fijne makelaar, duidelijk over de gang van zaken rond de verkoop. Contact verliep altijd erg soepel en prettig.

Jan Willem

Heel eerlijk, namen de tijd, deskundig, vriendelijk. We hebben een lange zoektocht gehad, maar voelden ons nooit opgejaagd.

Een funda gebruiker

Zonder het team van Langejan was het nooit gelukt! Robert heeft passie voor het vak en is zeer betrokken en behulpzaam. In onze zoektocht stond hij naast ons, heeft hij alle nodige tips gegeven en altijd meegedacht over wat voor ons het beste is. Cheryl is onze grote heldin! Ze kwam meteen in actie en liet er geen gras over groeien, waardoor elke bezichtiging mogelijk was. Ook Richard is essentieel geweest. Met zijn inzicht heeft hij ervoor gezorgd dat wij het perfecte bod hebben gedaan. We raden Langejan van harte aan!

Jaap Jan van Senden

Aankoopmakelaar Rotterdam Kralingen

Ervaren Makelaars: Ontdek onze uitgebreide dienstverlening

Waar mogen we jou bij helpen?

Woning verkopen

Verkopen in de huidige markt is complex, het realiseren van de beste opbrengst is uitdagend. Makelaarskantoor Langejan levert resultaten. Met ons haal jij het maximale uit je verkoop. Vraag een gratis en vrijblijvend verkoopadvies aan bij één van onze makelaars.

Woning aankopen

Koop een huis met hulp van een expert van Makelaarskantoor Langejan. Onze makelaar biedt op het juiste moment en ondersteunt je bij de aankoop, zodat je jouw nieuwe droomhuis krijgt.

Zoekopdracht woning

Op zoek naar je droomwoning? Plaats een zoekopdracht! Deel je wensen voor het ideale koophuis, en ontvang een melding bij een match. Ontvang het aanbod zodra het op de markt komt, vaak nog vóór het op Funda verschijnt.

Makelaarskantoor Langejan al 155 jaar jouw vertrouwde NVM makelaar in Kralingen en de regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen.

Contact

Makelaarskantoor Langejan
Oudedijk 25
3062 AC Rotterdam

010 – 272 00 00
info@langejan.com

BTW: NL8048.86.969.B01
KvK: 24126812

Nieuwsbrief

© 2015-2024 Makelaarskantoor Langejan