Zoeken binnen de website

Studentenwoning kopen in Rotterdam

01-04-2023

Als ouder wilt je natuurlijk het beste voor je kind, zeker als het gaat om zijn of haar studietijd. Een van de belangrijkste aspecten van een fijne studententijd is een comfortabele woonruimte en bij voorkeur dicht bij waar het allemaal gebeurt. Veel ouders kiezen ervoor om een woning te kopen voor hun studerende kind in plaats van een kamer te huren. Wij weten alles van de regels omtrent van studentenbewoning in Rotterdam, overdrachtsbelasting en de beste plek om te wonen. Als ervaren aankoopmakelaar helpen we veel ouders met de aankoop.

Aankoopmakelaar studentenhuis voor ouders voor studerend kind

We maken graag een vijblijvende afspraak om de mogelijkheden door te spreken, dan weet je in een uur alles. Wil je de details nu al weten weten? Lees dan gerust het blog verder door.

Onze tips, kennis en adviezen voor de liefhebbers

Rotterdam stelt bepaalde regels en vereisten aan het verhuren van studentenkamers. Zo is het momenteel toegestaan om zonder vergunning een woning te verhuren aan maximaal twee studenten, inclusief het kind van de eigenaar of als het kind eigenaar is van de woning. Ten tijde van dit schrijven verwachten we dat eind dit jaar het aantal kamers dat zonder vergunning verhuurd mag worden naar drie gaat, inclusief het kind. Dit maakt het voor jouw als ouder aantrekkelijker om een woning te kopen en deze aan meerdere studenten te verhuren.

Nieuwe kamerverhuur vergunningen in Rotterdam

Het aanvragen van een nieuwe kamerverhuur vergunning in Rotterdam kan een lastige en tijdrovende klus zijn. De stad kent veel nulquotumgebieden, zoals Kralingen, waar helemaal geen vergunningen voor kamerverhuur worden afgegeven. In andere gebieden geldt een minimale afstand van 50 meter tussen een nieuw studentenhuis en een bestaand studentenhuis.

De woningmarkt heeft ook invloed op de mogelijkheden om een vergunning voor kamer verhuur te verkrijgen. Als de huizenmarkt normaal of overspannen is, zullen verkopers waarschijnlijk niet akkoord gaan met een voorwaarde tot het verkrijgen van een kamer verhuur vergunning in het koopcontract. Dit komt doordat er veel vraag is naar woningen en verkopers andere geïnteresseerden kunnen vinden die deze voorwaarde niet stellen.

Echter, als de woningmarkt slecht is, kan het voor kopers makkelijker zijn om een woning te vinden waarbij de verkoper wel akkoord gaat met een voorwaarde tot het verkrijgen van een kamerverhuur vergunning. In deze situatie zijn verkopers mogelijk meer bereid om concessies te doen om hun woning te verkopen.

De rol van een aankoopmakelaar bij het kopen van een studentenwoning

Als aankoopmakelaar gespecialiseerd in het begeleiden van ouders bij de aankoop van een studentenwoning in Rotterdam, kennen wij de regels en de lokale markt op ons duimpje. Veel ouders komen niet uit de stad waar hun kind gaat studeren, maar wij kennen Rotterdam en de studentenwereld als geen ander. Wij weten wat woningen waard zijn, kunnen onderhandelen over de prijs, zijn op de hoogte van erfpacht, bouwkundige staat en funderingsproblemen.

Daarnaast kunnen wij goed inschatten welke woningen over een paar jaar weer prima te verkopen zijn of waar je kind na afstuderen zelf of met een partner nog een paar jaar kan blijven wonen. Wij zijn er om je te adviseren en te begeleiden bij het gehele aankoopproces, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Overdrachtsbelasting

Bij het kopen van een woning is het belangrijk om rekening te houden met overdrachtsbelasting. Voor ouders die een woning kopen voor hun kind bedraagt de overdrachtsbelasting 10,4%. Echter, als het kind zelf de woning koopt, is de overdrachtsbelasting 0%. Dat is iets om samen over te beslissen. Controleer altijd de website van de Belastingdienst om te zien of deze percentages nog steeds gelden.

Onderhoud en staat van de woning

Als ouders kan je ervoor kiezen om een perfect opgeknapt huis te kopen of het perfect op te knappen, maar uit ervaring blijkt dat studenten vaak ook zeer tevreden zijn als een huis matig onderhouden is. Op die manier hoeven ze zich minder zorgen te maken dat zij of hun vrienden iets beschadigen. Ook voor de ouders kan dit geruststellend zijn.

Woningen met vergunning voor kamerverhuur

Soms komen er woningen op de markt die al een vergunning hebben voor kamerverhuur. Hoewel deze woningen vaak voor meer dan de leegwaarde worden verkocht, bieden ze de mogelijkheid om met meer studenten tegelijkertijd te wonen. Let wel goed op of de vergunning aan de woning zelf is verbonden of aan de vorige eigenaar.

Veiligheid en brandveiligheid

Hoewel er geen specifieke regels zijn waaraan je moet voldoen bij het verhuren van een studentenwoning, adviseren wij je om goed te kijken naar de regels die Rotterdam stelt voor brandveilig gebruik van bouwwerken. Je wilt immers niet dat er iets gebeurt met je kind of een kamerhuurder. Zorg voor voldoende rookmelders, een goedwerkende brandblusser en een vluchtplan in geval van nood.

Waar en hoe studenten willen wonen

Wij weten als geen ander waar en hoe studenten willen wonen. We zijn zelf student geweest en hebben nu studerende kinderen. Daardoor kunnen we je uitstekend adviseren over de beste locaties en type woningen die geschikt zijn voor studenten. Populaire locaties voor studenten zijn bijvoorbeeld Kralingen, dicht bij de medische faculteit of dicht bij de sociëteit.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de indeling en faciliteiten van de woning. Zorg ervoor dat er voldoende  kamers zijn en bijvoorkeur een woonkamer of woonkeuken waar studenten samen kunnen koken en eten.

Conclusie

Het aankopen van een studentenwoning in Rotterdam kan een goede investering zijn in je kind. Houd rekening met de regels en vergunningen, overdrachtsbelasting en de staat van de woning. Als ervaren aankoopmakelaar kunnen wij je begeleiden en adviseren bij het gehele aankoopproces. Samen zorgen we ervoor dat je kind en andere studenten een fijne en comfortabele woonruimte hebben tijdens hun studietijd in Rotterdam.

Bent je klaar om te investeren in een studentenwoning voor je kind in Rotterdam? Neem dan vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Wij helpen je graag bij het vinden van de perfecte woning en het navigeren door het aankoopproces. Laat onze ervaring en expertise je begeleiden naar een succesvolle investering en een geweldige woonervaring voor uw kind. Bel ons op 010-2720000 of stuur een e-mail naar info@langejan.com dan maken we een vrijblijvende afspraak om je wensen en mogelijkheden door te nemen.

Makelaarskantoor Langejan is al 155 jaar een vertrouwde naam in Kralingen en de regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen.

Contact

Makelaarskantoor Langejan
Oudedijk 25
3062 AC Rotterdam

010 – 272 00 00
info@langejan.com

BTW: NL8048.86.969.B01
KvK: 24126812

Nieuwsbrief

© 2015-2023 Makelaarskantoor Langejan