Zoeken binnen de website

Spannend: inschrijving voor gewilde woning - Laat je niet afschrikken!

02-01-2023

Voor een geinteresseerde is het altijd spannend als blijkt dat er meer gegadigden zijn voor een woning. Een verkoopmakelaar heeft altijd als belang de woning zo goed mogelijk te verkopen voor zijn opdrachtgever. Om iedereen een eerlijke kans te geven, organiseren makelaars een inschrijving voor de verkoop van zo’n woning. In deze blog leggen wij uit wat een inschrijving inhoudt, waarom we dit organiseren en hoe je als geïnteresseerde hieraan deelneemt zonder te veel te betalen. We bespreken ook de procedure en geven enkele tips.

Aankoopmakelaar en geïnteresseerde klanten bespreken strategieën voor succesvolle inschrijving bij woningverkoop

Wat houdt een inschrijving bij verkoop van een woning in? 


Bij een inschrijving krijgen alle gegadigden een gelijke kans om éénmalig een eindvoorstel uit te brengen. Het eindvoorstel bestaat uit de volgende onderdelen:
•    Een prijs
•    Een gewenste datum van overdracht
•    Een omschrijving van eventueel gewenste roerende zaken (als het afwijkt van lijst aangeeft)
•    Eventuele randvoorwaarden, zoals een voorbehoud financiering, bouwtechnische keuring, etc.
Het eindvoorstel dient uiterlijk vóór de sluiting van de inschrijving ontvangen te zijn door ons kantoor.

Waarom een inschrijving? 

Een inschrijving wordt georganiseerd om alle geïnteresseerden een eerlijke en gelijke kans te geven om hun beste bod uit te brengen. Hierbij bepaal je als geïnteresseerde zelf wat je er voor over hebt en loop je dus niet het risico om te veel te betalen.

Hoe breng je een bod uit? 

Bij voorkeur dien je jouw bod in via je move.nl account, waar je de menukeuze "bod uitbrengen" vindt. Hier kun je jouw bod invoeren. Indien je als bieder een begeleidend schrijven voor de verkoper wil toevoegen, kan dit ook in move.nl worden vastgelegd. Het is belangrijk dat je bij het uitbrengen van een eindvoorstel je absolute maximum prijs en je meest gunstige voorwaarden kenbaar maakt vóór de gestelde datum. Een eindvoorstel biedt voor de verkoper géén ruimte om een tegenvoorstel te doen en kan dus alleen met een akkoord of een afwijzing beantwoord worden.

Informatie bestuderen en vragen stellen

Bij het uitbrengen van het bod geef je als koper aan dat je alle documenten die door de verkoper zijn verstrekt hebt bestudeerd en de gevolgen geaccepteerd hebt. Mocht je nog vragen hebben, dan dien je die van tevoren te stellen, zodat alles met betrekking tot de woning duidelijk is. Mocht je toch aanvullende vragen hebben, schroom dan niet om deze tijdig te stellen.

Tip: Heb je bedacht wat te bieden? Reflecteer op je bod 

Wat als iemand €1.000 meer biedt? Voordat je jouw bod uitbrengt, is het belangrijk om goed te overwegen hoe je zou reageren als je erachter komt dat iemand €1.000 meer heeft geboden. Als je denkt dat je het huis voor €1.000 meer ook had willen hebben, dan is je huidige bod waarschijnlijk niet hoog genoeg. In dat geval is het verstandig om je bod te verhogen voordat je het indient. Probeer een bedrag te vinden waarbij je geen spijt krijgt als je hoort dat iemand nét iets meer heeft geboden, maar ook geen spijt als je wél de hoogste bieder bent. Dit helpt je om met een gerust hart het inschrijvingsproces in te gaan.

De toegevoegde waarde van een aankoopmakelaar bij inschrijving

Bij het deelnemen aan een inschrijving kan een aankoopmakelaar je van onschatbare waarde zijn. Een aankoopmakelaar kent de markt goed en weet precies voor welke bedragen vergelijkbare huizen verkocht worden. Hierdoor kan hij of zij je helpen om een realistisch en competitief bod uit te brengen. Bovendien kan de aankoopmakelaar je bod zo formuleren dat grote valkuilen voorkomen worden en samen met jou bepalen welke voorwaarden echt noodzakelijk zijn. Door deze voorwaarden op een manier te formuleren die minder zwaar weegt voor de verkoper, vergroot je de kans dat jouw bod als het beste bod wordt gezien.

Daarnaast fungeert een aankoopmakelaar als klankbord, zodat je niet te veel biedt, maar ook zeker niet te weinig. Kortom, het inschakelen van een aankoopmakelaar vergroot je kans op een succesvolle deelname aan een inschrijving aanzienlijk. Met de ondersteuning van een professional aan jouw zijde kun je vol vertrouwen het inschrijvingsproces aangaan en vergroot je de kans dat jouw droomwoning ook daadwerkelijk van jou wordt.

Wat is het beste bod? 

Het beste bod is een combinatie van een zo gunstig mogelijke prijs, een zo gunstig mogelijke oplevering en zo gunstig mogelijke eventuele randvoorwaarden. De hoogste prijs hoeft dus niet altijd als beste bod beschouwd te worden.

Hoe komt een aanbod tot stand en wanneer neemt de verkoper een beslissing? 
Een aanbod komt tot stand door ontvangst van het bod bij de verkopende makelaar, vóór de sluitingsdatum en sluitingstijd. Voor meer informatie over de procedure en de regels omtrent het bieden, verwijzen wij je naar de informatie hierboven.

Na de sluiting van de inschrijving zullen de biedingen geïnventariseerd en beoordeeld worden door de verkoper, waarna de verkoper een beslissing neemt of er gegund wordt, en zo ja, aan welke gegadigde. Het is belangrijk om te weten dat de verkoper ook de vrijheid heeft om niet te gunnen.

Biedingen en begeleidend schrijven via move.nl 

Wij raden je aan om je bod en eventuele begeleidend schrijven in te dienen via move.nl. Dit zorgt voor een gestroomlijnd en overzichtelijk proces voor zowel de bieders als de verkoper. Door het begeleidend schrijven in move.nl vast te leggen, krijgt de verkoper een beter beeld van jouw motivatie en intenties, wat in sommige gevallen een positief effect kan hebben op de beoordeling van jouw bod.

Wat gebeurt er nadat de woning aan een van de bieders is gegund? 

Na de gunning worden de afspraken vastgelegd in een koopovereenkomst, conform het model zoals vastgesteld door de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM, VastgoedPRO, VBO makelaar, de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis. Uit deze overeenkomst vloeien pas verplichtingen voort als beide partijen deze overeenkomst hebben ondertekend. Zolang de koopovereenkomst niet is ondertekend door de particuliere verkoper en de particuliere koper kan de verkoper ingaan op een beter voorstel na de gunning.

We hopen dat deze uitleg je helpt om met vertrouwen deel te nemen aan de inschrijving voor deze gewilde woning. Laat je niet afschrikken door de concurrentie en onthoud dat je zelf bepaalt wat je er voor over hebt, waardoor je nooit te veel betaalt. Veel succes met het uitbrengen van je bod!

Schakel een aankoopmakelaar in!

Heb je nog geen aankoopmakelaar? Bel ons snel, dan helpen we je graag! Vraag naar onze tarieven voor eenmalige aankoop en ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen bij het vinden en kopen van jouw droomwoning.

Makelaarskantoor Langejan is al 155 jaar een vertrouwde naam in Kralingen en de regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen.

Contact

Makelaarskantoor Langejan
Oudedijk 25
3062 AC Rotterdam

010 – 272 00 00
info@langejan.com

BTW: NL8048.86.969.B01
KvK: 24126812

Nieuwsbrief

© 2015-2023 Makelaarskantoor Langejan