Zoeken binnen de website

Rookmelders in woningen verplicht per 1 juli 2022: Wat betekent dit voor de verkoop van je woning?

01-07-2022

Als je je huis verkoopt moeten er verplicht rookmelders aanwezig zijn. Rookmelders zijn van groot belang voor de brandveiligheid binnenshuis. Volgens TNO-onderzoek zal het aantal slachtoffers en de economische schade van brand aanzienlijk kunnen worden verminderd als in alle woningen rookmelders zijn.

verplichte-rookmelders-woningverkoop

Bouwbesluit en NEN-norm voor rookmelders

Vanaf 1 juli 2022 geldt er een verplichting tot het hebben van rookmelders, zowel bij bestaande bouw als nieuwbouw. Deze eis is opgenomen in artikel 6.21 lid 6 van het Bouwbesluit. Rookmelders moeten voldoen aan de NEN; zie EN 14604.

Praktische toepassing van de regelgeving: Aantal en locatie van rookmelders:

Bij een doorsnee eengezinswoning zal er zowel in de entree / gang op de begane grond, als de overloop op de eerste verdieping én (de overloop) op de zolder een rookmelder moeten zijn. In een appartement moet er een rookmelder in de hal van het privégedeelte zijn. Bij een kamerwoning, zoals bijvoorbeeld in een studentenhuis, dient er een rookmelder in elke kamer aanwezig te zijn.

Verantwoordelijkheid van eigenaar en verhuurder: Verplichting bij verkoop van woningen:

De verkoper van een woning is na 1 juli 2022 in beginsel gehouden om de woning met vereiste rookmelders te leveren aan de nieuwe eigenaar.

Verplichting bij verhuur van woningen:

Voormelde verplichting geldt eveneens voor verhuurders. Wordt de verplichte rookmelder niet op tijd geplaatst, dan lopen verhuurders het risico op een huurprijsvermindering.

Conclusie: Rookmelders en de verkoop van je woning

De verplichting van rookmelders per 1 juli 2022 is belangrijk voor de brandveiligheid en heeft gevolgen voor de verkoop en verhuur van woningen. Zorg ervoor dat je als eigenaar of verhuurder voldoet aan de eisen om problemen bij de verkoop of verhuur van je woning te voorkomen.

Makelaarskantoor Langejan is al 155 jaar een vertrouwde naam in Kralingen en de regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen.

Contact

Makelaarskantoor Langejan
Oudedijk 25
3062 AC Rotterdam

010 – 272 00 00
info@langejan.com

BTW: NL8048.86.969.B01
KvK: 24126812

Nieuwsbrief

© 2015-2023 Makelaarskantoor Langejan