Zoeken binnen de website

Op zoek naar je droomhuis? Financieel kan er misschien wel meer dan je denkt

12-05-2023

Wil jij een huis kopen of overweeg je om jouw koophuis te verduurzamen? Er zijn tal van keuzes te maken en beslissingen te nemen. Het is goed om te weten dat financiële regels en regelingen voortdurend aan verandering onderhevig zijn. Daarom willen we je alvast vier belangrijke financiële weetjes meegeven die van toepassing zijn in 2023. Hopelijk kunnen ze jou verder helpen op jouw weg naar een (duurzaam) koophuis.

Op zoek naar je droomhuis  Financieel kan er misschien wel meer dan je denkt Makelaar Rotterdam blog

Top 4 financiële woonweetjes 2023

Financieel woonweetje 1: Heb je recht op vrijstelling voor de overdrachtsbelasting?
2% overdrachtsbelasting bij de aankoop van een huis, dat loopt op. Het goede nieuws: huizenkopers tussen 18 en 35 jaar betalen géén overdrachtsbelasting voor een woning met en koopsom van maximaal € 440.000. Dat bedrag is € 40.000 hoger dan vorig jaar. Kocht je al eerder een huis? Ben je tussen 18 en 35 jaar en woon je zelf in het huis? Dan kun je alsnog de vrijstelling krijgen als je deze nog niet eerder hebt gehad. Je moet wel voldoen aan voorwaarden.

Meer weten? Kijk op Rijksoverheid.nl bij Wanneer krijg ik vrijstelling van overdrachtsbelasting?

Financieel woonweetje 2: Schenken mag!
Ben je tussen de 18 en 40 jaar oud? Dan mogen je ouders je belastingvrij geld schenken voor een eigen woning. Dit jaar bedraagt de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling € 28.947. Of anders mogen zij je € 6.035 schenken, de jaarlijkse vrijstelling. Ook anderen mogen aan jou schenken. En zo'n schenking kan net het verschil zijn tussen wel of niet je droomhuis aankopen.

Lees meer over de voorwaarden op Belastingdienst.nl bij Hoeveel mag ik belastingvrij schenken?

Financieel woonweetje 3: De NHG-grens is flink verhoogd
Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heb je extra zekerheid en kun je korting krijgen op je hypotheekrente. De grens voor een NHG-hypotheek ging in 2023 omhoog naar € 405.000. Past de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bij jouw persoonlijke situatie? Laat je dan goed informeren. Dit kan in een vrijblijvend gesprek met een financieel adviseur van een hypotheekmaatschappij die gespecialiseerd is in alles wat te maken heeft met hypotheken en wonen.

Lees meer hierover op Belastingdienst.nl

Financieel woonweetje 4: Verduurzaming levert financiële voordelen op
Als je een opknaphuis koopt, is het verstandig om deze direct te verbouwen met duurzame maatregelen. Met slimme investeringen kun je namelijk flinke stappen maken in energiebesparing en duurzaamheid, bijvoorbeeld door goede isolatie en HR++-glas te plaatsen. Dit kan leiden tot aanzienlijke financiële voordelen op de lange termijn. Zeker met de huidige hoge energieprijzen.

Om de bevordering van energiebesparing en duurzaamheid te ondersteunen, bieden sommige hypotheekverstrekkers de mogelijkheid om een extra lening af te sluiten voor energiebesparende voorzieningen, bovenop de maximale leencapaciteit. Investeringen in energiebesparende maatregelen kunnen resulteren in een verbeterd energielabel voor de woning, wat weer gunstig kan zijn als je de woning op een later moment wilt verkopen.

Extra tip: overweeg om een aankoopmakelaar in te schakelen

Hoewel het misschien als een extra kostenpost voelt, kan het op de lange termijn juist kosten besparen. Een aankoopmakelaar is namelijk gespecialiseerd in de woningmarkt en kan je helpen om weloverwogen keuzes te maken bij het aankopen van een woning. Zo kan de aankoopmakelaar onderhandelen over de prijs en rekening houden met de marktwaarde en mogelijke gebreken van de woning, zoals een gebrek aan de fundering. Ook kan de aankoopmakelaar je behoeden voor valkuilen en risico's. Door de kennis en ervaring van een aankoopmakelaar in te zetten, kun je mogelijk een betere prijs bedingen voor de woning en uiteindelijk kosten besparen. Bovendien kan een aankoopmakelaar je tijd en energie besparen door onder andere bezichtigingen te regelen, contact op te nemen met de verkopende partij en documentatie door te nemen. Kortom, het inschakelen van een aankoopmakelaar kan je helpen om de beste beslissingen te nemen tijdens het aankoopproces en uiteindelijk kosten te besparen.

Kom je er nu niet helemaal uit? Neem contact met ons op, we helpen je graag.

Veelgestelde vragen (ver)kopen van je huis makelaar Rotterdam
Heb je hier nog vragen over?
We staan voor je klaar!
Stuur ons eenvoudig een berichtje, dan nemen we contact met je op.
Wij nemen je privacy serieus, en delen je gegevens nooit met derden.
Dit vinden onze klanten

Heel eerlijk, namen de tijd, deskundig, vriendelijk. We hebben een lange zoektocht gehad, maar voelden ons nooit opgejaagd.

Een funda gebruiker

Fijne makelaar, duidelijk over de gang van zaken rond de verkoop. Contact verliep altijd erg soepel en prettig.

Jan Willem

Fijn contact met Richard Couwenberg. Hij heeft een realistische schatting gemaakt van het appartement en een mooie omschrijving geschreven. Aansturing van de overige partijen zoals de fotograaf, energielabel, etc. was ook prima! Flexibel in de omgang en het appartement is snel verkocht... fijn!

Dave van Wijngaarden

Zonder het team van Langejan was het nooit gelukt! Robert heeft passie voor het vak en is zeer betrokken en behulpzaam. In onze zoektocht stond hij naast ons, heeft hij alle nodige tips gegeven en altijd meegedacht over wat voor ons het beste is. Cheryl is onze grote heldin! Ze kwam meteen in actie en liet er geen gras over groeien, waardoor elke bezichtiging mogelijk was. Ook Richard is essentieel geweest. Met zijn inzicht heeft hij ervoor gezorgd dat wij het perfecte bod hebben gedaan. We raden Langejan van harte aan!

Jaap Jan van Senden

Makelaar was zeer prettig in de omgang, had kennis van de markt en ging niet voor lage verkoopprijs - snelle verkoop. Prijs waarvoor hij woning in markt wilde zetten, kwam overeen met ons idee. Makelaar en het kantoor was goed bereikbaar en bezichtigingen werden in blokken ingepland, zodat je niet voortdurend kijkers over de vloer kreeg.

Yke Ten Brink

Wij hebben makelaar Langejan een zoekopdracht gegeven. Steeds regelmatig overzichten gekregen van aankomende te kopen huizen. Contact was prima. Geen moeite was hen teveel. Een top secretaresse als Cheryl, die steeds de communicatie op perfecte wijze onderhield. Deskundige makelaars Robert Langejan en Karel Schaedtler.

Peter Andringa

Prima contact. Makelaar luisterde erg goed naar onze wensen en bracht zelf zeer waardevolle kennis op diverse terreinen in die van groot belang was bij de verkoop. Ook vanuit de medewerkers op het kantoor snelle en duidelijke service wanneer dat nodig was.

Een funda gebruiker

Aankoopmakelaar Rotterdam Kralingen

Ervaren Makelaars: Ontdek onze uitgebreide dienstverlening

Waar mogen we jou bij helpen?

Woning verkopen

Verkopen in de huidige markt is complex, het realiseren van de beste opbrengst is uitdagend. Makelaarskantoor Langejan levert resultaten. Met ons haal jij het maximale uit je verkoop. Vraag een gratis en vrijblijvend verkoopadvies aan bij één van onze makelaars.

Woning aankopen

Koop een huis met hulp van een expert van Makelaarskantoor Langejan. Onze makelaar biedt op het juiste moment en ondersteunt je bij de aankoop, zodat je jouw nieuwe droomhuis krijgt.

Zoekopdracht woning

Op zoek naar je droomwoning? Plaats een zoekopdracht! Deel je wensen voor het ideale koophuis, en ontvang een melding bij een match. Ontvang het aanbod zodra het op de markt komt, vaak nog vóór het op Funda verschijnt.

Makelaarskantoor Langejan al 155 jaar jouw vertrouwde NVM makelaar in Kralingen en de regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen.

Contact

Makelaarskantoor Langejan
Oudedijk 25
3062 AC Rotterdam

010 – 272 00 00
info@langejan.com

BTW: NL8048.86.969.B01
KvK: 24126812

Nieuwsbrief

© 2015-2024 Makelaarskantoor Langejan