Zoeken binnen de website

Op zoek naar je droomhuis? Financieel kan er misschien wel meer dan je denkt

12-05-2023

Wil jij een huis kopen of overweeg je om jouw koophuis te verduurzamen? Er zijn tal van keuzes te maken en beslissingen te nemen. Het is goed om te weten dat financiële regels en regelingen voortdurend aan verandering onderhevig zijn. Daarom willen we je alvast vier belangrijke financiële weetjes meegeven die van toepassing zijn in 2023. Hopelijk kunnen ze jou verder helpen op jouw weg naar een (duurzaam) koophuis.

Op zoek naar je droomhuis  Financieel kan er misschien wel meer dan je denkt Makelaar Rotterdam blog

Top 4 financiële woonweetjes 2023

Financieel woonweetje 1: Heb je recht op vrijstelling voor de overdrachtsbelasting?
2% overdrachtsbelasting bij de aankoop van een huis, dat loopt op. Het goede nieuws: huizenkopers tussen 18 en 35 jaar betalen géén overdrachtsbelasting voor een woning met en koopsom van maximaal € 440.000. Dat bedrag is € 40.000 hoger dan vorig jaar. Kocht je al eerder een huis? Ben je tussen 18 en 35 jaar en woon je zelf in het huis? Dan kun je alsnog de vrijstelling krijgen als je deze nog niet eerder hebt gehad. Je moet wel voldoen aan voorwaarden.

Meer weten? Kijk op Rijksoverheid.nl bij Wanneer krijg ik vrijstelling van overdrachtsbelasting?

Financieel woonweetje 2: Schenken mag!
Ben je tussen de 18 en 40 jaar oud? Dan mogen je ouders je belastingvrij geld schenken voor een eigen woning. Dit jaar bedraagt de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling € 28.947. Of anders mogen zij je € 6.035 schenken, de jaarlijkse vrijstelling. Ook anderen mogen aan jou schenken. En zo'n schenking kan net het verschil zijn tussen wel of niet je droomhuis aankopen.

Lees meer over de voorwaarden op Belastingdienst.nl bij Hoeveel mag ik belastingvrij schenken?

Financieel woonweetje 3: De NHG-grens is flink verhoogd
Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heb je extra zekerheid en kun je korting krijgen op je hypotheekrente. De grens voor een NHG-hypotheek ging in 2023 omhoog naar € 405.000. Past de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bij jouw persoonlijke situatie? Laat je dan goed informeren. Dit kan in een vrijblijvend gesprek met een financieel adviseur van een hypotheekmaatschappij die gespecialiseerd is in alles wat te maken heeft met hypotheken en wonen.

Lees meer hierover op Belastingdienst.nl

Financieel woonweetje 4: Verduurzaming levert financiële voordelen op
Als je een opknaphuis koopt, is het verstandig om deze direct te verbouwen met duurzame maatregelen. Met slimme investeringen kun je namelijk flinke stappen maken in energiebesparing en duurzaamheid, bijvoorbeeld door goede isolatie en HR++-glas te plaatsen. Dit kan leiden tot aanzienlijke financiële voordelen op de lange termijn. Zeker met de huidige hoge energieprijzen.

Om de bevordering van energiebesparing en duurzaamheid te ondersteunen, bieden sommige hypotheekverstrekkers de mogelijkheid om een extra lening af te sluiten voor energiebesparende voorzieningen, bovenop de maximale leencapaciteit. Investeringen in energiebesparende maatregelen kunnen resulteren in een verbeterd energielabel voor de woning, wat weer gunstig kan zijn als je de woning op een later moment wilt verkopen.

Extra tip: overweeg om een aankoopmakelaar in te schakelen

Hoewel het misschien als een extra kostenpost voelt, kan het op de lange termijn juist kosten besparen. Een aankoopmakelaar is namelijk gespecialiseerd in de woningmarkt en kan je helpen om weloverwogen keuzes te maken bij het aankopen van een woning. Zo kan de aankoopmakelaar onderhandelen over de prijs en rekening houden met de marktwaarde en mogelijke gebreken van de woning, zoals een gebrek aan de fundering. Ook kan de aankoopmakelaar je behoeden voor valkuilen en risico's. Door de kennis en ervaring van een aankoopmakelaar in te zetten, kun je mogelijk een betere prijs bedingen voor de woning en uiteindelijk kosten besparen. Bovendien kan een aankoopmakelaar je tijd en energie besparen door onder andere bezichtigingen te regelen, contact op te nemen met de verkopende partij en documentatie door te nemen. Kortom, het inschakelen van een aankoopmakelaar kan je helpen om de beste beslissingen te nemen tijdens het aankoopproces en uiteindelijk kosten te besparen.

Kom je er nu niet helemaal uit? Neem contact met ons op, we helpen je graag.

Makelaarskantoor Langejan is al 155 jaar een vertrouwde naam in Kralingen en de regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen.

Contact

Makelaarskantoor Langejan
Oudedijk 25
3062 AC Rotterdam

010 – 272 00 00
info@langejan.com

BTW: NL8048.86.969.B01
KvK: 24126812

Nieuwsbrief

© 2015-2023 Makelaarskantoor Langejan