Zoeken binnen de website

Onderzoeksplicht van een koper van een huis: lood in de bodem van je tuin

23-05-2024

Bij de aankoop van een woning is de onderzoeksplicht van de koper een cruciaal aspect. Dit betekent dat je als koper verantwoordelijk bent voor het onderzoek naar de staat van de woning en het perceel. Een belangrijk, maar vaak over het hoofd gezien onderdeel van deze plicht is het controleren op verontreinigingen in de bodem van je tuin, zoals lood. In dit blog richten we ons specifiek op de aanwezigheid van lood in de bodem en hoe je dit kunt onderzoeken.

Onderzoeksplicht voor de koper zit er Lood in je tuin

Waarom is lood in de bodem een probleem?

Lood is een giftig metaal dat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken, vooral bij kinderen. Het kan via de grond in de groenten en fruit terechtkomen die je in je tuin verbouwt, maar ook door gewoon contact met de grond. Daarom is het essentieel om te weten of je tuin vervuild is met lood voordat je besluit een woning te kopen.

Onderzoek naar lood in Rotterdamse bodem

De gemeente Rotterdam heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de hoeveelheid lood in de bodem van verschillende wijken. Deze onderzoeken zijn vertaald naar inschattingen van de hoeveelheid lood die in elke specifieke tuin te verwachten is. Dit is waardevolle informatie voor potentiële huizenkopers, omdat het inzicht geeft in mogelijke gezondheidsrisico's en de noodzaak van eventuele saneringsmaatregelen.

Hoe kun je de loodhoeveelheid in de bodem van je nieuwe Rotterdamse woning controleren?

De gemeente Rotterdam heeft een handige online tool ontwikkeld op de website www.letoplood.rotterdam.nl. Hier kun je eenvoudig opzoeken of de gemeente verwacht dat er lood in de tuin van je nieuwe woning aanwezig is. Door je adres in te voeren, krijg je een inschatting van de loodhoeveelheid in de bodem. Dit kan je helpen om een weloverwogen beslissing te maken over de aankoop van de woning.

Adviezen en maatregelen bij loodvervuiling

Als blijkt dat er een verhoogde hoeveelheid lood in de bodem aanwezig is, biedt de site ook adviezen hoe je hiermee kunt omgaan. Dit kan variëren van eenvoudige maatregelen zoals het afdekken van de grond met schone grond of gras, tot meer ingrijpende saneringsmaatregelen. Het is belangrijk om deze adviezen serieus te nemen om de gezondheid van jezelf en je gezin te beschermen.

Wat te doen als je woning in een andere stad staat?

Als je overweegt een woning buiten Rotterdam te kopen, is het net zo belangrijk om de bodemkwaliteit te controleren. Veel gemeenten in Nederland hebben vergelijkbare onderzoeken uitgevoerd en kunnen informatie verschaffen over de staat van de bodem. Neem contact op met de gemeente waar de woning zich bevindt om te vragen naar bodemonderzoeken en mogelijke loodvervuiling. Zij kunnen je ook adviseren over de te nemen maatregelen indien er verontreiniging wordt gevonden.

De rol van een aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar kan een waardevolle rol spelen bij het vervullen van de onderzoeksplicht. Deze professional heeft uitgebreide kennis en ervaring in de vastgoedmarkt en kan je begeleiden bij het uitvoeren van de nodige onderzoeken. Een aankoopmakelaar kan:

  • Informatie verschaffen over bekende bodemverontreinigingen in de regio.
  • Je wijzen op de noodzaak van specifieke bodemonderzoeken en deze voor je coördineren.
  • Helpen bij het interpreteren van de resultaten van bodemonderzoeken en de gevolgen hiervan voor je aankoopbeslissing.
  • Onderhandelen met de verkoper over mogelijke saneringskosten of prijsaanpassingen op basis van de bevindingen.

Door een aankoopmakelaar in te schakelen, zorg je ervoor dat je goed geïnformeerd bent en geen belangrijke details over het hoofd ziet tijdens het aankoopproces.

Belangrijkste inzichten: Conclusie over loodvervuiling in de grond

Het controleren van de loodvervuiling in de bodem van je huis en tuin is een essentieel onderdeel van de onderzoeksplicht van een koper. In Rotterdam biedt de gemeente via de website www.letoplood.rotterdam.nl een handige tool om deze informatie eenvoudig te verkrijgen. Voor woningen in andere steden is het belangrijk om contact op te nemen met de desbetreffende gemeente. Door een aankoopmakelaar in te schakelen, kun je bovendien profiteren van professionele begeleiding en expertise bij het uitvoeren van deze onderzoeken. Zo maak je een weloverwogen en veilige keuze bij de aankoop van je nieuwe woning.

Blijf ons volgen voor meer informatieve blogs over de verschillende aspecten van de onderzoeksplicht van een koper!

Veelgestelde vragen (ver)kopen van je huis makelaar Rotterdam
Heb je hier nog vragen over?
We staan voor je klaar!
Stuur ons eenvoudig een berichtje, dan nemen we contact met je op.
Wij nemen je privacy serieus, en delen je gegevens nooit met derden.

Dit vinden onze klanten

Prima contact. Makelaar luisterde erg goed naar onze wensen en bracht zelf zeer waardevolle kennis op diverse terreinen in die van groot belang was bij de verkoop. Ook vanuit de medewerkers op het kantoor snelle en duidelijke service wanneer dat nodig was.

Een funda gebruiker

Wij hebben makelaar Langejan een zoekopdracht gegeven. Steeds regelmatig overzichten gekregen van aankomende te kopen huizen. Contact was prima. Geen moeite was hen teveel. Een top secretaresse als Cheryl, die steeds de communicatie op perfecte wijze onderhield. Deskundige makelaars Robert Langejan en Karel Schaedtler.

Peter Andringa

Zonder het team van Langejan was het nooit gelukt! Robert heeft passie voor het vak en is zeer betrokken en behulpzaam. In onze zoektocht stond hij naast ons, heeft hij alle nodige tips gegeven en altijd meegedacht over wat voor ons het beste is. Cheryl is onze grote heldin! Ze kwam meteen in actie en liet er geen gras over groeien, waardoor elke bezichtiging mogelijk was. Ook Richard is essentieel geweest. Met zijn inzicht heeft hij ervoor gezorgd dat wij het perfecte bod hebben gedaan. We raden Langejan van harte aan!

Jaap Jan van Senden

Fijne makelaar, duidelijk over de gang van zaken rond de verkoop. Contact verliep altijd erg soepel en prettig.

Jan Willem

Makelaar was zeer prettig in de omgang, had kennis van de markt en ging niet voor lage verkoopprijs - snelle verkoop. Prijs waarvoor hij woning in markt wilde zetten, kwam overeen met ons idee. Makelaar en het kantoor was goed bereikbaar en bezichtigingen werden in blokken ingepland, zodat je niet voortdurend kijkers over de vloer kreeg.

Yke Ten Brink

Heel eerlijk, namen de tijd, deskundig, vriendelijk. We hebben een lange zoektocht gehad, maar voelden ons nooit opgejaagd.

Een funda gebruiker

Fijn contact met Richard Couwenberg. Hij heeft een realistische schatting gemaakt van het appartement en een mooie omschrijving geschreven. Aansturing van de overige partijen zoals de fotograaf, energielabel, etc. was ook prima! Flexibel in de omgang en het appartement is snel verkocht... fijn!

Dave van Wijngaarden

Aankoopmakelaar Rotterdam Kralingen

Ervaren Makelaars: Ontdek onze uitgebreide dienstverlening

Waar mogen we jou bij helpen?

Woning verkopen

Verkopen in de huidige markt is complex, het realiseren van de beste opbrengst is uitdagend. Makelaarskantoor Langejan levert resultaten. Met ons haal jij het maximale uit je verkoop. Vraag een gratis en vrijblijvend verkoopadvies aan bij één van onze makelaars.

Woning aankopen

Koop een huis met hulp van een expert van Makelaarskantoor Langejan. Onze makelaar biedt op het juiste moment en ondersteunt je bij de aankoop, zodat je jouw nieuwe droomhuis krijgt.

Zoekopdracht woning

Op zoek naar je droomwoning? Plaats een zoekopdracht! Deel je wensen voor het ideale koophuis, en ontvang een melding bij een match. Ontvang het aanbod zodra het op de markt komt, vaak nog vóór het op Funda verschijnt.

Makelaarskantoor Langejan al 155 jaar jouw vertrouwde NVM makelaar in Kralingen en de regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen.

Contact

Makelaarskantoor Langejan
Oudedijk 25
3062 AC Rotterdam

010 – 272 00 00
info@langejan.com

BTW: NL8048.86.969.B01
KvK: 24126812

Nieuwsbrief

© 2015-2024 Makelaarskantoor Langejan