Zoeken binnen de website

NVM woning marktcijfers 1e kwartaal 2023 voor de Regio Rotterdam

06-04-2023

Op donderdag 6 april om 10:00 uur zijn de marktcijfers van het 1e kwartaal 2023 voor de woningmarkt in Nederland en de regio's van NVM afdeling Rotterdam/ZHZ gepresenteerd. In dit overzicht vind je de belangrijkste cijfers en ontwikkelingen, vergeleken met het 1e kwartaal 2022, tenzij anders aangegeven.

NVM woningmarktcijfers Rotterdam verkoopprijzen en hypotheekrente woningmarkt

Woningmarkt evenwichtiger met meer keuze en onderhandelingsruimte

Landelijk In het 1e kwartaal zijn er 28.379 woningen verkocht, een daling van 2% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De gemiddelde transactieprijs bedraagt nu €394.000, een daling van 8,2% vergeleken met vorig jaar, maar nog steeds ruim boven het prijsniveau van twee jaar geleden. De gemiddelde verkooptijd is 42 dagen, en 31% van de woningen werd in dit kwartaal nog boven de vraagprijs verkocht, waar dat vorig jaar nog 81% was. De transactieprijs ligt nu gemiddeld 1,3% onder de vraagprijs. De looptijd van het aanbod stijgt van 34 dagen vorig jaar naar nu 84 dagen. Vorig jaar stonden er ruim 16.000 woningen te koop; nu zijn dat er ruim 31.000.

NVM woningmarktcijfers 1e kwartaal 2023.

In het 4e kwartaal zijn er 5.378 nieuwbouwwoningen en bouwkavels op de markt gekomen, een daling van 11% ten opzichte van vorig jaar. De prijzen stegen met 7,5% in een jaar tijd naar nu €532.000 gemiddeld. Er werden 4.173 nieuwbouwwoningen verkocht; 37% minder dan vorig jaar. Oplopende nieuwbouwprijzen, hogere rente en onzekerheid over de opbrengst van de huidige woning zorgen ervoor dat de doorstromer sceptischer is geworden met betrekking tot nieuwbouw.

COROP Regio Groot-Rijnmond

Deze regio omvat onder andere gemeenten als Rotterdam, Schiedam en Capelle aan den IJssel. In het 1e kwartaal staan er 2.588 woningen te koop, een stijging van 106%. De vraagprijzen stijgen met 6,9% naar €454.000. Het aantal transacties daalt met 4% naar 1.981, terwijl de transactieprijzen dalen met 7,7% naar €366.000. De gemiddelde verkooptijd bedraagt 34 dagen. De woningmarkt in deze regio wordt minder krap, met een krapte-indicator (KI) van 3,9.

COROP Regio Zuidoost-Zuid-Holland

Deze regio omvat onder andere Dordrecht, Gorinchem en Papendrecht. Het woningaanbod steeg met 82% naar 456 woningen, en de vraagprijzen stegen met 1,3% naar €400.000. Het aantal transacties stijgt met 1% in deze regio, met 516 woningen verkocht door NVM-Makelaars in dit kwartaal. De transactieprijs bedraagt nu €348.000, een daling van 8,7% vergeleken met een jaar geleden. De gemiddelde verkooptijd is 38 dagen. De krapte-indicator (KI) bedraagt nu 2,7.

Woningmarkt ontwikkeling Gemeente Rotterdam

Deze regio omvat enkel de gemeente Rotterdam. Aan het einde van het kwartaal staan er 1.060 woningen te koop, een stijging van 123%. De vraagprijs van de woningen in aanbod is €455.000, een stijging van 7,5%. Het aantal transacties daalt met 8% naar 686. De transactieprijs bedraagt €371.000, een daling van 9,8% ten opzichte van een jaar geleden. De gemiddelde verkooptijd is 59 dagen. De krapte-indicator (KI) bedraagt 4,6.

Onderstaande grafieken geven goed inzicht in de prijs ontwikkelingen van woningen sinds 2000:

Conclusie

De krapte-indicatoren wijzen nog steeds op een krappe markt, maar deze wordt wel iets ruimer. De landelijke woningmarkt lijkt evenwichtiger te worden, met meer keuze en onderhandelingsruimte voor potentiële kopers.

Als NVM makelaar in Rotterdam, bieden wij je deskundig advies en begeleiding bij het kopen of verkopen van je woning in de huidige markt. Neem contact met ons op om jouw woonwensen te bespreken en samen te kijken naar de beste mogelijkheden voor jou!

Veelgestelde vragen (ver)kopen van je huis makelaar Rotterdam
Heb je hier nog vragen over?
We staan voor je klaar!
Stuur ons eenvoudig een berichtje, dan nemen we contact met je op.
Wij nemen je privacy serieus, en delen je gegevens nooit met derden.

Dit vinden onze klanten

Prima contact. Makelaar luisterde erg goed naar onze wensen en bracht zelf zeer waardevolle kennis op diverse terreinen in die van groot belang was bij de verkoop. Ook vanuit de medewerkers op het kantoor snelle en duidelijke service wanneer dat nodig was.

Een funda gebruiker

Wij hebben makelaar Langejan een zoekopdracht gegeven. Steeds regelmatig overzichten gekregen van aankomende te kopen huizen. Contact was prima. Geen moeite was hen teveel. Een top secretaresse als Cheryl, die steeds de communicatie op perfecte wijze onderhield. Deskundige makelaars Robert Langejan en Karel Schaedtler.

Peter Andringa

Zonder het team van Langejan was het nooit gelukt! Robert heeft passie voor het vak en is zeer betrokken en behulpzaam. In onze zoektocht stond hij naast ons, heeft hij alle nodige tips gegeven en altijd meegedacht over wat voor ons het beste is. Cheryl is onze grote heldin! Ze kwam meteen in actie en liet er geen gras over groeien, waardoor elke bezichtiging mogelijk was. Ook Richard is essentieel geweest. Met zijn inzicht heeft hij ervoor gezorgd dat wij het perfecte bod hebben gedaan. We raden Langejan van harte aan!

Jaap Jan van Senden

Fijne makelaar, duidelijk over de gang van zaken rond de verkoop. Contact verliep altijd erg soepel en prettig.

Jan Willem

Makelaar was zeer prettig in de omgang, had kennis van de markt en ging niet voor lage verkoopprijs - snelle verkoop. Prijs waarvoor hij woning in markt wilde zetten, kwam overeen met ons idee. Makelaar en het kantoor was goed bereikbaar en bezichtigingen werden in blokken ingepland, zodat je niet voortdurend kijkers over de vloer kreeg.

Yke Ten Brink

Heel eerlijk, namen de tijd, deskundig, vriendelijk. We hebben een lange zoektocht gehad, maar voelden ons nooit opgejaagd.

Een funda gebruiker

Fijn contact met Richard Couwenberg. Hij heeft een realistische schatting gemaakt van het appartement en een mooie omschrijving geschreven. Aansturing van de overige partijen zoals de fotograaf, energielabel, etc. was ook prima! Flexibel in de omgang en het appartement is snel verkocht... fijn!

Dave van Wijngaarden

Aankoopmakelaar Rotterdam Kralingen

Ervaren Makelaars: Ontdek onze uitgebreide dienstverlening

Waar mogen we jou bij helpen?

Woning verkopen

Verkopen in de huidige markt is complex, het realiseren van de beste opbrengst is uitdagend. Makelaarskantoor Langejan levert resultaten. Met ons haal jij het maximale uit je verkoop. Vraag een gratis en vrijblijvend verkoopadvies aan bij één van onze makelaars.

Woning aankopen

Koop een huis met hulp van een expert van Makelaarskantoor Langejan. Onze makelaar biedt op het juiste moment en ondersteunt je bij de aankoop, zodat je jouw nieuwe droomhuis krijgt.

Zoekopdracht woning

Op zoek naar je droomwoning? Plaats een zoekopdracht! Deel je wensen voor het ideale koophuis, en ontvang een melding bij een match. Ontvang het aanbod zodra het op de markt komt, vaak nog vóór het op Funda verschijnt.

Makelaarskantoor Langejan al 155 jaar jouw vertrouwde NVM makelaar in Kralingen en de regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen.

Contact

Makelaarskantoor Langejan
Oudedijk 25
3062 AC Rotterdam

010 – 272 00 00
info@langejan.com

BTW: NL8048.86.969.B01
KvK: 24126812

Nieuwsbrief

© 2015-2024 Makelaarskantoor Langejan