Zoeken binnen de website

Niet nakomen door de koper van je woning

01-05-2023

Een belegger koopt een woning van een particulier. Zijn financierings voorbehoud verloopt en een week later blijkt dat de financiering toch niet rondkomt. Koper weet zeker dat het toch rond gaat komen, dus wij stellen voor de waarborgsom en de boete te verdubbelen tot 20% van de koopsom als koper alsnog op tijd afneemt. Koper gaat akkoord en stort de extra waarborg. Helaas krijgt hij de financiering niet rond. Wij zetten de woning weer te koop en verkopen het voor dezelfde prijs. De rechtzaak tegen de 1e koper levert op dat de koper 18% boete moet betalen - behalve de ellende van een rechtzaak - een fijn einde voor de verkoper.

Risico's van niet nakomen financieringsvoorbehoud bij woningaankoop

Niet nakomen van financieringsvoorbehoud

In dit geval was er sprake van het niet nakomen van het financieringsvoorbehoud. Dit kan gebeuren wanneer de financiering toch niet rondkomt na het verlopen van het voorbehoud. In deze situatie had de koper er vertrouwen in dat het toch goed zou komen met de financiering, maar dit bleek uiteindelijk niet het geval te zijn. Dit kan leiden tot financiële en juridische gevolgen voor de koper en de verkoper.

Verhoging van de waarborgsom en boete

Om te voorkomen dat de verkoper financieel benadeeld zou worden door het niet nakomen van het financieringsvoorbehoud, stelden de makelaars voor om de waarborgsom en de boete te verdubbelen tot 20% van de koopsom als de koper alsnog op tijd zou afnemen. De koper ging akkoord en stortte de extra waarborg. Dit gaf de verkoper enige bescherming in geval van niet-nakoming van de financieringsvoorwaarden.

Verkoop van de woning

Helaas lukte het de koper niet om de financiering rond te krijgen en de woning op tijd af te nemen. De makelaars zetten de woning weer te koop en verkochten deze voor dezelfde prijs. Het niet nakomen van de financieringsvoorwaarden kan leiden tot extra werk en kosten voor de makelaar en de verkoper, maar door snel te handelen konden zij de woning toch nog verkopen.

Juridische gevolgen

Wanneer een koper het financieringsvoorbehoud niet nakomt, kan dit leiden tot financiële en juridische gevolgen. In dit geval werd de zaak voor de rechter gebracht en kreeg de koper een boete opgelegd van 18% van de koopsom. Dit kan een dure les zijn voor de koper en onderstreept het belang van het nakomen van financieringsvoorwaarden en het zorgvuldig afsluiten van een koopovereenkomst.

Al met al is het niet nakomen van financieringsvoorwaarden voor zowel de koper als verkoper een risicovolle situatie. Het is belangrijk om dit soort zaken goed te regelen en te bespreken met een ervaren makelaar of jurist om de financiële en juridische risico's te beperken. Het is ook belangrijk om in dit soort situaties snel te handelen om de schade te beperken en een oplossing te vinden.

Makelaarskantoor Langejan is al 155 jaar een vertrouwde naam in Kralingen en de regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen.

Contact

Makelaarskantoor Langejan
Oudedijk 25
3062 AC Rotterdam

010 – 272 00 00
info@langejan.com

BTW: NL8048.86.969.B01
KvK: 24126812

Nieuwsbrief

© 2015-2023 Makelaarskantoor Langejan