Zoeken binnen de website

Niet nakomen door de koper van je woning

01-05-2023

Een belegger koopt een woning van een particulier. Zijn financierings voorbehoud verloopt en een week later blijkt dat de financiering toch niet rondkomt. Koper weet zeker dat het toch rond gaat komen, dus wij stellen voor de waarborgsom en de boete te verdubbelen tot 20% van de koopsom als koper alsnog op tijd afneemt. Koper gaat akkoord en stort de extra waarborg. Helaas krijgt hij de financiering niet rond. Wij zetten de woning weer te koop en verkopen het voor dezelfde prijs. De rechtzaak tegen de 1e koper levert op dat de koper 18% boete moet betalen - behalve de ellende van een rechtzaak - een fijn einde voor de verkoper.

Risico's van niet nakomen financieringsvoorbehoud bij woningaankoop

Niet nakomen van financieringsvoorbehoud

In dit geval was er sprake van het niet nakomen van het financieringsvoorbehoud. Dit kan gebeuren wanneer de financiering toch niet rondkomt na het verlopen van het voorbehoud. In deze situatie had de koper er vertrouwen in dat het toch goed zou komen met de financiering, maar dit bleek uiteindelijk niet het geval te zijn. Dit kan leiden tot financiële en juridische gevolgen voor de koper en de verkoper.

Verhoging van de waarborgsom en boete

Om te voorkomen dat de verkoper financieel benadeeld zou worden door het niet nakomen van het financieringsvoorbehoud, stelden de makelaars voor om de waarborgsom en de boete te verdubbelen tot 20% van de koopsom als de koper alsnog op tijd zou afnemen. De koper ging akkoord en stortte de extra waarborg. Dit gaf de verkoper enige bescherming in geval van niet-nakoming van de financieringsvoorwaarden.

Verkoop van de woning

Helaas lukte het de koper niet om de financiering rond te krijgen en de woning op tijd af te nemen. De makelaars zetten de woning weer te koop en verkochten deze voor dezelfde prijs. Het niet nakomen van de financieringsvoorwaarden kan leiden tot extra werk en kosten voor de makelaar en de verkoper, maar door snel te handelen konden zij de woning toch nog verkopen.

Juridische gevolgen

Wanneer een koper het financieringsvoorbehoud niet nakomt, kan dit leiden tot financiële en juridische gevolgen. In dit geval werd de zaak voor de rechter gebracht en kreeg de koper een boete opgelegd van 18% van de koopsom. Dit kan een dure les zijn voor de koper en onderstreept het belang van het nakomen van financieringsvoorwaarden en het zorgvuldig afsluiten van een koopovereenkomst.

Al met al is het niet nakomen van financieringsvoorwaarden voor zowel de koper als verkoper een risicovolle situatie. Het is belangrijk om dit soort zaken goed te regelen en te bespreken met een ervaren makelaar of jurist om de financiële en juridische risico's te beperken. Het is ook belangrijk om in dit soort situaties snel te handelen om de schade te beperken en een oplossing te vinden.

Veelgestelde vragen (ver)kopen van je huis makelaar Rotterdam
Heb je hier nog vragen over?
We staan voor je klaar!
Stuur ons eenvoudig een berichtje, dan nemen we contact met je op.
Wij nemen je privacy serieus, en delen je gegevens nooit met derden.

Dit vinden onze klanten

Prima contact. Makelaar luisterde erg goed naar onze wensen en bracht zelf zeer waardevolle kennis op diverse terreinen in die van groot belang was bij de verkoop. Ook vanuit de medewerkers op het kantoor snelle en duidelijke service wanneer dat nodig was.

Een funda gebruiker

Wij hebben makelaar Langejan een zoekopdracht gegeven. Steeds regelmatig overzichten gekregen van aankomende te kopen huizen. Contact was prima. Geen moeite was hen teveel. Een top secretaresse als Cheryl, die steeds de communicatie op perfecte wijze onderhield. Deskundige makelaars Robert Langejan en Karel Schaedtler.

Peter Andringa

Zonder het team van Langejan was het nooit gelukt! Robert heeft passie voor het vak en is zeer betrokken en behulpzaam. In onze zoektocht stond hij naast ons, heeft hij alle nodige tips gegeven en altijd meegedacht over wat voor ons het beste is. Cheryl is onze grote heldin! Ze kwam meteen in actie en liet er geen gras over groeien, waardoor elke bezichtiging mogelijk was. Ook Richard is essentieel geweest. Met zijn inzicht heeft hij ervoor gezorgd dat wij het perfecte bod hebben gedaan. We raden Langejan van harte aan!

Jaap Jan van Senden

Fijne makelaar, duidelijk over de gang van zaken rond de verkoop. Contact verliep altijd erg soepel en prettig.

Jan Willem

Makelaar was zeer prettig in de omgang, had kennis van de markt en ging niet voor lage verkoopprijs - snelle verkoop. Prijs waarvoor hij woning in markt wilde zetten, kwam overeen met ons idee. Makelaar en het kantoor was goed bereikbaar en bezichtigingen werden in blokken ingepland, zodat je niet voortdurend kijkers over de vloer kreeg.

Yke Ten Brink

Heel eerlijk, namen de tijd, deskundig, vriendelijk. We hebben een lange zoektocht gehad, maar voelden ons nooit opgejaagd.

Een funda gebruiker

Fijn contact met Richard Couwenberg. Hij heeft een realistische schatting gemaakt van het appartement en een mooie omschrijving geschreven. Aansturing van de overige partijen zoals de fotograaf, energielabel, etc. was ook prima! Flexibel in de omgang en het appartement is snel verkocht... fijn!

Dave van Wijngaarden

Aankoopmakelaar Rotterdam Kralingen

Ervaren Makelaars: Ontdek onze uitgebreide dienstverlening

Waar mogen we jou bij helpen?

Woning verkopen

Verkopen in de huidige markt is complex, het realiseren van de beste opbrengst is uitdagend. Makelaarskantoor Langejan levert resultaten. Met ons haal jij het maximale uit je verkoop. Vraag een gratis en vrijblijvend verkoopadvies aan bij één van onze makelaars.

Woning aankopen

Koop een huis met hulp van een expert van Makelaarskantoor Langejan. Onze makelaar biedt op het juiste moment en ondersteunt je bij de aankoop, zodat je jouw nieuwe droomhuis krijgt.

Zoekopdracht woning

Op zoek naar je droomwoning? Plaats een zoekopdracht! Deel je wensen voor het ideale koophuis, en ontvang een melding bij een match. Ontvang het aanbod zodra het op de markt komt, vaak nog vóór het op Funda verschijnt.

Makelaarskantoor Langejan al 155 jaar jouw vertrouwde NVM makelaar in Kralingen en de regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen.

Contact

Makelaarskantoor Langejan
Oudedijk 25
3062 AC Rotterdam

010 – 272 00 00
info@langejan.com

BTW: NL8048.86.969.B01
KvK: 24126812

Nieuwsbrief

© 2015-2024 Makelaarskantoor Langejan