Zoeken binnen de website

Navigeer door Funda: De makelaar legt soorten en type huizen en appartementen uit

01-02-2023

In deze blog beschrijven we de verschillende soorten huizen, woningen en appartementen die je op Funda kunt vinden, speciaal gericht op huizenkopers. We leggen ook het makelaarsjargon uit en krijg inzicht in de voor- en nadelen van elk type woning. Dus, na het lezen van deze blog ben je niet alleen bekend met de verschillende soorten woningen op Funda, maar heb je ook Funda Finesse ontwikkeld. Met deze expertise kun je nu door Funda scrollen als een pro en de perfecte woning vinden die volledig voldoet aan al jouw wensen.

appartement-penthouse bovenwoning tussenverdieping studentenkamer alle woning en appartementen

Soort woning

Villa
Een villa is een luxe, vrijstaande woning met een ruime tuin en vaak meerdere verdiepingen. Villas zijn populair bij mensen die op zoek zijn naar veel ruimte, privacy en comfort. Het voordeel van een villa is de grote woonruimte en de luxe uitstraling. Het nadeel kan zijn dat ze vaak duurder zijn in aanschaf en onderhoud.

Eengezinswoning
Een eengezinswoning is een grondgebonden woning die geschikt is voor gezinnen. Ze hebben meestal meerdere verdiepingen, een tuin en voldoende slaapkamers. Het voordeel van eengezinswoningen is dat ze voldoende ruimte bieden voor gezinnen. Het nadeel kan zijn dat ze minder geschikt zijn voor mensen die op zoek zijn naar een onderhoudsarme woning.

Herenhuis
Een herenhuis is een statig, ruim huis dat vaak meerdere verdiepingen heeft en gelegen is in een stedelijke omgeving. Herenhuizen zijn populair bij mensen die op zoek zijn naar een combinatie van ruimte, comfort en stedelijke charme. Het voordeel van een herenhuis is de karakteristieke uitstraling en ruime woonoppervlakte. Het nadeel kan zijn dat ze vaak hoger geprijsd zijn en meer onderhoud vergen.

Landhuis
Een landhuis is een groot, vrijstaand huis gelegen in een landelijke omgeving. Landhuizen bieden veel privacy en zijn omgeven door natuur. Het voordeel van een landhuis is de rustige, landelijke omgeving en de ruime woonoppervlakte. Het nadeel kan zijn dat ze vaak verder van stedelijke voorzieningen liggen en meer onderhoud vergen.

Bungalow
Een bungalow is een gelijkvloerse woning zonder verdiepingen, waardoor het geschikt is voor mensen die slecht ter been zijn of geen trappen willen lopen. Het voordeel van een bungalow is het gemak van gelijkvloers wonen en vaak een onderhoudsvriendelijke tuin. Het nadeel kan zijn dat ze minder ruimte bieden dan andere woningtypes.

Woonboerderij
Een woonboerderij is een voormalige boerderij die is omgebouwd tot woonhuis. Woonboerderijen zijn populair bijmensen die op zoek zijn naar een landelijke levensstijl en veel ruimte, zowel binnen als buiten. Het voordeel van een woonboerderij is de charme en authenticiteit, evenals de grote leefruimte. Het nadeel kan zijn dat ze vaak verder van stedelijke voorzieningen liggen en mogelijk meer onderhoud vergen.Grachtenpand: Een grachtenpand is een statig, smal en hoog huis gelegen aan een gracht, meestal in historische stadscentra. Grachtenpanden zijn populair vanwege hun unieke uitstraling en locatie. Het voordeel van een grachtenpand is de karakteristieke architectuur en de prestigieuze locatie. Het nadeel kan zijn dat ze vaak duurder zijn en beperkte buitenruimte hebben.

Woonboot
Een woonboot is een drijvende woning, meestal gelegen op kanalen of rivieren. Woonboten zijn populair bij mensen die op zoek zijn naar een alternatieve en unieke woonervaring. Het voordeel van een woonboot is de bijzondere levensstijl en de mogelijkheid om dicht bij water te wonen. Het nadeel kan zijn dat ze beperkte woonruimte bieden en mogelijk meer onderhoud vergen.

Stacaravan
Een stacaravan is een verplaatsbare woning, vaak gelegen op een vakantiepark of camping. Stacaravans zijn populair bij mensen die op zoek zijn naar een betaalbare en flexibele woonoplossing. Het voordeel van een stacaravan is de lage aanschafprijs en de mogelijkheid om de woning te verplaatsen. Het nadeel kan zijn dat ze minder woonruimte en comfort bieden in vergelijking met traditionele woningen.

Landgoed
Een landgoed is een groot, uitgestrekt perceel met een of meerdere luxe woningen en vaak uitgebreide tuinen of landerijen. Landgoederen zijn populair bij mensen die op zoek zijn naar een prestigieuze en luxe woonervaring. Het voordeel van een landgoed is de exclusiviteit, privacy en ruime woonomgeving. Het nadeel kan zijn dat ze vaak duurder zijn in aanschaf en onderhoud.

Type woning

Vrijstaande woning
Een vrijstaande woning is een grondgebonden woning die niet aan andere huizen grenst. Vrijstaande woningen bieden veel privacy en ruimte, zowel binnen als buiten. Het voordeel van een vrijstaande woning is de privacy en de mogelijkheid om de woning en tuin naar eigen smaak in te richten. Het nadeel kan zijn dat ze vaak duurder zijn in aanschaf en onderhoud.

Geschakelde woning
Een geschakelde woning is een type grondgebonden woning die op een unieke manier is verbonden met een of meer aangrenzende woningen, bijvoorbeeld door een gedeelde garage of berging. Geschakelde woningen bieden een combinatie van de voordelen van tussenwoningen en vrijstaande woningen. Het voordeel van een geschakelde woning is de balans tussen privacy en betaalbaarheid. Het nadeel kan zijn dat er minder vrijheid is in de indeling en inrichting van de woning en tuin in vergelijking met een vrijstaande woning.

2-onder-1-kap
Een 2-onder-1-kapwoning bestaat uit twee grondgebonden woningen die met één zijde aan elkaar grenzen. Deze woningen bieden meer privacy en ruimte dan een tussenwoning, maar zijn over het algemeen goedkoper dan een vrijstaande woning. Het voordeel van een 2-onder-1-kapwoning is de combinatie van privacy, ruimte en betaalbaarheid. Het nadeel kan zijn dat er nog steeds gedeelde muren zijn met de buren, wat kan leiden tot geluidsoverlast.

Tussenwoning
Een tussenwoning is een grondgebonden woning die deel uitmaakt van een rij huizen, waarbij de zijmuren worden gedeeld met de naastgelegen woningen. Tussenwoningen zijn populair vanwege hun efficiënte benutting van de beschikbare ruimte en betaalbaarheid. Het voordeel van een tussenwoning is de betaalbare prijs en het efficiënte gebruik van ruimte. Het nadeel kan zijn dat er minder privacy is door de gedeelde muren met de buren.

Hoekwoning
Een hoekwoning is een grondgebonden woning die zich aan het einde van een rij huizen bevindt. Hoekwoningen hebben meestal een grotere tuin en meer ramen, wat zorgt voor meer lichtinval en privacy in vergelijking met een tussenwoning. Het voordeel van een hoekwoning is de extra ruimte en privacy in vergelijking met een tussenwoning. Het nadeel kan zijn dat er meer onderhoud nodig is voor de tuin en de buitenkant van de woning.

Eindwoning
Een eindwoning is vergelijkbaar met een hoekwoning, maar bevindt zich aan het einde van een rij huizen met een andere woning of bouwwerk aan de andere zijde. Eindwoningen bieden vaak meer privacy dan tussenwoningen, maar minder dan hoekwoningen. Het voordeel van een eindwoning is de extra privacy en lichtinval in vergelijking met een tussenwoning. Het nadeel kan zijn dat er minder tuinruimte is in vergelijking met een hoekwoning.

Halfvrijstaand
Een halfvrijstaande woning is vergelijkbaar met een 2-onder-1-kapwoning, maar heeft slechts een klein gedeelte van de zijmuur gedeeld met de aangrenzende woning. Dit type woning biedt meer privacy dan een tussenwoning, maar minder dan een vrijstaande woning. Het voordeel van een halfvrijstaande woning is de combinatie van privacy en betaalbaarheid. Het nadeel kan zijn dat er nog steeds een gedeelde muur is met de buren, wat kan leiden tot geluidsoverlast.

Verspringend
Een verspringende woning is een grondgebonden woning waarbij de voorgevels en/of achtergevels van aangrenzende woningen niet in één lijn staan, wat zorgt voor een speels straatbeeld. Dit type woning biedt vaak meer privacy en een unieke indeling in vergelijking met traditionele rijwoningen. Het voordeel van een verspringende woning is het unieke ontwerp en de extra privacy. Het nadeel kan zijn dat de indeling van de woning minder conventioneel is, wat voor sommige mensen minder aantrekkelijk kan zijn.

Geschakelde 2-onder-1-kap
Een geschakelde 2-onder-1-kapwoning is een combinatie van een 2-onder-1-kapwoning en een geschakelde woning. Dit type woning biedt de voordelen van beide woningtypes, zoals extra privacy en betaalbaarheid. Het voordeel van een geschakelde 2-onder-1-kapwoning is de balans tussen privacy en betaalbaarheid. Het nadeel kan zijn dat er minder vrijheid is in de indeling en inrichting van de woning en tuin in vergelijking met een vrijstaande woning.

Soort appartement

Bovenwoning
Een bovenwoning is een appartement dat zich op een hogere verdieping bevindt, vaak boven winkels of kantoren. Bovenwoningen zijn populair bij mensen die op zoek zijn naar een woning in een stedelijke omgeving. Het voordeel van een bovenwoning is de centrale locatie en het vaak fraaie uitzicht. Het nadeel kan zijn dat er geen buitenruimte is en dat er trappen gelopen moeten worden om de woning te bereiken.

Benedenwoning
Een benedenwoning is een appartement op de begane grond van een gebouw. Benedenwoningen zijn populair bij mensen die graag gelijkvloers willen wonen zonder trappen te hoeven lopen. Het voordeel van een benedenwoning is het gemak van gelijkvloers wonen en vaak een kleine buitenruimte. Het nadeel kan zijn dat er minder privacy is en dat er meer geluidsoverlast kan zijn van passerend verkeer.

Maisonette
Een maisonette is een appartement dat zich over twee of meer verdiepingen uitstrekt en verbonden is door een interne trap. Maisonettes zijn populair bij mensen die op zoek zijn naar een ruimere woning zonder de nadelen van een grondgebonden woning. Het voordeel van een maisonette is de extra leefruimte en de indeling die meer aanvoelt als een eengezinswoning. Het nadeel kan zijn dat er meer trappen gelopen moeten worden binnen de woning.

Galerijflat
Een galerijflat is een flatgebouw waarbij de toegang tot de appartementen via een gemeenschappelijke galerij aan de buitenzijde van het gebouw loopt. Galerijflats zijn populair bij mensen die op zoek zijn naar een betaalbare woning in een stedelijke omgeving. Het voordeel van een galerijflat is de betaalbaarheid en de gemeenschappelijke buitenruimte. Het nadeel kan zijn dat er minder privacy is en dat er mogelijk meer geluidsoverlast is van buren en passerend verkeer.

Portiekflat
Een portiekflat is een flatgebouw waarbij de toegang tot de appartementen via een gemeenschappelijk trappenhuis en portiek loopt. Portiekflats zijn populair bij mensen die op zoek zijn naar een betaalbare woning met meer privacy dan een galerijflat. Het voordeel van een portiekflat is de extra privacy door de afgesloten portieken en trappenhallen. Het nadeel kan zijn dat er minder gemeenschappelijke buitenruimte is en dat er trappen gelopen moeten worden om de woning te bereiken.

Beneden + bovenwoning
Een beneden + bovenwoning is een combinatie van een benedenwoning en een bovenwoning, waarbij beide verdiepingen van het appartement met elkaar verbonden zijn. Dit type woning is populair bij mensen die op zoek zijn naar een ruimere woning met de voordelen van zowel een beneden- als bovenwoning. Het voordeel van een beneden + bovenwoning is de extra leefruimte en de combinatie van gelijkvloers wonen en fraai uitzicht. Het nadeel kan zijn dat er trappen gelopen moeten worden binnen de woning.

Penthouse
Een penthouse is een luxe appartement op de bovenste verdieping van een flatgebouw. Penthouses zijn populair bij mensen die op zoek zijn naar een exclusieve en prestigieuze woonervaring met een panoramisch uitzicht. Het voordeel van een penthouse is het spectaculaire uitzicht, de privacy en de luxe afwerking. Het nadeel kan zijn dat ze vaak duurder zijn en dat er trappen of een lift nodig is om de woning te bereiken.

Portiekwoning
Een portiekwoning is vergelijkbaar met een portiekflat, maar bevindt zich in een kleinschaliger gebouw met slechts enkele appartementen. Portiekwoningen zijn populair bij mensen die op zoek zijn naar een betaalbare woning met meer privacy dan een galerijflat. Het voordeel van een portiekwoning is de kleinschaligheid en de extra privacy. Het nadeel kan zijn dat er minder gemeenschappelijke buitenruimte is en dat er trappen gelopen moeten worden om de woning te bereiken.

Studentenkamer
Een studentenkamer is een kamer in een gedeeld huis of appartement, specifiek bedoeld voor studenten. Studentenkamers zijn populair bij studenten die op zoek zijn naar een betaalbare woning tijdens hun studie. Het voordeel van een studentenkamer is de lage huurprijs en de mogelijkheid om met andere studenten te wonen. Het nadeel kan zijn dat er minder privacy is en dat er gedeelde voorzieningen zijn, zoals badkamer en keuken.

Dubbel benedenhuis
Een dubbel benedenhuis is een appartement dat zich over de begane grond en eerste verdieping van een gebouw uitstrekt. Dubbele benedenhuizen zijn populair bij mensen die op zoek zijn naar een ruimere woning met de voordelen van een benedenwoning, maar met extra leefruimte. Het voordeel van een dubbel benedenhuis is de extra leefruimte en de combinatie van gelijkvloers wonen en een bovenverdieping. Het nadeel kan zijn dat er trappen gelopen moeten worden binnen de woning.

Tussenverdieping
Een tussenverdieping is een appartement dat zich tussen twee andere verdiepingen bevindt, bijvoorbeeld tussen de begane grond en de eerste verdieping. Tussenverdiepingen zijn populair bij mensen die op zoek zijn naar een betaalbare woning met een unieke indeling. Het voordeel van een tussenverdieping is de unieke indeling en de betaalbaarheid. Het nadeel kan zijn dat er minder privacy is en dat er trappen gelopen moeten worden om de woning te bereiken.

  Type appartement

  Serviceflat
  Een serviceflat is een appartement in een complex waar extra diensten en faciliteiten worden aangeboden, zoals maaltijden, schoonmaak en zorgvoorzieningen. Serviceflats zijn populair bij senioren die zelfstandig willen wonen, maar wel ondersteuning wensen. Het voordeel van een serviceflat is de aanwezigheid van extra diensten en faciliteiten. Het nadeel kan zijn dat er hogere servicekosten zijn.

  Corridorflat
  Een corridorflat is een flatgebouw waarbij de toegang tot de appartementen via een gemeenschappelijke gang aan de binnenzijde van het gebouw loopt. Corridorflats zijn populair bij mensen die op zoek zijn naar een betaalbare woning met meer privacy dan een galerijflat. Het voordeel van een corridorflat is de extra privacy door de afgesloten gangen. Het nadeel kan zijn dat er minder gemeenschappelijke buitenruimte is.

  Beletage
  Een beletage is een appartement op de eerste verdieping van een statig pand, vaak met hoge plafonds en grote ramen. Beletages zijn populair bij mensen die op zoek zijn naar een karakteristiek appartement met een historische uitstraling. Het voordeel van een beletage is de historische charme en het fraaie uitzicht. Het nadeel kan zijn dat er trappen gelopen moeten worden om de woning te bereiken.

  Souterrain
  Een souterrain is een appartement in het souterrain (onderbouw) van een pand, vaak deels onder straatniveau. Souterrains zijn populair bij mensen die op zoek zijn naar een betaalbare woning met een unieke indeling. Het voordeel van een souterrain is de betaalbaarheid en de unieke indeling. Het nadeel kan zijn dat er minder daglicht binnenkomt en dat er meer kans is op vochtproblemen.

  Dubbel bovenhuis
  Een dubbel bovenhuis is een appartement dat zich over twee of meer verdiepingen van een gebouw uitstrekt, vaak op de bovenste verdiepingen. Dubbele bovenhuizen zijn populair bij mensen die op zoek zijn naar een ruimere woning met een fraai uitzicht. Het voordeel van een dubbel bovenhuis is de extra leefruimte en het vaak mooie uitzicht. Het nadeel kan zijn dat er trappen gelopen moeten worden om de woning te bereiken en binnen de woning.

  Verzorgingsflat
  Een verzorgingsflat is een appartement in een complex speciaal ontworpen voor ouderen die zelfstandig willen wonen, maar wel ondersteuning en zorgvoorzieningen nodig hebben. Verzorgingsflats zijn populair bij senioren die op zoek zijn naar een veilige en comfortabele woonomgeving. Het voordeel van een verzorgingsflat is de aanwezigheid van zorgvoorzieningen en een gemeenschap van gelijkgestemden. Het nadeel kan zijn dat er hogere servicekosten zijn en dat er minder vrijheid is in de indeling en inrichting van de woning.

  We hopen dat deze informatie je helpt bij het vinden van de perfecte woning die aan al je wensen voldoet. Mocht je vragen hebben of ondersteuning nodig hebben bij het zoeken naar een geschikte woning, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze aankoopmakelaars helpen je graag verder!

  Veelgestelde vragen (ver)kopen van je huis makelaar Rotterdam
  Heb je hier nog vragen over?
  We staan voor je klaar!
  Stuur ons eenvoudig een berichtje, dan nemen we contact met je op.
  Wij nemen je privacy serieus, en delen je gegevens nooit met derden.

  Dit vinden onze klanten

  Prima contact. Makelaar luisterde erg goed naar onze wensen en bracht zelf zeer waardevolle kennis op diverse terreinen in die van groot belang was bij de verkoop. Ook vanuit de medewerkers op het kantoor snelle en duidelijke service wanneer dat nodig was.

  Een funda gebruiker

  Wij hebben makelaar Langejan een zoekopdracht gegeven. Steeds regelmatig overzichten gekregen van aankomende te kopen huizen. Contact was prima. Geen moeite was hen teveel. Een top secretaresse als Cheryl, die steeds de communicatie op perfecte wijze onderhield. Deskundige makelaars Robert Langejan en Karel Schaedtler.

  Peter Andringa

  Zonder het team van Langejan was het nooit gelukt! Robert heeft passie voor het vak en is zeer betrokken en behulpzaam. In onze zoektocht stond hij naast ons, heeft hij alle nodige tips gegeven en altijd meegedacht over wat voor ons het beste is. Cheryl is onze grote heldin! Ze kwam meteen in actie en liet er geen gras over groeien, waardoor elke bezichtiging mogelijk was. Ook Richard is essentieel geweest. Met zijn inzicht heeft hij ervoor gezorgd dat wij het perfecte bod hebben gedaan. We raden Langejan van harte aan!

  Jaap Jan van Senden

  Fijne makelaar, duidelijk over de gang van zaken rond de verkoop. Contact verliep altijd erg soepel en prettig.

  Jan Willem

  Makelaar was zeer prettig in de omgang, had kennis van de markt en ging niet voor lage verkoopprijs - snelle verkoop. Prijs waarvoor hij woning in markt wilde zetten, kwam overeen met ons idee. Makelaar en het kantoor was goed bereikbaar en bezichtigingen werden in blokken ingepland, zodat je niet voortdurend kijkers over de vloer kreeg.

  Yke Ten Brink

  Heel eerlijk, namen de tijd, deskundig, vriendelijk. We hebben een lange zoektocht gehad, maar voelden ons nooit opgejaagd.

  Een funda gebruiker

  Fijn contact met Richard Couwenberg. Hij heeft een realistische schatting gemaakt van het appartement en een mooie omschrijving geschreven. Aansturing van de overige partijen zoals de fotograaf, energielabel, etc. was ook prima! Flexibel in de omgang en het appartement is snel verkocht... fijn!

  Dave van Wijngaarden

  Aankoopmakelaar Rotterdam Kralingen

  Ervaren Makelaars: Ontdek onze uitgebreide dienstverlening

  Waar mogen we jou bij helpen?

  Woning verkopen

  Verkopen in de huidige markt is complex, het realiseren van de beste opbrengst is uitdagend. Makelaarskantoor Langejan levert resultaten. Met ons haal jij het maximale uit je verkoop. Vraag een gratis en vrijblijvend verkoopadvies aan bij één van onze makelaars.

  Woning aankopen

  Koop een huis met hulp van een expert van Makelaarskantoor Langejan. Onze makelaar biedt op het juiste moment en ondersteunt je bij de aankoop, zodat je jouw nieuwe droomhuis krijgt.

  Zoekopdracht woning

  Op zoek naar je droomwoning? Plaats een zoekopdracht! Deel je wensen voor het ideale koophuis, en ontvang een melding bij een match. Ontvang het aanbod zodra het op de markt komt, vaak nog vóór het op Funda verschijnt.

  Makelaarskantoor Langejan al 155 jaar jouw vertrouwde NVM makelaar in Kralingen en de regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen.

  Contact

  Makelaarskantoor Langejan
  Oudedijk 25
  3062 AC Rotterdam

  010 – 272 00 00
  info@langejan.com

  BTW: NL8048.86.969.B01
  KvK: 24126812

  Nieuwsbrief

  © 2015-2024 Makelaarskantoor Langejan