Zoeken binnen de website

Hoe bereid je je voor op een bezichtiging? Tips en advies voor de perfecte huizenjacht

02-01-2023

Een huis bezichtigen is een cruciale stap in het vinden van je droomwoning. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op een bezichtiging, zodat je precies weet waar je op moet letten en welke vragen je moet stellen. In deze blog geven we je enkele tips en adviezen om het meeste uit je bezichtiging te halen, van het maken van een checklist tot het inschakelen van een aankoopmakelaar.

Jong stel bezichtigt woning met checklist en vragenlijst om huis grondig te beoordelen.

Voorbereiding op de bezichtiging: Doe vooronderzoek

Voordat je een woning gaat bezichtigen, is het verstandig om wat vooronderzoek te doen. Zoek informatie op over de buurt, de staat van de woning en vergelijkbare woningen in de omgeving. Hiermee krijg je een beter beeld van wat je kunt verwachten en kun je gerichter vragen stellen tijdens de bezichtiging. Bekijk ook online de plattegrond en de foto's van de woning om een goed beeld te krijgen van de indeling en het uiterlijk van de woning.

Verken de buurt en rij langs de woning

Rij voorafgaand aan de bezichtiging een keer langs de woning en door de buurt om een indruk te krijgen van de omgeving. Dit voorkomt dat je tijdens de bezichtiging direct al iets opvalt waardoor je er niet zou willen wonen, zoals bijvoorbeeld een drukke weg of een vervallen pand in de straat. Door dit van tevoren te onderzoeken, bespaar je jezelf tijd en moeite.

Maak een wensenlijstje

Stel een lijstje op met je belangrijkste woonwensen en eisen. Denk hierbij aan zaken zoals de ligging van de woning, de grootte, het aantal kamers en eventuele voorzieningen in de buurt. Dit helpt je om tijdens de bezichtiging te bepalen of de woning aan je wensen voldoet. Neem dit lijstje mee naar de bezichtiging, zodat je het kunt gebruiken als referentie terwijl je de woning bekijkt.

Tijdens de bezichtiging: Stel kritische vragen

Tijdens de bezichtiging is het belangrijk om kritische vragen te stellen aan de verkoopmakelaar. Vraag bijvoorbeeld naar de staat van het onderhoud, eventuele gebreken en de energiezuinigheid van de woning. Ook is het goed om te informeren naar de reden van verkoop en hoe lang het huis al te koop staat. Vergeet niet om te vragen naar eventuele erfdienstbaarheden, zoals recht van overpad, of er een Vereniging van Eigenaren (VvE) is en wat de maandelijkse kosten hiervoor zijn.

Gebruik een checklist

Het kan handig zijn om een checklist te gebruiken tijdens de bezichtiging. Deze checklist helpt je om niets over het hoofd te zien en om alle belangrijke aspecten van de woning te beoordelen. Denk hierbij aan de staat van het schilderwerk, de kwaliteit van de kozijnen, de aanwezigheid van vocht- of schimmelplekken en de isolatie van de woning. Door het gebruik van een checklist zorg je ervoor dat je alle relevante punten bespreekt en beoordeelt.

Kijk verder dan de inrichting

Probeer tijdens de bezichtiging door de huidige inrichting heen te kijken. De inrichting van de verkoper is namelijk tijdelijk en zal veranderen zodra jij de woning betrekt. Stel jezelf voor hoe je de ruimtes naar eigen smaak zou kunnen inrichten. Dit helpt je om een beter beeld te krijgen van de mogelijkheden die de woning biedt. Let wel op dat je je eigen smaak niet te veel laat meespelen bij het beoordelen van het huis; probeer je te focussen op de praktische aspecten en de potentie van de woning.

Houd rekening met veranderbare en niet-veranderbare zaken

Bedenk tijdens de bezichtiging welke zaken in de woning veranderbaar zijn en welke niet. Sommige aspecten, zoals het plaatsen van een dakkapel of het open breken van de keuken, zijn relatief eenvoudig te realiseren. Aan andere zaken, zoals het uitzicht of de ligging van de woning, kun je niets veranderen. Houd hier rekening mee bij het beoordelen van de woning en beslis of je bereid bent om te investeren in eventuele verbouwingen.

Na de bezichtiging: Laat de bezichtiging even bezinken

Neem na de bezichtiging de tijd om alles te laten bezinken. Denk goed na over wat je van de woning vond en of het aansluit bij je wensen en eisen. Het is een goed idee om een nachtje te slapen voordat je besluit of de woning echt bij je past. Bespreek je bevindingen ook met je partner, vrienden of familie om tot een weloverwogen beslissing te komen.

Overweeg een tweede bezichtiging

Als je na de eerste bezichtiging nog twijfelt of de woning bij je past, kun je overwegen om een tweede bezichtiging in te plannen. Tijdens een tweede bezichtiging kun je de woning nog eens goed bekijken en eventuele vragen stellen die je de eerste keer misschien bent vergeten. Een tweede bezichtiging helpt je om een beter beeld te krijgen van de woning en om een weloverwogen keuze te maken.

Schakel een aankoopmakelaar in

Als je serieus geïnteresseerd bent in een woning, kan het inschakelen van een aankoopmakelaar van toegevoegde waarde zijn. Een aankoopmakelaar helpt je bij het beoordelen van de woning, het voeren van onderhandelingen en het opstellen van een koopcontract. Met de hulp van een aankoopmakelaar vergroot je de kans op een succesvolle aankoop en zorg je ervoor dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Bovendien kan een aankoopmakelaar je adviseren over de lokale woningmarkt, waardoor je beter in staat bent om een passend bod uit te brengen.

Geef tijdig aan of de woning bij je past

Het is belangrijk om tijdig aan te geven of de woning aan je verwachtingen voldoet. Dit helpt de verkoper om een beter beeld te krijgen van de interesse in de woning en kan de verkoop bespoedigen. Als je na de bezichtiging(en) besluit dat de woning bij je past, kun je overgaan tot het doen van een bod. Als de woning niet helemaal is wat je zocht, geef dit dan ook aan bij de verkoper of de verkoopmakelaar, zodat zij verder kunnen zoeken naar andere geïnteresseerden.

Conclusie

Een goede voorbereiding op een bezichtiging is cruciaal om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen over de aankoop van een woning. Door vooraf langs de woning en door de buurt te rijden, jezelf goed te informeren, gerichte vragen te stellen en een checklist te gebruiken, zorg je ervoor dat je alle belangrijke aspecten van de woning beoordeelt. Kijk verder dan de huidige inrichting en houd rekening met veranderbare en niet-veranderbare zaken. Neem na de bezichtiging de tijd om alles te laten bezinken en overweeg een tweede bezichtiging als je nog twijfelt. Schakel eventueel een aankoopmakelaar in om je te ondersteunen bij het aankoopproces en geef tijdig aan of de woning bij je past. Met deze tips ben je goed voorbereid op een bezichtiging en vergroot je de kans op een succesvolle aankoop. 

Veelgestelde vragen (ver)kopen van je huis makelaar Rotterdam
Heb je hier nog vragen over?
We staan voor je klaar!
Stuur ons eenvoudig een berichtje, dan nemen we contact met je op.
Wij nemen je privacy serieus, en delen je gegevens nooit met derden.

Dit vinden onze klanten

Prima contact. Makelaar luisterde erg goed naar onze wensen en bracht zelf zeer waardevolle kennis op diverse terreinen in die van groot belang was bij de verkoop. Ook vanuit de medewerkers op het kantoor snelle en duidelijke service wanneer dat nodig was.

Een funda gebruiker

Wij hebben makelaar Langejan een zoekopdracht gegeven. Steeds regelmatig overzichten gekregen van aankomende te kopen huizen. Contact was prima. Geen moeite was hen teveel. Een top secretaresse als Cheryl, die steeds de communicatie op perfecte wijze onderhield. Deskundige makelaars Robert Langejan en Karel Schaedtler.

Peter Andringa

Zonder het team van Langejan was het nooit gelukt! Robert heeft passie voor het vak en is zeer betrokken en behulpzaam. In onze zoektocht stond hij naast ons, heeft hij alle nodige tips gegeven en altijd meegedacht over wat voor ons het beste is. Cheryl is onze grote heldin! Ze kwam meteen in actie en liet er geen gras over groeien, waardoor elke bezichtiging mogelijk was. Ook Richard is essentieel geweest. Met zijn inzicht heeft hij ervoor gezorgd dat wij het perfecte bod hebben gedaan. We raden Langejan van harte aan!

Jaap Jan van Senden

Fijne makelaar, duidelijk over de gang van zaken rond de verkoop. Contact verliep altijd erg soepel en prettig.

Jan Willem

Makelaar was zeer prettig in de omgang, had kennis van de markt en ging niet voor lage verkoopprijs - snelle verkoop. Prijs waarvoor hij woning in markt wilde zetten, kwam overeen met ons idee. Makelaar en het kantoor was goed bereikbaar en bezichtigingen werden in blokken ingepland, zodat je niet voortdurend kijkers over de vloer kreeg.

Yke Ten Brink

Heel eerlijk, namen de tijd, deskundig, vriendelijk. We hebben een lange zoektocht gehad, maar voelden ons nooit opgejaagd.

Een funda gebruiker

Fijn contact met Richard Couwenberg. Hij heeft een realistische schatting gemaakt van het appartement en een mooie omschrijving geschreven. Aansturing van de overige partijen zoals de fotograaf, energielabel, etc. was ook prima! Flexibel in de omgang en het appartement is snel verkocht... fijn!

Dave van Wijngaarden

Aankoopmakelaar Rotterdam Kralingen

Ervaren Makelaars: Ontdek onze uitgebreide dienstverlening

Waar mogen we jou bij helpen?

Woning verkopen

Verkopen in de huidige markt is complex, het realiseren van de beste opbrengst is uitdagend. Makelaarskantoor Langejan levert resultaten. Met ons haal jij het maximale uit je verkoop. Vraag een gratis en vrijblijvend verkoopadvies aan bij één van onze makelaars.

Woning aankopen

Koop een huis met hulp van een expert van Makelaarskantoor Langejan. Onze makelaar biedt op het juiste moment en ondersteunt je bij de aankoop, zodat je jouw nieuwe droomhuis krijgt.

Zoekopdracht woning

Op zoek naar je droomwoning? Plaats een zoekopdracht! Deel je wensen voor het ideale koophuis, en ontvang een melding bij een match. Ontvang het aanbod zodra het op de markt komt, vaak nog vóór het op Funda verschijnt.

Makelaarskantoor Langejan al 155 jaar jouw vertrouwde NVM makelaar in Kralingen en de regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen.

Contact

Makelaarskantoor Langejan
Oudedijk 25
3062 AC Rotterdam

010 – 272 00 00
info@langejan.com

BTW: NL8048.86.969.B01
KvK: 24126812

Nieuwsbrief

© 2015-2024 Makelaarskantoor Langejan