Zoeken binnen de website

Het taalgebruik van makelaars uitgelegd

01-03-2023

Makelaars zijn meesters in het gebruik van taal om hun producten te verkopen. Ze hebben een taal ontwikkeld die vol zit met eufemismen en verbloemende termen om een ​​positief beeld van een woning te creëren. Van 'authentiek' tot 'unieke kans', deze woorden zijn bedoeld om potentiële kopers te overtuigen om een woning te kopen zonder dat ze de echte staat van het huis kennen.

Het verbloemende taalgebuik van de makelaar, wat betekent het eigenlijk?

Maar laten we eerlijk zijn, soms is het gewoon verwarrend en hilarisch. Het lijkt alsof makelaars een eigen taal hebben ontwikkeld die alleen zij begrijpen. Als je ooit hebt geprobeerd om een huis te kopen, ben je waarschijnlijk bekend met termen als 'sfeervol' en 'originele details'. Maar wat betekenen deze woorden echt? En wat is het doel?

Het doel van de makelaar vat ik het beste samen door de volgende - ware - vergelijking:

Wat is het verschil tussen een makelaar en een goochelaar?
Een goochelaar maakt dingen onzichtbaar, maar een makelaar maakt problemen onzichtbaar!

Het is tijd om deze geheime taal te ontrafelen en te ontdekken wat deze woorden betekenen. We hebben een lijst samengesteld met 25 veelgebruikte termen die makelaars gebruiken en we zullen je laten zien wat ze echt betekenen.

 1. Authentiek - Dit betekent eigenlijk gewoon oud, maar klinkt veel beter. Het geeft aan dat het huis veel karakter heeft en unieke kenmerken heeft die niet vaak worden gevonden in moderne woningen. In werkelijkheid kan het echter betekenen dat er veel onderhoud nodig is.
 2. Knus - Dit is een veelgebruikte term om een klein huis of appartement te beschrijven. Het kan echter ook betekenen dat het huis te klein is voor een gezin of dat er weinig opslagruimte is.
 3. Rustiek - Dit betekent dat het huis landelijk of rustiek is, maar kan ook betekenen dat het huis verouderd is en renovaties nodig heeft. Meestal is het echter een teken dat er veel potentieel is om het huis te renoveren en er iets moois van te maken.
 4. Gezellig - Dit is een term die makelaars vaak gebruiken om een warme en gastvrije sfeer te beschrijven. Het kan echter ook betekenen dat het huis klein is en niet veel ruimte biedt voor grote meubels.
 5. Sfeervol - Dit betekent dat het huis een bepaalde sfeer heeft die moeilijk te beschrijven is. Meestal is het echter een teken dat het huis gedateerd is en renovaties nodig heeft.
 6. Opknapper - Dit betekent dat het huis reparaties of renovaties nodig heeft. Het kan een geweldige optie zijn voor mensen die handig zijn en op zoek zijn naar een project om te renoveren, maar het kan ook betekenen dat het huis in slechte staat verkeert en veel werk nodig heeft.
 7. Originele details - Dit kan verwijzen naar historische of unieke elementen in het huis, zoals antieke vloeren of ornamenten. Het kan echter ook betekenen dat het huis verouderd is en renovaties nodig heeft.
 8. Compact - Dit betekent dat het huis klein is en niet veel ruimte biedt. Meestal wordt deze term gebruikt om de aandacht af te leiden van het feit dat het huis eigenlijk te klein is.
 9. Op een rustige locatie - Dit kan betekenen dat het huis zich in een rustige buurt bevindt, maar het kan ook betekenen dat het huis geïsoleerd of ver weg van de stad is.
 10. Unieke kans - Dit is een term die makelaars vaak gebruiken om een huis te beschrijven dat op een bijzondere of zeldzame locatie staat, maar het kan ook betekenen dat het huis veel werk nodig heeft en moeilijk te verkopen zal zijn.
 11. Instapklaar - Dit betekent dat het huis klaar is om direct in te trekken zonder dat er veel werk nodig is.
 12. Goed onderhouden - Dit is een term die vaak wordt gebruikt om aan te geven dat het huis in goede staat verkeert en goed is verzorgd. In werkelijkheid kan deze term ook betekenen dat er weinig is gedaan om het huis te moderniseren of up-to-date te houden.
 13. Centraal gelegen - Dit is een term die makelaars vaak gebruiken om aan te geven dat het huis dichtbij voorzieningen of het centrum van de stad ligt. Het kan echter ook betekenen dat het huis in een drukke buurt ligt waar veel verkeer is.
 14. Karakteristiek - Dit wordt vaak gebruikt om een huis met unieke kenmerken te beschrijven. In werkelijkheid kan het echter betekenen dat het huis verouderd is en renovaties nodig heeft.
 15. Luxe - Dit is een term die makelaars vaak gebruiken om aan te geven dat het huis van hoge kwaliteit en comfortabel is. Het kan echter ook betekenen dat het huis duur is en niet voor iedereen betaalbaar is.
 16. Historisch - Dit wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar oude huizen met een rijke geschiedenis. In werkelijkheid kan het echter betekenen dat het huis verouderd is en renovaties nodig heeft.
 17. Fantastisch - Dit is een term die vaak wordt gebruikt om aan te geven dat het huis geweldig is. Het kan echter ook betekenen dat de makelaar moeite heeft om het huis te verkopen en daarom overdreven enthousiast is.
 18. Bijzonder - Dit wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar huizen met unieke kenmerken. In werkelijkheid kan het echter betekenen dat het huis ongebruikelijk of zelfs vreemd is.
 19. Charmant - Dit wordt vaak gebruikt om oudere huizen te beschrijven die veel karakter hebben. Het kan echter ook betekenen dat het huis verouderd is en renovaties nodig heeft.
 20. Modern - Dit is een term die makelaars vaak gebruiken om aan te geven dat het huis up-to-date en eigentijds is. Het kan echter ook betekenen dat het huis geen karakter heeft en saai is.
 21. Exclusief - Dit is een term die makelaars vaak gebruiken om aan te geven dat het huis bijzonder is en alleen voor een bepaalde doelgroep geschikt is. Het kan echter ook betekenen dat het huis erg duur is en niet voor iedereen betaalbaar is.
 22. Bijna nieuw - Dit wordt vaak gebruikt om aan te geven dat het huis recentelijk is gerenoveerd of gebouwd. In werkelijkheid kan het echter betekenen dat het huis al jaren oud is en slechts enkele renovaties heeft ondergaan.
 23. Fantastisch uitzicht - Dit wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar een woning met een prachtig uitzicht. Het kan echter ook betekenen dat het huis zich op een afgelegen locatie bevindt en niet dichtbij voorzieningen is.
 24. Originele staat - Dit wordt vaak gebruikt om aan te geven dat het huis nog in de originele staat verkeert en niet gerenoveerd is. In werkelijkheid kan het echter betekenen dat het huis verouderd is en renovaties nodig heeft.
 25. Potentieel - Dit wordt vaak gebruikt om aan te geven dat het huis veel mogelijkheden heeft en veel potentieel heeft om te worden gerenoveerd. In werkelijkheid kan het echter betekenen dat het huis in slechte staat verkeert en veel werk nodig heeft om het bewoonbaar te maken.

   We hopen dat deze lijst met 25 termen je heeft laten zien dat je moet oppassen voor de verborgen betekenissen achter de woorden die makelaars gebruiken. En onthoud: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo!

   We helpen je graag bij het vinden van je nieuwe droomhuis, als aankoopmakelaar weten wij precies wat de collega bedoelt met zijn taalgebruik, maak gerust een vrijblijvende afspraak om er eens over te praten.

   Veelgestelde vragen (ver)kopen van je huis makelaar Rotterdam
   Heb je hier nog vragen over?
   We staan voor je klaar!
   Stuur ons eenvoudig een berichtje, dan nemen we contact met je op.
   Wij nemen je privacy serieus, en delen je gegevens nooit met derden.

   Dit vinden onze klanten

   Prima contact. Makelaar luisterde erg goed naar onze wensen en bracht zelf zeer waardevolle kennis op diverse terreinen in die van groot belang was bij de verkoop. Ook vanuit de medewerkers op het kantoor snelle en duidelijke service wanneer dat nodig was.

   Een funda gebruiker

   Wij hebben makelaar Langejan een zoekopdracht gegeven. Steeds regelmatig overzichten gekregen van aankomende te kopen huizen. Contact was prima. Geen moeite was hen teveel. Een top secretaresse als Cheryl, die steeds de communicatie op perfecte wijze onderhield. Deskundige makelaars Robert Langejan en Karel Schaedtler.

   Peter Andringa

   Zonder het team van Langejan was het nooit gelukt! Robert heeft passie voor het vak en is zeer betrokken en behulpzaam. In onze zoektocht stond hij naast ons, heeft hij alle nodige tips gegeven en altijd meegedacht over wat voor ons het beste is. Cheryl is onze grote heldin! Ze kwam meteen in actie en liet er geen gras over groeien, waardoor elke bezichtiging mogelijk was. Ook Richard is essentieel geweest. Met zijn inzicht heeft hij ervoor gezorgd dat wij het perfecte bod hebben gedaan. We raden Langejan van harte aan!

   Jaap Jan van Senden

   Fijne makelaar, duidelijk over de gang van zaken rond de verkoop. Contact verliep altijd erg soepel en prettig.

   Jan Willem

   Makelaar was zeer prettig in de omgang, had kennis van de markt en ging niet voor lage verkoopprijs - snelle verkoop. Prijs waarvoor hij woning in markt wilde zetten, kwam overeen met ons idee. Makelaar en het kantoor was goed bereikbaar en bezichtigingen werden in blokken ingepland, zodat je niet voortdurend kijkers over de vloer kreeg.

   Yke Ten Brink

   Heel eerlijk, namen de tijd, deskundig, vriendelijk. We hebben een lange zoektocht gehad, maar voelden ons nooit opgejaagd.

   Een funda gebruiker

   Fijn contact met Richard Couwenberg. Hij heeft een realistische schatting gemaakt van het appartement en een mooie omschrijving geschreven. Aansturing van de overige partijen zoals de fotograaf, energielabel, etc. was ook prima! Flexibel in de omgang en het appartement is snel verkocht... fijn!

   Dave van Wijngaarden

   Aankoopmakelaar Rotterdam Kralingen

   Ervaren Makelaars: Ontdek onze uitgebreide dienstverlening

   Waar mogen we jou bij helpen?

   Woning verkopen

   Verkopen in de huidige markt is complex, het realiseren van de beste opbrengst is uitdagend. Makelaarskantoor Langejan levert resultaten. Met ons haal jij het maximale uit je verkoop. Vraag een gratis en vrijblijvend verkoopadvies aan bij één van onze makelaars.

   Woning aankopen

   Koop een huis met hulp van een expert van Makelaarskantoor Langejan. Onze makelaar biedt op het juiste moment en ondersteunt je bij de aankoop, zodat je jouw nieuwe droomhuis krijgt.

   Zoekopdracht woning

   Op zoek naar je droomwoning? Plaats een zoekopdracht! Deel je wensen voor het ideale koophuis, en ontvang een melding bij een match. Ontvang het aanbod zodra het op de markt komt, vaak nog vóór het op Funda verschijnt.

   Makelaarskantoor Langejan al 155 jaar jouw vertrouwde NVM makelaar in Kralingen en de regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen.

   Contact

   Makelaarskantoor Langejan
   Oudedijk 25
   3062 AC Rotterdam

   010 – 272 00 00
   info@langejan.com

   BTW: NL8048.86.969.B01
   KvK: 24126812

   Nieuwsbrief

   © 2015-2024 Makelaarskantoor Langejan