Zoeken binnen de website

Help je kind nog steeds aan een woning met belastingvrije schenking

14-02-2024

De 'jubelton' voor de eigen woning is vervangen door een speciale vrijstelling van ongeveer € 29.000, maar die is sinds 1 januari afgeschaft. Toch kunnen ouders hun kinderen nog steeds financieel ondersteunen. Dit jaar ligt de grens zelfs 10% hoger. Als je eerder een schenking voor de eigen woning ontving en deze nog niet hebt gebruikt, zijn er wel enkele regels waar je rekening mee moet houden.

Kind aan woning helpen kan nog steeds via belastingvrije schenking makelaar Rotterdam advies Langejan

Verruimde mogelijkheden voor ouderlijke steun

Hoewel de verruimde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning per 1 januari 2024 is komen te vervallen, kunnen ouders hun kind(eren) nog steeds belastingvrij geld schenken. Het bedrag voor de 'normale' jaarlijkse vrijstelling is dit jaar ongeveer tien procent meer dan vorig jaar, namelijk € 6.633. Ouders kunnen ook eenmalig een hoger bedrag schenken, maximaal € 31.813 dit jaar, ook tien procent meer. Het kind moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn en mag niet eerder zo'n hogere schenking hebben ontvangen, zelfs niet voor een woning of dure studie.

Maximaliseer belastingvoordelen voor woningaankopen

Anders dan bij de 'jubelton' is de normale verhoogde eenmalige schenking vrij besteedbaar. Kinderen mogen het gebruiken voor de aankoop van een woning, maar ook voor andere doeleinden, zoals beleggen. Het bedrag valt in ieder geval buiten de erfbelasting wanneer de ouders komen te overlijden.
Net als voorheen mogen ook anderen dan de ouders belastingvrij geld schenken, maar het bedrag is lager, namelijk € 2.658 in 2024. Ook dit bedrag mag vrij worden besteed en de schenker hoeft geen familie te zijn.

Slimme strategieën voor belastingvrije schenkingen

Je mag jaarlijks een bedrag ontvangen van je ouders of anderen, zonder belasting te betalen. Ook mag je in één jaar van verschillende partijen schenkingen ontvangen, zolang de individuele bedragen onder het geldende maximum blijven.
In plaats van geld te schenken, kunnen ouders, maar ook anderen, geld lenen voor de aankoop van een woning. Deze familiebanklening kan ook als onderpand dienen, vergelijkbaar met een normale hypotheek. Het kan zelfs belastingvoordelen opleveren, afhankelijk van de gemaakte afspraken.

Opletten bij eerdere schenkingen voor de eigen woning

Het is belangrijk om te onthouden dat een schenking die je vóór 2024 hebt ontvangen voor de eigen woning, binnen een bepaalde termijn moet worden besteed om te voorkomen dat je alsnog schenkbelasting moet betalen. De bestedingsdoelen hiervoor zijn onder meer: het kopen van een eigen woning, verbouwingen of onderhoud aan de woning, aflossing op de hypotheek of een restschuld op de woning, en het afkopen van een recht van opstal of erfpacht. Als de schenking afkomstig is van je ouders, is een deel ervan vrij besteedbaar (in 2023 was dit bijvoorbeeld € 28.947).

Je hebt twee kalenderjaren na de eerste schenking de tijd om het bedrag te gebruiken voor de eigen woning. Dus als je bijvoorbeeld op 1 november vorig jaar een schenking hebt ontvangen, heb je tot en met 31 december 2025 om dit bedrag aan je eigen woning te besteden. Als je dit niet (geheel) binnen deze termijn doet, moet je daarvan vóór 1 mei van het jaar daarop aangifte doen. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij de Belastingdienst.

Lees in deze blog alle wetswijzigingen voor woningeigenaren in 2024.

Veelgestelde vragen (ver)kopen van je huis makelaar Rotterdam
Heb je hier nog vragen over?
We staan voor je klaar!
Stuur ons eenvoudig een berichtje, dan nemen we contact met je op.
Wij nemen je privacy serieus, en delen je gegevens nooit met derden.
Dit vinden onze klanten

Fijne makelaar, duidelijk over de gang van zaken rond de verkoop. Contact verliep altijd erg soepel en prettig.

Jan Willem

Prima contact. Makelaar luisterde erg goed naar onze wensen en bracht zelf zeer waardevolle kennis op diverse terreinen in die van groot belang was bij de verkoop. Ook vanuit de medewerkers op het kantoor snelle en duidelijke service wanneer dat nodig was.

Een funda gebruiker

Zonder het team van Langejan was het nooit gelukt! Robert heeft passie voor het vak en is zeer betrokken en behulpzaam. In onze zoektocht stond hij naast ons, heeft hij alle nodige tips gegeven en altijd meegedacht over wat voor ons het beste is. Cheryl is onze grote heldin! Ze kwam meteen in actie en liet er geen gras over groeien, waardoor elke bezichtiging mogelijk was. Ook Richard is essentieel geweest. Met zijn inzicht heeft hij ervoor gezorgd dat wij het perfecte bod hebben gedaan. We raden Langejan van harte aan!

Jaap Jan van Senden

Heel eerlijk, namen de tijd, deskundig, vriendelijk. We hebben een lange zoektocht gehad, maar voelden ons nooit opgejaagd.

Een funda gebruiker

Fijn contact met Richard Couwenberg. Hij heeft een realistische schatting gemaakt van het appartement en een mooie omschrijving geschreven. Aansturing van de overige partijen zoals de fotograaf, energielabel, etc. was ook prima! Flexibel in de omgang en het appartement is snel verkocht... fijn!

Dave van Wijngaarden

Makelaar was zeer prettig in de omgang, had kennis van de markt en ging niet voor lage verkoopprijs - snelle verkoop. Prijs waarvoor hij woning in markt wilde zetten, kwam overeen met ons idee. Makelaar en het kantoor was goed bereikbaar en bezichtigingen werden in blokken ingepland, zodat je niet voortdurend kijkers over de vloer kreeg.

Yke Ten Brink

Wij hebben makelaar Langejan een zoekopdracht gegeven. Steeds regelmatig overzichten gekregen van aankomende te kopen huizen. Contact was prima. Geen moeite was hen teveel. Een top secretaresse als Cheryl, die steeds de communicatie op perfecte wijze onderhield. Deskundige makelaars Robert Langejan en Karel Schaedtler.

Peter Andringa

Aankoopmakelaar Rotterdam Kralingen

Ervaren Makelaars: Ontdek onze uitgebreide dienstverlening

Waar mogen we jou bij helpen?

Woning verkopen

Verkopen in de huidige markt is complex, het realiseren van de beste opbrengst is uitdagend. Makelaarskantoor Langejan levert resultaten. Met ons haal jij het maximale uit je verkoop. Vraag een gratis en vrijblijvend verkoopadvies aan bij één van onze makelaars.

Woning aankopen

Koop een huis met hulp van een expert van Makelaarskantoor Langejan. Onze makelaar biedt op het juiste moment en ondersteunt je bij de aankoop, zodat je jouw nieuwe droomhuis krijgt.

Zoekopdracht woning

Op zoek naar je droomwoning? Plaats een zoekopdracht! Deel je wensen voor het ideale koophuis, en ontvang een melding bij een match. Ontvang het aanbod zodra het op de markt komt, vaak nog vóór het op Funda verschijnt.

Makelaarskantoor Langejan al 155 jaar jouw vertrouwde NVM makelaar in Kralingen en de regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen.

Contact

Makelaarskantoor Langejan
Oudedijk 25
3062 AC Rotterdam

010 – 272 00 00
info@langejan.com

BTW: NL8048.86.969.B01
KvK: 24126812

Nieuwsbrief

© 2015-2024 Makelaarskantoor Langejan