Zoeken binnen de website

Erfpacht: waar je op moet letten als huizenkoper

14-02-2023

Erfpacht is een vorm van grondhuur die veel voorkomt in Nederland. Als makelaar zijn we regelmatig situaties tegengekomen waarbij kopers niet begrepen wat erfpacht inhoudt en welke financiële verplichtingen hierbij komen kijken. Hieronder delen we enkele praktijkvoorbeelden.

Pas op met erfpacht onder je huis.

Erfpacht afgekocht voor nog slechts 11 jaar

We bezochten samen met een klant een prachtig appartement met uitzicht op de Maas, een groot balkon en hoogwaardige afwerking. De vraagprijs van 1.100.000 leek prima voor een appartement op eigen grond, maar helaas bleek het te gaan om erfpachtgrond waarbij de canon (huur) nog maar 11 jaar vooruit was betaald. Na een korte berekening kwamen we erachter dat de werkelijke kosten van het appartement 1.700.000 bedroegen, inclusief de resterende erfpachtcanon. Ons bod van 1.100.000 voor een appartement op eigen grond werd afgewezen.

Te weinig verschil tussen erfpacht en eigen grond

In Zevenkamp stonden twee identieke huizen te koop met nagenoeg dezelfde afwerking en tuin. Het huis op eigen grond was echter 20.000 euro duurder dan het huis op erfpachtgrond. Het huis op erfpacht leek op het eerste gezicht voordeliger geprijsd, maar toen we de geschatte kosten van de eigen grond meerekenden (80.000 euro), bleek het huis op eigen grond eigenlijk voordeliger te zijn. Onze aankoopklant koos uiteindelijk voor het huis op eigen grond, maar het huis op erfpachtgrond werd ook verkocht.

Erfpacht van het Hoogheemraadschap

Een huis werd te koop aangeboden op grond van het Hoogheemraadschap waarvan de canon nog 20 jaar afgekocht was. Het perceel was groot genoeg om een nieuw huis op te bouwen, maar we werden achterdochtig toen we de erfpachtvoorwaarden onderzochten. Hierin stond namelijk dat het Hoogheemraadschap het recht heeft om de waarde van de grond te herberekenen en aanvullende canon te laten betalen als de grondwaarde gestegen is bij nieuwbouw. Onze schatting was dat de waarde van de grond van € 200.000 naar € 600.000 zou stijgen als onze klant een nieuw huis zou bouwen. Dit maakte het project uiteindelijk niet haalbaar en ging het in de ijskast. Het Hoogheemraadschap had beter kunnen wachten met het herberekenen van de afkoopsom, omdat ze dan over 20 jaar 400.000 euro hadden kunnen ontvangen in plaats van niets.

Als je op zoek bent naar een woning, is het belangrijk om te weten wat je koopt en wat de financiële verplichtingen zijn. Onze aankoopmakelaars zijn goed bekend met erfpachtgrond en weten waar je op moet letten bij het kopen van een woning op erfpacht. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen als aankoopmakelaar in Rotterdam, Schiedam, Capelle aan den IJssel of Nieuwerkerk? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag bij het vinden van de perfecte woning, ongeacht of deze op erfpachtgrond staat of op eigen grond.

Makelaarskantoor Langejan is al 155 jaar een vertrouwde naam in Kralingen en de regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen.

Contact

Makelaarskantoor Langejan
Oudedijk 25
3062 AC Rotterdam

010 – 272 00 00
info@langejan.com

BTW: NL8048.86.969.B01
KvK: 24126812

Nieuwsbrief

© 2015-2023 Makelaarskantoor Langejan