Zoeken binnen de website

Erfpacht Rotterdam: waar je op moet letten als huizenkoper

14-02-2023

Erfpacht is een vorm van grondhuur die veel voorkomt in Nederland. Als makelaar zijn we regelmatig situaties tegengekomen waarbij kopers niet begrepen wat erfpacht inhoudt en welke financiële verplichtingen hierbij komen kijken. Hieronder delen we enkele praktijkvoorbeelden.

Pas op met erfpacht onder je huis.

Erfpacht Rotterdam afgekocht voor nog slechts 11 jaar

We bezochten samen met een klant een prachtig appartement met uitzicht op de Maas, een groot balkon en hoogwaardige afwerking. De vraagprijs van 1.100.000 leek prima voor een appartement op eigen grond, maar helaas bleek het te gaan om erfpachtgrond waarbij de canon (huur) nog maar 11 jaar vooruit was betaald. Na een korte berekening kwamen we erachter dat de werkelijke kosten van het appartement 1.700.000 bedroegen, inclusief de resterende erfpachtcanon. Ons bod van 1.100.000 voor een appartement op eigen grond werd afgewezen.

Te weinig verschil tussen erfpacht en eigen grond

In Zevenkamp stonden twee identieke huizen te koop met nagenoeg dezelfde afwerking en tuin. Het huis op eigen grond was echter 20.000 euro duurder dan het huis op erfpachtgrond. Het huis op erfpacht leek op het eerste gezicht voordeliger geprijsd, maar toen we de geschatte kosten van de eigen grond meerekenden (80.000 euro), bleek het huis op eigen grond eigenlijk voordeliger te zijn. Onze aankoopklant koos uiteindelijk voor het huis op eigen grond, maar het huis op erfpachtgrond werd ook verkocht.

Erfpacht van het Hoogheemraadschap in Rotterdam

Een huis werd te koop aangeboden op grond van het Hoogheemraadschap waarvan de canon nog 20 jaar afgekocht was. Het perceel was groot genoeg om een nieuw huis op te bouwen, maar we werden achterdochtig toen we de erfpachtvoorwaarden onderzochten. Hierin stond namelijk dat het Hoogheemraadschap het recht heeft om de waarde van de grond te herberekenen en aanvullende canon te laten betalen als de grondwaarde gestegen is bij nieuwbouw. Onze schatting was dat de waarde van de grond van € 200.000 naar € 600.000 zou stijgen als onze klant een nieuw huis zou bouwen. Dit maakte het project uiteindelijk niet haalbaar en ging het in de ijskast. Het Hoogheemraadschap had beter kunnen wachten met het herberekenen van de afkoopsom, omdat ze dan over 20 jaar 400.000 euro hadden kunnen ontvangen in plaats van niets.

Als je op zoek bent naar een woning, is het belangrijk om te weten wat je koopt en wat de financiële verplichtingen zijn. Onze aankoopmakelaars zijn goed bekend met erfpachtgrond en weten waar je op moet letten bij het kopen van een woning op erfpacht. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen als aankoopmakelaar in Rotterdam, Schiedam, Capelle aan den IJssel of Nieuwerkerk? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag bij het vinden van de perfecte woning, ongeacht of deze op erfpachtgrond staat of op eigen grond.

Veelgestelde vragen (ver)kopen van je huis makelaar Rotterdam
Heb je hier nog vragen over?
We staan voor je klaar!
Stuur ons eenvoudig een berichtje, dan nemen we contact met je op.
Wij nemen je privacy serieus, en delen je gegevens nooit met derden.

Dit vinden onze klanten

Prima contact. Makelaar luisterde erg goed naar onze wensen en bracht zelf zeer waardevolle kennis op diverse terreinen in die van groot belang was bij de verkoop. Ook vanuit de medewerkers op het kantoor snelle en duidelijke service wanneer dat nodig was.

Een funda gebruiker

Wij hebben makelaar Langejan een zoekopdracht gegeven. Steeds regelmatig overzichten gekregen van aankomende te kopen huizen. Contact was prima. Geen moeite was hen teveel. Een top secretaresse als Cheryl, die steeds de communicatie op perfecte wijze onderhield. Deskundige makelaars Robert Langejan en Karel Schaedtler.

Peter Andringa

Zonder het team van Langejan was het nooit gelukt! Robert heeft passie voor het vak en is zeer betrokken en behulpzaam. In onze zoektocht stond hij naast ons, heeft hij alle nodige tips gegeven en altijd meegedacht over wat voor ons het beste is. Cheryl is onze grote heldin! Ze kwam meteen in actie en liet er geen gras over groeien, waardoor elke bezichtiging mogelijk was. Ook Richard is essentieel geweest. Met zijn inzicht heeft hij ervoor gezorgd dat wij het perfecte bod hebben gedaan. We raden Langejan van harte aan!

Jaap Jan van Senden

Fijne makelaar, duidelijk over de gang van zaken rond de verkoop. Contact verliep altijd erg soepel en prettig.

Jan Willem

Makelaar was zeer prettig in de omgang, had kennis van de markt en ging niet voor lage verkoopprijs - snelle verkoop. Prijs waarvoor hij woning in markt wilde zetten, kwam overeen met ons idee. Makelaar en het kantoor was goed bereikbaar en bezichtigingen werden in blokken ingepland, zodat je niet voortdurend kijkers over de vloer kreeg.

Yke Ten Brink

Heel eerlijk, namen de tijd, deskundig, vriendelijk. We hebben een lange zoektocht gehad, maar voelden ons nooit opgejaagd.

Een funda gebruiker

Fijn contact met Richard Couwenberg. Hij heeft een realistische schatting gemaakt van het appartement en een mooie omschrijving geschreven. Aansturing van de overige partijen zoals de fotograaf, energielabel, etc. was ook prima! Flexibel in de omgang en het appartement is snel verkocht... fijn!

Dave van Wijngaarden

Aankoopmakelaar Rotterdam Kralingen

Ervaren Makelaars: Ontdek onze uitgebreide dienstverlening

Waar mogen we jou bij helpen?

Woning verkopen

Verkopen in de huidige markt is complex, het realiseren van de beste opbrengst is uitdagend. Makelaarskantoor Langejan levert resultaten. Met ons haal jij het maximale uit je verkoop. Vraag een gratis en vrijblijvend verkoopadvies aan bij één van onze makelaars.

Woning aankopen

Koop een huis met hulp van een expert van Makelaarskantoor Langejan. Onze makelaar biedt op het juiste moment en ondersteunt je bij de aankoop, zodat je jouw nieuwe droomhuis krijgt.

Zoekopdracht woning

Op zoek naar je droomwoning? Plaats een zoekopdracht! Deel je wensen voor het ideale koophuis, en ontvang een melding bij een match. Ontvang het aanbod zodra het op de markt komt, vaak nog vóór het op Funda verschijnt.

Makelaarskantoor Langejan al 155 jaar jouw vertrouwde NVM makelaar in Kralingen en de regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen.

Contact

Makelaarskantoor Langejan
Oudedijk 25
3062 AC Rotterdam

010 – 272 00 00
info@langejan.com

BTW: NL8048.86.969.B01
KvK: 24126812

Nieuwsbrief

© 2015-2024 Makelaarskantoor Langejan