Zoeken binnen de website

Erfpacht in Rotterdam: Wat elke huizenkoper moet weten

01-03-2023

Als makelaar zie ik regelmatig huizenkopers de fout ingaan bij het kopen van een huis dat op erfpacht staat. Deze kostbare fout ontstaat doordat kopers te veel betalen voor het huis, omdat ze de waarde van het huis op eigen grond in gedachten hebben, wat vaak hoger ligt dan de waarde van een huis op erfpachtgrond. Kort gezegd, is de waarde van de grond nihil op het moment dat je maandelijks canon betaalt of op het moment dat de termijn van de afgekochte canon afloopt. In dit blogartikel leg ik uit wat erfpacht is en hoe het kan werken in Rotterdam, zodat je als huizenkoper goed geïnformeerd bent en jezelf kunt beschermen tegen verkeerde beslissingen.

Erpacht in Rotterdam, wat elke koper moet weten over de kosten

Win advies in bij een deskundige makelaar

Erfpacht is een complex onderwerp dat aanzienlijke kosten met zich mee kan brengen als je niet over de juiste kennis beschikt. Wij raden ten zeerste aan om een aankoopmakelaar in te schakelen wanneer je overweegt een huis op erfpachtgrond te kopen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen via 010-2720000. Op onze speciale pagina over aankoopmakelaar en erfpacht kun je meer lezen over hoe wij je kunnen assisteren in erfpachtkwesties. Hier vind je tevens uitgebreide informatie over erfpacht in Rotterdam en van het Hoogheemraadschap.

Hoe duur is erfpacht afkopen Rotterdam?

De kosten voor het afkopen van erfpacht in Rotterdam variëren en zijn afhankelijk van de algemene voorwaarden en de waarde van de grond. Om een goed beeld te krijgen van de kosten, is het belangrijk om te kijken naar erfpachtconversie in Rotterdam ('erfpachtconversie Rotterdam') en te informeren naar de specifieke kosten voor jouw situatie ('wat kost afkopen erfpacht Rotterdam').

Erfpacht en canon: de basisbegrippen

Erfpacht is een bijzondere vorm van grondbezit. Als je een huis koopt met erfpacht, koop je in feite het recht om de grond te gebruiken waarop het huis staat. De grond zelf blijft eigendom van de grondeigenaar, meestal de gemeente. Voor het gebruik van de grond betaal je een vergoeding, de zogenaamde canon.

Canon: een soort huur van de grond

De canon kan worden gezien als een soort huur van de grond. Je betaalt de grondeigenaar voor het gebruik van de grond, maar je koopt alleen de stenen van het huis. De hoogte van de canon kan variëren en is afhankelijk van de waarde van de grond en de voorwaarden van het erfpachtcontract. Vaak wordt de canon periodiek herzien en kan deze in de loop der jaren stijgen. Bij sommige erfpachtcontracten is het mogelijk om de canon voor een bepaalde periode of zelfs tot het einde van de erfpachttermijn af te kopen.

Algemene voorwaarden en afkoopmogelijkheden in Rotterdam

In Rotterdam zijn er verschillende algemene voorwaarden met betrekking tot erfpacht, zoals die uit 1973, 1988, 1993 en latere jaren. Alleen bij de voorwaarden van 1988 en 1993 kun je de canon afkopen tot het einde van de looptijd tegen de prijzen van de datum van vestiging van de erfpacht. Bij alle andere algemene voorwaarden kan de erfpacht alleen worden omgezet in eigen grond, wat vaak duurder is. Het is dus van groot belang om goed op de hoogte te zijn van de algemene voorwaarden die op jouw specifieke situatie van toepassing zijn, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Is het slim om erfpacht af te kopen?

De keuze om erfpacht af te kopen is afhankelijk van je persoonlijke situatie en de voorwaarden van het erfpachtcontract. Afkoop kan gunstig zijn als je verwacht dat de canon in de toekomst zal stijgen, of als je de waarde van je woning wilt verhogen. Het is belangrijk om de afkoopkosten te berekenen ('erfpacht afkopen berekenen') en deze af te wegen tegen de mogelijke voordelen.

Wat zijn de nadelen van erfpacht?

Een nadeel van erfpacht is dat je geen volledig eigendom hebt van de grond waarop je huis staat. Dit kan leiden tot onzekerheid over de toekomstige kosten en beperkingen op het gebruik van de grond. Daarnaast kan de erfpachtcanon stijgen, waardoor de woonlasten toenemen.

Is erfpacht gunstig?

Erfpacht kan in sommige gevallen gunstig zijn, bijvoorbeeld wanneer de erfpachtcanon relatief laag is en er goede voorwaarden gelden. Het is belangrijk om alle aspecten van erfpacht goed te onderzoeken en te overwegen voordat je een huis koopt op erfpachtgrond.

Als huizenkoper is het cruciaal om je goed te realiseren wat de impact van erfpacht is op de waarde van een huis. Dit specialistenwerk kan een aankoopmakelaar goed voor je uitvoeren. Door goed geïnformeerd te zijn en de juiste specialisten in te schakelen, kun je voorkomen dat je een kostbare fout maakt bij het kopen van een huis op erfpachtgrond.

Het belang van een aankoopmakelaar bij het kopen van een huis op erfpachtgrond

Het inschakelen van een aankoopmakelaar is een verstandige keuze wanneer je overweegt een huis te kopen op erfpachtgrond. Een aankoopmakelaar heeft de kennis en ervaring om de impact van erfpacht op de waarde van een huis in te schatten en kan je helpen bij het navigeren door de complexe wereld van erfpachtvoorwaarden en -regels.

Een aankoopmakelaar kan je onder andere helpen met het volgende:

  1. Onderzoek naar de erfpachtvoorwaarden: Een aankoopmakelaar kan de erfpachtvoorwaarden onderzoeken en uitleggen wat deze betekenen voor jou als huizenkoper.
  2. Overleggen met de grondeigenaar: Welke kosten zijn er bij dit huis te verwachten bij afkoop of omzetting in eigen grond.
  3. Inzicht in de waarde van het huis: Een aankoopmakelaar kan de waarde van het huis op erfpachtgrond nauwkeurig inschatten, rekening houdend met de erfpachtvoorwaarden en de canon.

Conclusie: Wees goed voorbereid bij het kopen van een huis op erfpachtgrond

Het kopen van een huis op erfpachtgrond kan complex zijn, maar door je goed te informeren en een aankoopmakelaar in te schakelen, kun je jezelf beschermen tegen verkeerde beslissingen en kostbare fouten. Zorg ervoor dat je de erfpachtvoorwaarden begrijpt, de canon en eventuele afkoopkosten in overweging neemt en goed nadenkt over de impact van erfpacht op de waarde van het huis. Door je bewust te zijn van de ins en outs van erfpacht, kun je een weloverwogen keuze maken bij het kopen van je droomhuis in Rotterdam.

Meer informatie?

Op deze speciale pagina voor aankoopmakelaar en erfpacht vind je nog meer informatie over erfpacht in Rotterdam en van het Hoogheemraadschap.

Veelgestelde vragen (ver)kopen van je huis makelaar Rotterdam
Heb je hier nog vragen over?
We staan voor je klaar!
Stuur ons eenvoudig een berichtje, dan nemen we contact met je op.
Wij nemen je privacy serieus, en delen je gegevens nooit met derden.

Dit vinden onze klanten

Prima contact. Makelaar luisterde erg goed naar onze wensen en bracht zelf zeer waardevolle kennis op diverse terreinen in die van groot belang was bij de verkoop. Ook vanuit de medewerkers op het kantoor snelle en duidelijke service wanneer dat nodig was.

Een funda gebruiker

Wij hebben makelaar Langejan een zoekopdracht gegeven. Steeds regelmatig overzichten gekregen van aankomende te kopen huizen. Contact was prima. Geen moeite was hen teveel. Een top secretaresse als Cheryl, die steeds de communicatie op perfecte wijze onderhield. Deskundige makelaars Robert Langejan en Karel Schaedtler.

Peter Andringa

Zonder het team van Langejan was het nooit gelukt! Robert heeft passie voor het vak en is zeer betrokken en behulpzaam. In onze zoektocht stond hij naast ons, heeft hij alle nodige tips gegeven en altijd meegedacht over wat voor ons het beste is. Cheryl is onze grote heldin! Ze kwam meteen in actie en liet er geen gras over groeien, waardoor elke bezichtiging mogelijk was. Ook Richard is essentieel geweest. Met zijn inzicht heeft hij ervoor gezorgd dat wij het perfecte bod hebben gedaan. We raden Langejan van harte aan!

Jaap Jan van Senden

Fijne makelaar, duidelijk over de gang van zaken rond de verkoop. Contact verliep altijd erg soepel en prettig.

Jan Willem

Makelaar was zeer prettig in de omgang, had kennis van de markt en ging niet voor lage verkoopprijs - snelle verkoop. Prijs waarvoor hij woning in markt wilde zetten, kwam overeen met ons idee. Makelaar en het kantoor was goed bereikbaar en bezichtigingen werden in blokken ingepland, zodat je niet voortdurend kijkers over de vloer kreeg.

Yke Ten Brink

Heel eerlijk, namen de tijd, deskundig, vriendelijk. We hebben een lange zoektocht gehad, maar voelden ons nooit opgejaagd.

Een funda gebruiker

Fijn contact met Richard Couwenberg. Hij heeft een realistische schatting gemaakt van het appartement en een mooie omschrijving geschreven. Aansturing van de overige partijen zoals de fotograaf, energielabel, etc. was ook prima! Flexibel in de omgang en het appartement is snel verkocht... fijn!

Dave van Wijngaarden

Aankoopmakelaar Rotterdam Kralingen

Ervaren Makelaars: Ontdek onze uitgebreide dienstverlening

Waar mogen we jou bij helpen?

Woning verkopen

Verkopen in de huidige markt is complex, het realiseren van de beste opbrengst is uitdagend. Makelaarskantoor Langejan levert resultaten. Met ons haal jij het maximale uit je verkoop. Vraag een gratis en vrijblijvend verkoopadvies aan bij één van onze makelaars.

Woning aankopen

Koop een huis met hulp van een expert van Makelaarskantoor Langejan. Onze makelaar biedt op het juiste moment en ondersteunt je bij de aankoop, zodat je jouw nieuwe droomhuis krijgt.

Zoekopdracht woning

Op zoek naar je droomwoning? Plaats een zoekopdracht! Deel je wensen voor het ideale koophuis, en ontvang een melding bij een match. Ontvang het aanbod zodra het op de markt komt, vaak nog vóór het op Funda verschijnt.

Makelaarskantoor Langejan al 155 jaar jouw vertrouwde NVM makelaar in Kralingen en de regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen.

Contact

Makelaarskantoor Langejan
Oudedijk 25
3062 AC Rotterdam

010 – 272 00 00
info@langejan.com

BTW: NL8048.86.969.B01
KvK: 24126812

Nieuwsbrief

© 2015-2024 Makelaarskantoor Langejan