Zoeken binnen de website

Erfpacht Hoogheemraadschap Rotterdam

28-09-2023

Het verhaal van de te koop aangeboden woning op grond van het Hoogheemraadschap is een interessant voorbeeld van hoe erfpachtconstructies soms nadelen kunnen hebben voor zowel de grondgebruiker als de grondeigenaar. 

Een klein huis op een groot perceel te koop aangeboden op erfpachtgrond van het Hoogheemraadschap

Wat is erfpacht bij het Hoogheemraadschap Rotterdam?

Erfpacht bij het Hoogheemraadschap is een regeling waarbij grondgebruikers een vergoeding betalen aan het Hoogheemraadschap voor het gebruik van de grond. Het Hoogheemraadschap is een publieke organisatie die zich bezighoudt met het waterbeheer in een bepaald gebied, zoals de kuststreek of een rivierdelta. Het doel van erfpacht bij het Hoogheemraadschap is om duurzaam en verantwoord grondgebruik te bevorderen en daarmee bij te dragen aan het behoud van het waterbeheer.

De ervaring van ons met erfpacht bij het Hoogheemraadschap

Een huis wordt te koop aangeboden op grond van het Hoogheemraadschap waarvan de erfpachtcanon nog 20 jaar afgekocht is. Op een riant perceel staat een kleine arbeiders woning. Onze relatie wil wel een riant nieuwbouw huis realiseren op dat perceel. Bij erfpacht worden wij al wat achterdochtig en gaan zeker verder onderzoeken. In de erfpachtvoorwaarden staat dat het Hoogheemraadschap gerechtigd is om, als je nieuw gaat bouwen, de waarde van de grond opnieuw te berekenen en de eigenaar aanvullende canon te laten betalen als de grondwaarde is gestegen. Onze schatting is dat de waarde van de grond van 200.000 naar 600.000 euro gaat als onze klant zijn 'kasteel' gebouwd heeft. Nu dit bekend is, is het nieuwbouwproject niet meer haalbaar, het hele project gaat in de ijskast. 

Het is jammer voor het Hoogheemraadschap; als ze gewoon hadden gewacht om over 20 jaar de nieuwe afkoopsom te bepalen, hadden ze dan 400.000 kunnen incasseren. Nu krijgen ze niets.

Heb je een vraag over erfpacht in Rotterdam? Laat ons jou helpen met je erfpachtscontract. Neem nu contact op voor deskundig advies!

Veelgestelde vragen (ver)kopen van je huis makelaar Rotterdam
Heb je hier nog vragen over?
We staan voor je klaar!
Stuur ons eenvoudig een berichtje, dan nemen we contact met je op.
Wij nemen je privacy serieus, en delen je gegevens nooit met derden.

Dit vinden onze klanten

Prima contact. Makelaar luisterde erg goed naar onze wensen en bracht zelf zeer waardevolle kennis op diverse terreinen in die van groot belang was bij de verkoop. Ook vanuit de medewerkers op het kantoor snelle en duidelijke service wanneer dat nodig was.

Een funda gebruiker

Wij hebben makelaar Langejan een zoekopdracht gegeven. Steeds regelmatig overzichten gekregen van aankomende te kopen huizen. Contact was prima. Geen moeite was hen teveel. Een top secretaresse als Cheryl, die steeds de communicatie op perfecte wijze onderhield. Deskundige makelaars Robert Langejan en Karel Schaedtler.

Peter Andringa

Zonder het team van Langejan was het nooit gelukt! Robert heeft passie voor het vak en is zeer betrokken en behulpzaam. In onze zoektocht stond hij naast ons, heeft hij alle nodige tips gegeven en altijd meegedacht over wat voor ons het beste is. Cheryl is onze grote heldin! Ze kwam meteen in actie en liet er geen gras over groeien, waardoor elke bezichtiging mogelijk was. Ook Richard is essentieel geweest. Met zijn inzicht heeft hij ervoor gezorgd dat wij het perfecte bod hebben gedaan. We raden Langejan van harte aan!

Jaap Jan van Senden

Fijne makelaar, duidelijk over de gang van zaken rond de verkoop. Contact verliep altijd erg soepel en prettig.

Jan Willem

Makelaar was zeer prettig in de omgang, had kennis van de markt en ging niet voor lage verkoopprijs - snelle verkoop. Prijs waarvoor hij woning in markt wilde zetten, kwam overeen met ons idee. Makelaar en het kantoor was goed bereikbaar en bezichtigingen werden in blokken ingepland, zodat je niet voortdurend kijkers over de vloer kreeg.

Yke Ten Brink

Heel eerlijk, namen de tijd, deskundig, vriendelijk. We hebben een lange zoektocht gehad, maar voelden ons nooit opgejaagd.

Een funda gebruiker

Fijn contact met Richard Couwenberg. Hij heeft een realistische schatting gemaakt van het appartement en een mooie omschrijving geschreven. Aansturing van de overige partijen zoals de fotograaf, energielabel, etc. was ook prima! Flexibel in de omgang en het appartement is snel verkocht... fijn!

Dave van Wijngaarden

Aankoopmakelaar Rotterdam Kralingen

Ervaren Makelaars: Ontdek onze uitgebreide dienstverlening

Waar mogen we jou bij helpen?

Woning verkopen

Verkopen in de huidige markt is complex, het realiseren van de beste opbrengst is uitdagend. Makelaarskantoor Langejan levert resultaten. Met ons haal jij het maximale uit je verkoop. Vraag een gratis en vrijblijvend verkoopadvies aan bij één van onze makelaars.

Woning aankopen

Koop een huis met hulp van een expert van Makelaarskantoor Langejan. Onze makelaar biedt op het juiste moment en ondersteunt je bij de aankoop, zodat je jouw nieuwe droomhuis krijgt.

Zoekopdracht woning

Op zoek naar je droomwoning? Plaats een zoekopdracht! Deel je wensen voor het ideale koophuis, en ontvang een melding bij een match. Ontvang het aanbod zodra het op de markt komt, vaak nog vóór het op Funda verschijnt.

Makelaarskantoor Langejan al 155 jaar jouw vertrouwde NVM makelaar in Kralingen en de regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen.

Contact

Makelaarskantoor Langejan
Oudedijk 25
3062 AC Rotterdam

010 – 272 00 00
info@langejan.com

BTW: NL8048.86.969.B01
KvK: 24126812

Nieuwsbrief

© 2015-2024 Makelaarskantoor Langejan