Zoeken binnen de website

De onderzoeksplicht bij het kopen van een huis: Wat je moet weten

02-01-2023

Als je een woning wilt kopen, is het belangrijk om te weten dat je als koper een onderzoeksplicht hebt. Kort gezegd: Alles wat je zelf kunt onderzoeken is jouw verantwoordelijkheid en de verkoper hoeft hier niets over mee te delen. In dit blog leggen we uit wat de onderzoeksplicht inhoudt en geven we voorbeelden van onderzoeksmogelijkheden voor kopers. De onderzoeksplicht is veelomvattend en dit artikel is alleen een goede richtlijn om die uit te voeren, maar zeker niet uitputtend.

Ontdek de essentiële stappen van de onderzoeksplicht bij kopen van een woning. Laat je begeleiden

Wat houdt de onderzoeksplicht van de koper in?

De onderzoeksplicht houdt in dat de koper zowel de bouwkundige als de juridische staat van een woning moet onderzoeken. Dit betekent dat alle informatie die publiek beschikbaar is, de koper geacht wordt zelf te vinden en te onderzoeken. Verkoper noch de makelaar is verantwoordelijk voor de correctheid of compleetheid van de gegeven informatie. Koper is en blijft 100% zelfstandig verantwoordelijk voor zijn onderzoeksplicht.

Voorbeelden van onderzoeksmogelijkheden voor kopers

Een niet uitputtende opsomming van zaken die de koper sowieso geacht wordt te doen en welke risico's dus bij hem liggen.

Bevat het digitale dossier bijzonderheden?
Het digitale dossier van een woning bevat belangrijke informatie zoals het eigendomsbewijs, de kadastrale kaart en de lijst van zaken. Bestudeer dit dossier zorgvuldig om er zeker van te zijn dat je op de hoogte bent van eventuele bijzonderheden of verplichtingen die bij de woning horen.

Zijn er erfdienstbaarheden?
Erfdienstbaarheden zijn lasten waarmee een onroerende zaak ten behoeve van een andere onroerende zaak is bezwaard, zoals een recht van overpad. Controleer of er erfdienstbaarheden op de woning rusten, aangezien deze invloed kunnen hebben op je gebruik van het perceel en de relatie met je buren.

Zijn er kwalitatieve verplichtingen?
Kwalitatieve verplichtingen zijn verplichtingen die je als woningeigenaar moet dulden, bijvoorbeeld als er kabels door jouw perceel lopen. Informeer naar eventuele kwalitatieve verplichtingen bij het Kadaster of vraag de verkoper om meer informatie.

Is er een kettingbeding?
Een kettingbeding is een verplichting om iets te doen, zoals het onderhouden van de voortuin. Deze verplichting wordt vastgelegd in de koopovereenkomst en gaat over op de volgende eigenaar. Informeer bij de notaris naar eventuele kettingbedingen die op de woning rusten.

Wat is de staat van de woning?
Controleer de bouwkundige staat van de woning door te letten op sporen van lekkage, de staat van kozijnen en houtwerk. Overweeg om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren als je twijfelt over de staat van de woning.

Zijn er verkoopregulerende bepalingen?
Verkoopregulerende bepalingen, zoals een anti-speculatiebeding, kunnen invloed hebben op jouw mogelijkheden om de woning in de toekomst te verkopen. Controleer of er verkoopregulerende bepalingen op de woning rusten en wat de gevolgen hiervan zijn.

Wat zegt het bestemmingsplan?
Het bestemmingsplan bevat informatie over de toegestane bouw- en gebruiksmogelijkheden van de woning en de omgeving. Controleer het bestemmingsplan om te weten of er bijvoorbeeld bouwplannen zijn in de wijk waar de woning staat.

Is er risico op funderingsproblemen?
Funderingsproblemen kunnen leiden tot hoge kosten en beperkingen in het gebruik van de woning. Controleer of er risico is op funderingsproblemen door bijvoorbeeld de Funderingskaart voor professionals te raadplegen.

Invasieve planten en de impact op jouw tuin
Invasieve planten zijn soorten die van nature niet in een bepaald gebied voorkomen en zich snel verspreiden, waardoor ze inheemse plantensoorten kunnen verdringen en de biodiversiteit kunnen aantasten. Voorbeelden van invasieve planten zijn de Japanse duizendknoop en reuzenberenklauw. Deze planten kunnen niet alleen schadelijk zijn voor het lokale ecosysteem, maar ook voor de structuur van jouw tuin en woning.

Heeft de gemeente voorkeursrecht?
Als de gemeente een voorkeursrecht heeft op de woning, moet je het huis eerst aanbieden aan de gemeente bij verkoop. Informeer bij de gemeente of de wet Voorkeursrecht Gemeenten van toepassing is op jouw huis.

Is er bodemverontreiniging?
Bodemverontreiniging kan invloed hebben op jouw gezondheid en de waarde van de woning. Raadpleeg www.bodemloket.nl om te onderzoeken of de woning op verontreinigde grond staat en informeer bij de gemeente naar eventuele aanwezige loodresten in de bodem.

Bekijk de inschatting van de hoeveelheid lood in de bodem van je tuin
De gemeente Rotterdam heeft onderzoek gedaan naar de hoeveelheid lood in de bodem. Raadpleeg www.letoplood.rotterdam.nl om te controleren of er lood aanwezig is in de tuin van jouw nieuwe woning en volg de adviezen op de website over hoe om te gaan met de aanwezigheid van lood in jouw tuin.

Is een verbouwing vergunningsplichtig?
Als je van plan bent om te verbouwen, controleer dan of er een vergunning nodig is. Ga naar www.rotterdam.nl/loket/omgevingsvergunning-bouwen/ om te onderzoeken welke vergunningen vereist zijn voor jouw verbouwplannen en lees de brochures van de overheid voor meer informatie.

Is kamerverhuur toegestaan?
Als je overweegt om kamers te verhuren, informeer dan bij de gemeente Rotterdam naar de regels en vergunningen rondom kamerverhuur via: www.rotterdam.nl/loket/vergunning-kamerverhuur/.

Wat is er mogelijk in de meest recente huisvestingsverordening Rotterdam?
De huisvestingsverordening bevat regels omtrent toegang tot de woningmarkt en samenstelling van de woningvoorraad, zoals regels voor kamerbewoning, verhuurdersvergunningen en woningvorming. Controleer de meest recente huisvestingsverordening om op de hoogte te zijn van de geldende regels en verwachte wijzigingen.

Welk energielabel heeft de woning?
Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van de woning. Controleer het definitieve energielabel op www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel/ en raadpleeg www.verbeterjehuis.nl voor advies over het verduurzamen van de woning.

Heeft de woning een monumentale status?
Een monumentale status, zoals een beschermd stadsgezicht, gemeentelijk monument of rijksmonument, kan invloed hebben op jouw verbouw- en onderhoudsmogelijkheden. Informeer naar de monumentale status van de woning op www.rotterdam.nl/wonen-leven/monumenten/ en bekijk de specifieke regels die hiervoor gelden.

Waarom is de onderzoeksplicht belangrijk?

De onderzoeksplicht is belangrijk omdat het de koper helpt om een weloverwogen beslissing te nemen bij de aankoop van een woning. Door het uitvoeren van de onderzoeken kan de koper eventuele verborgen gebreken, juridische beperkingen en andere belangrijke zaken ontdekken die invloed kunnen hebben op de waarde van de woning of het woongenot.

 Tips voor het uitvoeren van de onderzoeksplicht

  • Begin vroeg met het uitvoeren van onderzoeken, zodat je voldoende tijd heeft om alle benodigde informatie te verzamelen.
  • Schakel eventueel een expert in om je te helpen bij het uitvoeren van bepaalde onderzoeken, zoals een bouwtechnische keuring of juridische controle.
  • Wees kritisch en stel vragen aan de verkoper of makelaar als je onduidelijkheden of tegenstrijdigheden tegenkomt tijdens uw onderzoek.

Conclusie

De onderzoeksplicht van de koper houdt in dat deze verantwoordelijk is voor het grondig onderzoeken van zowel de bouwkundige als juridische aspecten van een woning. De koper dient zelf publiek beschikbare informatie te achterhalen en te onderzoeken, waarbij de verkoper en makelaar niet aansprakelijk zijn voor de volledigheid of juistheid van deze informatie. Voorbeelden van onderzoeksmogelijkheden omvatten het controleren van het digitale dossier, het identificeren van erfdienstbaarheden en kwalitatieve verplichtingen, het onderzoeken van het bestemmingsplan en het controleren op bodemverontreiniging. Kortom, de onderzoeksplicht legt de verantwoordelijkheid bij de koper om alle relevante informatie te verkrijgen en te beoordelen alvorens een beslissing te nemen over de aankoop van de woning.

De rol van de aankoopmakelaar bij onderzoeksplicht van de koper

Een aankoopmakelaar kan je begeleiden bij het gehele aankoopproces, waaronder het uitvoeren van jouw onderzoeksplicht. Door hun expertise en ervaring kunnen ze je helpen bij het stellen van de juiste vragen, het interpreteren van documenten en het achterhalen van relevante informatie. Zo kun je met vertrouwen een weloverwogen beslissing nemen bij het kopen van een woning.

Neem een aankoopmakelaar in de arm

Bij het kopen van een woning is het cruciaal om grondig onderzoek te doen en op de hoogte te zijn van alle relevante zaken die van invloed kunnen zijn op jouw woongenot en de waarde van de woning. Een aankoopmakelaar kan je tijd, moeite en stress besparen door je te begeleiden bij het uitvoeren van jouw onderzoeksplicht en het maken van de juiste keuzes.

Overweeg daarom het inschakelen van een aankoopmakelaar om er zeker van te zijn dat je een goed geïnformeerde en weloverwogen beslissing neemt bij de aankoop van jouw droomhuis. Neem vandaag nog contact op met onze ervaren aankoopmakelaars en ontdek hoe zij je kunnen ondersteunen bij het vinden en kopen van de perfecte woning.

Veelgestelde vragen (ver)kopen van je huis makelaar Rotterdam
Heb je hier nog vragen over?
We staan voor je klaar!
Stuur ons eenvoudig een berichtje, dan nemen we contact met je op.
Wij nemen je privacy serieus, en delen je gegevens nooit met derden.

Dit vinden onze klanten

Prima contact. Makelaar luisterde erg goed naar onze wensen en bracht zelf zeer waardevolle kennis op diverse terreinen in die van groot belang was bij de verkoop. Ook vanuit de medewerkers op het kantoor snelle en duidelijke service wanneer dat nodig was.

Een funda gebruiker

Wij hebben makelaar Langejan een zoekopdracht gegeven. Steeds regelmatig overzichten gekregen van aankomende te kopen huizen. Contact was prima. Geen moeite was hen teveel. Een top secretaresse als Cheryl, die steeds de communicatie op perfecte wijze onderhield. Deskundige makelaars Robert Langejan en Karel Schaedtler.

Peter Andringa

Zonder het team van Langejan was het nooit gelukt! Robert heeft passie voor het vak en is zeer betrokken en behulpzaam. In onze zoektocht stond hij naast ons, heeft hij alle nodige tips gegeven en altijd meegedacht over wat voor ons het beste is. Cheryl is onze grote heldin! Ze kwam meteen in actie en liet er geen gras over groeien, waardoor elke bezichtiging mogelijk was. Ook Richard is essentieel geweest. Met zijn inzicht heeft hij ervoor gezorgd dat wij het perfecte bod hebben gedaan. We raden Langejan van harte aan!

Jaap Jan van Senden

Fijne makelaar, duidelijk over de gang van zaken rond de verkoop. Contact verliep altijd erg soepel en prettig.

Jan Willem

Makelaar was zeer prettig in de omgang, had kennis van de markt en ging niet voor lage verkoopprijs - snelle verkoop. Prijs waarvoor hij woning in markt wilde zetten, kwam overeen met ons idee. Makelaar en het kantoor was goed bereikbaar en bezichtigingen werden in blokken ingepland, zodat je niet voortdurend kijkers over de vloer kreeg.

Yke Ten Brink

Heel eerlijk, namen de tijd, deskundig, vriendelijk. We hebben een lange zoektocht gehad, maar voelden ons nooit opgejaagd.

Een funda gebruiker

Fijn contact met Richard Couwenberg. Hij heeft een realistische schatting gemaakt van het appartement en een mooie omschrijving geschreven. Aansturing van de overige partijen zoals de fotograaf, energielabel, etc. was ook prima! Flexibel in de omgang en het appartement is snel verkocht... fijn!

Dave van Wijngaarden

Aankoopmakelaar Rotterdam Kralingen

Ervaren Makelaars: Ontdek onze uitgebreide dienstverlening

Waar mogen we jou bij helpen?

Woning verkopen

Verkopen in de huidige markt is complex, het realiseren van de beste opbrengst is uitdagend. Makelaarskantoor Langejan levert resultaten. Met ons haal jij het maximale uit je verkoop. Vraag een gratis en vrijblijvend verkoopadvies aan bij één van onze makelaars.

Woning aankopen

Koop een huis met hulp van een expert van Makelaarskantoor Langejan. Onze makelaar biedt op het juiste moment en ondersteunt je bij de aankoop, zodat je jouw nieuwe droomhuis krijgt.

Zoekopdracht woning

Op zoek naar je droomwoning? Plaats een zoekopdracht! Deel je wensen voor het ideale koophuis, en ontvang een melding bij een match. Ontvang het aanbod zodra het op de markt komt, vaak nog vóór het op Funda verschijnt.

Makelaarskantoor Langejan al 155 jaar jouw vertrouwde NVM makelaar in Kralingen en de regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen.

Contact

Makelaarskantoor Langejan
Oudedijk 25
3062 AC Rotterdam

010 – 272 00 00
info@langejan.com

BTW: NL8048.86.969.B01
KvK: 24126812

Nieuwsbrief

© 2015-2024 Makelaarskantoor Langejan