Zoeken binnen de website

De dynamiek van de woningmarkt in onze regio in het 2e kwartaal van 2024

04-07-2024

De woningmarkt in Rotterdam en omgeving heeft in het tweede kwartaal van 2024 een indrukwekkende dynamiek laten zien. Als lokale makelaar ben ik zeer onder de indruk van de snelheid waarmee de markt zich ontwikkelt. De recente cijfers laten een markt zien die werkelijk overspannen is, met huizen die razendsnel van de hand gaan. In deze blogpost bespreek ik de belangrijkste ontwikkelingen en geef ik mijn persoonlijke inzichten over de huidige staat van de woningmarkt.

NVM woningmarktcijfers Rotterdam verkoopprijzen en hypotheekrente woningmarkt

Aantal transacties in het tweede kwartaal van 2024: Een analyse

In het tweede kwartaal van 2024 werden er in onze regio 540 woningen verkocht. Dit is een daling van 8,3% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2023. Ondanks deze daling in het aantal transacties blijft de vraag naar woningen onverminderd hoog, wat leidt tot snelle verkopen en stijgende prijzen.

Gemiddelde verkoopprijzen

De gemiddelde verkoopprijs van een woning in onze regio steeg met 13,8% op jaarbasis, resulterend in een gemiddelde prijs van €404.000. Deze prijsstijging weerspiegelt de bredere trend in Nederland, waar de gemiddelde transactieprijs met 13,6% toenam. De prijsstijging per woningtype is als volgt:

  • Tussenwoning: van €332.000 naar €383.000 (+15%)
  • Hoekwoning: van €365.000 naar €389.000 (+7%)
  • 2-onder-1-kap: van €486.000 naar €582.000 (+20%)
  • Vrijstaand: van €657.000 naar €795.000 (+21%)
  • Appartement: van €245.000 naar €278.000 (+13%)


Aantal te koop staande woningen

Het aantal woningen dat te koop stond in het tweede kwartaal van 2024 bedroeg 400, een daling van 5% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Landelijk gezien daalde het aantal te koop staande woningen met 9,4%. Dit beperkte aanbod zorgt voor een toenemende druk op de markt, waarbij kopers vaak moeten concurreren om beschikbare woningen.

Vraagprijsontwikkelingen

De gemiddelde vraagprijs voor woningen in onze regio steeg met 10,9%, wat resulteerde in een gemiddelde vraagprijs van €475.000. Deze stijging is grotendeels te danken aan de hogere prijzen van vrijstaande woningen, die een aanzienlijk deel van het aanbod vormen. De vraagprijs blijft hoger dan de transactieprijzen, wat wijst op een aanhoudende verwachting van waardevermeerdering onder verkopers.

Verkooptijden

Woningen in de regio Rotterdam werden dit kwartaal gemiddeld in 26 dagen verkocht, wat een week sneller is dan dezelfde periode vorig jaar. Dit is korter dan het landelijke gemiddelde van 27 dagen. De verkooptijden variëren per woningtype, met vrijstaande woningen die meestal de langste verkooptijd kennen. Dit benadrukt de snelle dynamiek van de markt en de hoge vraag naar woningen.

Krapte-indicator

De krapte-indicator, die de verhouding tussen vraag en aanbod meet, was 2,2 in deze regio, vergeleken met een landelijke indicator van 2,4. Dit betekent dat de markt relatief krap is, met minder woningen beschikbaar voor de huidige vraag. Kopers hebben hierdoor minder keuze en moeten sneller beslissen, wat bijdraagt aan de snelle verkoopcycli die we momenteel zien.

Een competitieve woningmarkt: Meer dan de vraagprijs betaald

Een opvallende trend is dat 69,8% van de woningen in onze regio boven de vraagprijs werd verkocht. Landelijk ligt dit percentage op 67%. Dit wijst op een competitieve markt waar kopers bereid zijn meer te betalen om een woning te bemachtigen. De bereidheid om boven de vraagprijs te bieden, onderstreept de mate van concurrentie en de beperkte beschikbaarheid van woningen.

Toekomstige vooruitzichten op de woningmarkt

Rentestijgingen kunnen een dempend effect hebben op de huizenprijzen en de vraag naar woningen. Potentiële kopers kunnen door hogere maandlasten minder bereid zijn om hoge prijzen te betalen, wat kan leiden tot een afkoeling van de markt. Echter, gezien de huidige hoge vraag en het beperkte aanbod, is het onzeker hoe significant deze impact zal zijn.

Impact van nieuwbouw en beleid

De introductie van nieuwbouwprojecten en overheidsbeleid gericht op het verhogen van het woningaanbod kunnen ook een significante invloed hebben op de markt. Meer aanbod kan de prijzen stabiliseren en de druk op de markt verminderen. Het blijft echter belangrijk om te monitoren hoe snel nieuwbouwprojecten gerealiseerd worden en hoe deze de bestaande markt beïnvloeden.

Conclusie

De woningmarkt in Rotterdam en omgeving is momenteel zeer dynamisch en competitief. Stijgende prijzen, snelle verkooptijden en een krap aanbod kenmerken deze periode. Voor zowel kopers als verkopers biedt deze markt uitdagingen en kansen. Het is essentieel om goed geïnformeerd en voorbereid te zijn bij het betreden van deze markt. Als lokale makelaar sta ik klaar om je te helpen navigeren door deze complexe en snel veranderende markt. Neem vandaag nog contact op. Wij helpen je graag bij elke stap.

Veelgestelde vragen (ver)kopen van je huis makelaar Rotterdam
Heb je hier nog vragen over?
We staan voor je klaar!
Stuur ons eenvoudig een berichtje, dan nemen we contact met je op.
Wij nemen je privacy serieus, en delen je gegevens nooit met derden.
Dit vinden onze klanten

Wij hebben makelaar Langejan een zoekopdracht gegeven. Steeds regelmatig overzichten gekregen van aankomende te kopen huizen. Contact was prima. Geen moeite was hen teveel. Een top secretaresse als Cheryl, die steeds de communicatie op perfecte wijze onderhield. Deskundige makelaars Robert Langejan en Karel Schaedtler.

Peter Andringa

Heel eerlijk, namen de tijd, deskundig, vriendelijk. We hebben een lange zoektocht gehad, maar voelden ons nooit opgejaagd.

Een funda gebruiker

Fijne makelaar, duidelijk over de gang van zaken rond de verkoop. Contact verliep altijd erg soepel en prettig.

Jan Willem

Makelaar was zeer prettig in de omgang, had kennis van de markt en ging niet voor lage verkoopprijs - snelle verkoop. Prijs waarvoor hij woning in markt wilde zetten, kwam overeen met ons idee. Makelaar en het kantoor was goed bereikbaar en bezichtigingen werden in blokken ingepland, zodat je niet voortdurend kijkers over de vloer kreeg.

Yke Ten Brink

Zonder het team van Langejan was het nooit gelukt! Robert heeft passie voor het vak en is zeer betrokken en behulpzaam. In onze zoektocht stond hij naast ons, heeft hij alle nodige tips gegeven en altijd meegedacht over wat voor ons het beste is. Cheryl is onze grote heldin! Ze kwam meteen in actie en liet er geen gras over groeien, waardoor elke bezichtiging mogelijk was. Ook Richard is essentieel geweest. Met zijn inzicht heeft hij ervoor gezorgd dat wij het perfecte bod hebben gedaan. We raden Langejan van harte aan!

Jaap Jan van Senden

Prima contact. Makelaar luisterde erg goed naar onze wensen en bracht zelf zeer waardevolle kennis op diverse terreinen in die van groot belang was bij de verkoop. Ook vanuit de medewerkers op het kantoor snelle en duidelijke service wanneer dat nodig was.

Een funda gebruiker

Fijn contact met Richard Couwenberg. Hij heeft een realistische schatting gemaakt van het appartement en een mooie omschrijving geschreven. Aansturing van de overige partijen zoals de fotograaf, energielabel, etc. was ook prima! Flexibel in de omgang en het appartement is snel verkocht... fijn!

Dave van Wijngaarden

Aankoopmakelaar Rotterdam Kralingen

Ervaren Makelaars: Ontdek onze uitgebreide dienstverlening

Waar mogen we jou bij helpen?

Woning verkopen

Verkopen in de huidige markt is complex, het realiseren van de beste opbrengst is uitdagend. Makelaarskantoor Langejan levert resultaten. Met ons haal jij het maximale uit je verkoop. Vraag een gratis en vrijblijvend verkoopadvies aan bij één van onze makelaars.

Woning aankopen

Koop een huis met hulp van een expert van Makelaarskantoor Langejan. Onze makelaar biedt op het juiste moment en ondersteunt je bij de aankoop, zodat je jouw nieuwe droomhuis krijgt.

Zoekopdracht woning

Op zoek naar je droomwoning? Plaats een zoekopdracht! Deel je wensen voor het ideale koophuis, en ontvang een melding bij een match. Ontvang het aanbod zodra het op de markt komt, vaak nog vóór het op Funda verschijnt.

Makelaarskantoor Langejan al 155 jaar jouw vertrouwde NVM makelaar in Kralingen en de regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen.

Contact

Makelaarskantoor Langejan
Oudedijk 25
3062 AC Rotterdam

010 – 272 00 00
info@langejan.com

BTW: NL8048.86.969.B01
KvK: 24126812

Nieuwsbrief

© 2015-2024 Makelaarskantoor Langejan