Als verkoper is de dag van het transport een belangrijk moment in het verkoopproces van jouw woning. In deze blog nemen we je mee door de stappen die op deze dag plaatsvinden en wat jouw rol als verkoper hierin is. Zo ben je goed voorbereid en kun je eventuele problemen voorkomen.
Zodra de notaris het tijdstip van het transport bekend heeft gemaakt plannen we de inspectie. De inspectie van de woning vindt altijd plaats op de dag van het transport. Dit is om de kans op eventuele problemen tussen de inspectie en het transport zo klein mogelijk te houden. De inspectie wordt meestal ingepland ongeveer een uur voor het notarieel transport, zodat er voldoende tijd is om eventuele zaken te bespreken en op te lossen voordat de daadwerkelijke overdracht plaatsvindt.
Een inspectie duurt doorgaans minder dan een half uur. Tijdens de inspectie controleert de koper, onder begeleiding van de makelaar, of de woning leeg en bezemschoon is opgeleverd, of de roerende zaken die op de 'lijst van zaken' staan correct zijn achtergebleven en of alle garantiebewijzen, handleidingen en documentatie aanwezig zijn. De makelaar is bij deze inspectie aanwezig om vragen te beantwoorden, eventuele problemen op te lossen en om de koper te begeleiden tijdens dit proces.
Een zorgvuldige oplevering van de woning
Het is essentieel dat je als verkoper de woning op de juiste manier oplevert. Dit houdt twee zaken in: de woning leeg en bezemschoon opleveren, en de roerende zaken die op de 'lijst van zaken' staan, achterlaten.
Bezemschoon opleveren en achterlaten van roerende zaken
Bij een bezemschone oplevering is de woning netjes en vrij van vuil. Daarnaast moet de woning leeg zijn, behalve de roerende zaken die op de lijst van zaken staan aangegeven om achter te blijven. Deze lijst is een essentieel onderdeel van de koopovereenkomst en zorgt ervoor dat er geen misverstanden ontstaan over wat wel en niet bij de woning hoort.
Garantiebewijzen, handleidingen en documentatie achterlaten
Naast het achterlaten van garantiebewijzen is het ook belangrijk om handleidingen en andere documentatie van achterblijvende apparatuur of installaties bij de woning te laten. Dit kan gaan om handleidingen van keukenapparatuur, de cv-ketel, zonnepanelen, alarminstallatie of andere systemen die bij de woning horen. Het achterlaten van deze handleidingen helpt de nieuwe eigenaar om de apparatuur en installaties op de juiste manier te bedienen en te onderhouden
Om ervoor te zorgen dat je alle relevante documenten, garantiebewijzen en handleidingen bij de hand hebt op de dag van het transport, is het een goed idee om deze ruim van tevoren te verzamelen. Je kunt ze bijvoorbeeld in een aparte map of laatje bewaren, zodat je ze niet kwijtraakt en eenvoudig kunt overhandigen aan de nieuwe eigenaar.
Opnemen en vastleggen van meterstanden
Een belangrijk onderdeel van de inspectie op de dag van het transport is het opnemen van de meterstanden van gas, water, elektra en eventueel stadsverwarming. Deze meterstanden zijn nodig om de eindafrekeningen van jouw energieleverancier en waterbedrijf te kunnen opstellen. Daarnaast zorgen accurate meterstanden ervoor dat er geen onenigheid ontstaat tussen jou en de koper over het verbruik van nutsvoorzieningen.
Tijdens de inspectie worden de meterstanden genoteerd en worden er foto's gemaakt als bewijs van de standen op het moment van de overdracht. Vervolgens worden de gegevens verwerkt in move.nl. Dit zorgt ervoor dat alle partijen over de juiste informatie beschikken.
Zorg ervoor dat de meters goed toegankelijk en leesbaar zijn, zodat de meterstanden eenvoudig kunnen worden opgenomen en vastgelegd.
Overdracht bij de notaris
Na de inspectie van de woning ga je samen met de koper naar de notaris voor de ondertekening van de akte van levering. Tijdens deze afspraak neemt de notaris de akte van levering door, en worden eventuele vragen beantwoord. Zodra alle partijen akkoord zijn, wordt de akte ondertekend.
Als verkoper hoef je niet aanwezig hoeft te zijn bij de ondertekening van de akte van levering. In dat geval heb je vooraf een machtiging getekend bij de notaris, zodat je op de dag van het transport niet aanwezig hoeft te zijn. Toch moet je als verkoper wel telefonisch bereikbaar zijn om eventuele vragen te beantwoorden en problemen op te lossen.
De afronding van de overdracht
Na de ondertekening van de akte van levering zorgt de notaris ervoor dat de overdracht goed wordt geregistreerd bij het Kadaster. Het geld wordt pas de volgende werkdag overgemaakt door de notaris als de overdracht correct in het Kadaster staat.
Samenvatting: Een soepele dag van het transport
Om de dag van het transport soepel te laten verlopen, is het belangrijk dat je als verkoper aan een aantal zaken denkt:
Zorg ervoor dat de woning leeg en bezemschoon wordt opgeleverd, volgens de afspraken in de 'lijst van zaken'.
Maak meterstanden goed leesbaar voor de makelaar, zodat deze eenvoudig kunnen worden genoteerd en verwerkt.
Wees telefonisch bereikbaar om eventuele vragen of problemen snel op te lossen.
Door je aan deze punten te houden, help je de makelaar om de overdracht van jouw woning op de dag van het transport soepel en zonder problemen te laten verlopen. Zo kun je met een gerust hart jouw woning aan de nieuwe eigenaar overdragen en een succesvolle afsluiting van het verkoopproces ervaren.
Makelaarskantoor Langejan is al 155 jaar een vertrouwde naam in Kralingen en de regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen.
Makelaarskantoor Langejan
Oudedijk 25
3062 AC Rotterdam
010 – 272 00 00
info@langejan.com
BTW: NL8048.86.969.B01
KvK: 24126812
© 2015-2023 Makelaarskantoor Langejan