Zoeken binnen de website

Bezwaar maken tegen WOZ-waarde in Rotterdam

30-01-2024

Jaarlijks maakt de gemeente bekend welke waarde je woning in het kader van de Wet waardering onroerende zaken (WOZ) heeft. De gemeente maakt hierbij gebruik van WOZ-gecertificeerde taxateurs die alle woningen in een gemeente waarderen. Nadat de WOZ-waarde aan jou bekend is gemaakt, heb je de mogelijkheid om binnen 6 weken bezwaar te maken tegen de vastgestelde waarde.

WOZ waarde van je woning bezwaar maken

Check eerst of je hypotheekrente omlaag kan

De nieuwe (veelal hogere) WOZ-beschikking biedt ook mogelijkheden. Bij het bepalen van de hoogte van je hypotheekrente kijken hypotheek verstrekkers ook naar de waarde van de woning. Hoe hoger de waarde van de woning ten opzichte van de hypotheek hoe lager de risico opslag. Wellicht is de WOZ-waarde nu hoog genoeg om deze opslag te verlagen, neem hiervoor contact op met je bank.

WOZ-beschikking en belastingen

De WOZ-waarde van je woning wordt gebruikt voor verschillende belastingen. De waarde van huizen is sterk opgelopen dus de gekoppelde belastingen lopen ook hard op. Huiseigenaren met een WOZ-waarde boven de € 1.320.000,- moeten 2,35 % van dat deel bijtellen bij hun inkomen. Gezien de stijgende huizenprijzen wordt dit deel steeds hoger.
Tot nu toe was de bijtelling bij het inkomen NIHIL als je geen of nauwelijks hypotheek hebt, de komende 30 jaar wordt dat voordeel stap voor stap afgeschaft. Kortom, zeker bij dure woningen is het nuttig om te checken of de WOZ-waarde niet te hoog is vastgesteld.

Stappenplan voor onderzoek bezwaar WOZ (in Rotterdam)

Om bezwaar te maken, hebben we een stappenplan voor je opgesteld. Dit zal je helpen bepalen of het nuttig is om door te gaan met het proces.

Is de waardestijging t.o.v. vorig jaar te hoog?

Een stijging van de WOZ-waarde op zich is geen grond voor bezwaar tegen de waarde. Maar is wel een indicator of de WOZ-waarde te hoog is. Veel woningeigenaren hebben echter niet in de gaten dat de prijzen in 2022 beperkt gestegen zijn. Dus het is nuttig om te kijken of de stijging van de waarde binnen de generieke marktstijging valt. In Rotterdam lopen de prijsstijgingen per gebied flink uiteen. 

Zoek met DigiD het taxatieverslag op

In een WOZ-taxatieverslag kun je zien welke gegevens zijn gebruikt bij de vaststelling van de WOZ-waarde. In het taxatieverslag kun je de gegevens van je eigen onroerende zaak terugvinden, maar ook van onroerende zaken waarmee is vergeleken. Je kunt het taxatieverslag, waarin de WOZ-waardebepaling staat, online bekijken of schriftelijk aanvragen. Heb je de WOZ-beschikking gekregen? Bekijk dan het taxatieverslag online met DigiD (voor burgers) of eHerkenning (voor bedrijven).

Controleer de gegevens van de aanslag/taxatierapport

Kloppen de gegevens? Als bijvoorbeeld de woonoppervlakte anders is dan is dat reden voor bezwaar. Zijn de door de gemeente gekozen vergelijkingsobjecten inderdaad vergelijkbaar? Klopt de waarde die door de gemeente toegekend is?

Gebruik de online-tool “Wat is mijn huis waard”

Maak met deze handige tool zelf een waardebepaling. Schijf de gegevens op van de woningen die je gekozen hebt als zijnde “vergelijkbaar” qua perceelgrootte, woonoppervlakte, adres etc. De waarde die hieruit komt is de waarde van NU, gezien prijsstijging van het afgelopen jaar zou je WOZ-waarde iets lager moeten zijn. Belangrijk om te weten: Bij het bepalen van de WOZ-waarde gaat de gemeente uit van “eigen grond” en wordt erfpacht bijvoorbeeld genegeerd.

Vraag ons om een WOZ-waardering van je woning in Rotterdam te maken

Stuur hiervoor jouw WOZ-aanslag, het WOZ-taxatieverslag, de in de tool gevonden vergelijkingsobjecten, indien aanwezig een plattegrond of een oud taxatierapport van de woning, en de redenen waarom jij denkt dat de WOZ-waarde te hoog is vastgesteld (zo mogelijk vergezeld van een foto) naar e-mailadres: info@langejan.com.

Wij nemen contact met je op om een eventuele afspraak ter plaatse te maken en leveren een WOZ-waarderingsrapport en een bezwaarbrief die je kunt insturen. De kosten hiervoor zijn € 300,- exclusief btw. Bij een succesvol bezwaar zal de gemeente deze kosten (gedeeltelijk!) vergoeden.

Zelf bezwaar maken tegen de hoogte van uw WOZ-waarde 

Een WOZ-bezwaar dient 3 vergelijkingsobjecten te bevatten, bij voorkeur verkocht in de periode 1-7-2022 tot 1-7-2023 met een transactieprijs, een beschrijving van de verschillen met jouw woning, en de door jou voorgestelde WOZ-waarde van je huis.

Stuur het WOZ-bezwaar per post naar Belastingen gemeente Rotterdam, Postbus 924, 3000 AX Rotterdam. Bespaar verzendkosten door online bezwaar te maken via de website van de gemeente Rotterdam: https://www.rotterdam.nl/bezwaar-maken-tegen-belastingaanslag

Vermeld in je WOZ-bezwaar altijd:

  • het aanslagnummer
  • het adres van de woning
  • je (bedrijfs)naam
  • je geboortedatum (burgers)
  • je burgerservicenummer (burgers) / KvK-nummer (bedrijven).

Houd er rekening mee dat bezwaren binnen zes weken na de dagtekening op de WOZ-beschikking bij de gemeente moeten zijn ingediend.

Veelgestelde vragen (ver)kopen van je huis makelaar Rotterdam
Heb je hier nog vragen over?
We staan voor je klaar!
Stuur ons eenvoudig een berichtje, dan nemen we contact met je op.
Wij nemen je privacy serieus, en delen je gegevens nooit met derden.

Dit vinden onze klanten

Prima contact. Makelaar luisterde erg goed naar onze wensen en bracht zelf zeer waardevolle kennis op diverse terreinen in die van groot belang was bij de verkoop. Ook vanuit de medewerkers op het kantoor snelle en duidelijke service wanneer dat nodig was.

Een funda gebruiker

Wij hebben makelaar Langejan een zoekopdracht gegeven. Steeds regelmatig overzichten gekregen van aankomende te kopen huizen. Contact was prima. Geen moeite was hen teveel. Een top secretaresse als Cheryl, die steeds de communicatie op perfecte wijze onderhield. Deskundige makelaars Robert Langejan en Karel Schaedtler.

Peter Andringa

Zonder het team van Langejan was het nooit gelukt! Robert heeft passie voor het vak en is zeer betrokken en behulpzaam. In onze zoektocht stond hij naast ons, heeft hij alle nodige tips gegeven en altijd meegedacht over wat voor ons het beste is. Cheryl is onze grote heldin! Ze kwam meteen in actie en liet er geen gras over groeien, waardoor elke bezichtiging mogelijk was. Ook Richard is essentieel geweest. Met zijn inzicht heeft hij ervoor gezorgd dat wij het perfecte bod hebben gedaan. We raden Langejan van harte aan!

Jaap Jan van Senden

Fijne makelaar, duidelijk over de gang van zaken rond de verkoop. Contact verliep altijd erg soepel en prettig.

Jan Willem

Makelaar was zeer prettig in de omgang, had kennis van de markt en ging niet voor lage verkoopprijs - snelle verkoop. Prijs waarvoor hij woning in markt wilde zetten, kwam overeen met ons idee. Makelaar en het kantoor was goed bereikbaar en bezichtigingen werden in blokken ingepland, zodat je niet voortdurend kijkers over de vloer kreeg.

Yke Ten Brink

Heel eerlijk, namen de tijd, deskundig, vriendelijk. We hebben een lange zoektocht gehad, maar voelden ons nooit opgejaagd.

Een funda gebruiker

Fijn contact met Richard Couwenberg. Hij heeft een realistische schatting gemaakt van het appartement en een mooie omschrijving geschreven. Aansturing van de overige partijen zoals de fotograaf, energielabel, etc. was ook prima! Flexibel in de omgang en het appartement is snel verkocht... fijn!

Dave van Wijngaarden

Aankoopmakelaar Rotterdam Kralingen

Ervaren Makelaars: Ontdek onze uitgebreide dienstverlening

Waar mogen we jou bij helpen?

Woning verkopen

Verkopen in de huidige markt is complex, het realiseren van de beste opbrengst is uitdagend. Makelaarskantoor Langejan levert resultaten. Met ons haal jij het maximale uit je verkoop. Vraag een gratis en vrijblijvend verkoopadvies aan bij één van onze makelaars.

Woning aankopen

Koop een huis met hulp van een expert van Makelaarskantoor Langejan. Onze makelaar biedt op het juiste moment en ondersteunt je bij de aankoop, zodat je jouw nieuwe droomhuis krijgt.

Zoekopdracht woning

Op zoek naar je droomwoning? Plaats een zoekopdracht! Deel je wensen voor het ideale koophuis, en ontvang een melding bij een match. Ontvang het aanbod zodra het op de markt komt, vaak nog vóór het op Funda verschijnt.

Makelaarskantoor Langejan al 155 jaar jouw vertrouwde NVM makelaar in Kralingen en de regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen.

Contact

Makelaarskantoor Langejan
Oudedijk 25
3062 AC Rotterdam

010 – 272 00 00
info@langejan.com

BTW: NL8048.86.969.B01
KvK: 24126812

Nieuwsbrief

© 2015-2024 Makelaarskantoor Langejan