Check eerst of je hypotheekrente omlaag kan
De nieuwe (veelal hogere) WOZ-beschikking biedt ook mogelijkheden. Bij het bepalen van de hoogte van je hypotheekrente kijken hypotheek verstrekkers ook naar de waarde van de woning. Hoe hoger de waarde van de woning ten opzichte van de hypotheek hoe lager de risico opslag. Wellicht is de WOZ-waarde nu hoog genoeg om deze opslag te verlagen, neem hiervoor contact op met je bank.
WOZ-beschikking en belastingen
De WOZ-waarde van je woning wordt gebruikt voor verschillende belastingen. De waarde van huizen is sterk opgelopen dus de gekoppelde belastingen lopen ook hard op. Huiseigenaren met een WOZ-waarde boven de € 1.320.000,- moeten 2,35 % van dat deel bijtellen bij hun inkomen. Gezien de stijgende huizenprijzen wordt dit deel steeds hoger.
Tot nu toe was de bijtelling bij het inkomen NIHIL als je geen of nauwelijks hypotheek hebt, de komende 30 jaar wordt dat voordeel stap voor stap afgeschaft. Kortom, zeker bij dure woningen is het nuttig om te checken of de WOZ-waarde niet te hoog is vastgesteld.
Stappenplan voor onderzoek bezwaar WOZ (in Rotterdam)
Om bezwaar te maken, hebben we een stappenplan voor je opgesteld. Dit zal je helpen bepalen of het nuttig is om door te gaan met het proces.
Is de waardestijging t.o.v. vorig jaar te hoog?
Een stijging van de WOZ-waarde op zich is geen grond voor bezwaar tegen de waarde. Maar is wel een indicator of de WOZ-waarde te hoog is. Veel woningeigenaren hebben echter niet in de gaten dat de prijzen in 2022 beperkt gestegen zijn. Dus het is nuttig om te kijken of de stijging van de waarde binnen de generieke marktstijging valt. In Rotterdam lopen de prijsstijgingen per gebied flink uiteen.
Zoek met DigiD het taxatieverslag op
In een WOZ-taxatieverslag kun je zien welke gegevens zijn gebruikt bij de vaststelling van de WOZ-waarde. In het taxatieverslag kun je de gegevens van je eigen onroerende zaak terugvinden, maar ook van onroerende zaken waarmee is vergeleken. Je kunt het taxatieverslag, waarin de WOZ-waardebepaling staat, online bekijken of schriftelijk aanvragen. Heb je de WOZ-beschikking gekregen? Bekijk dan het taxatieverslag online met DigiD (voor burgers) of eHerkenning (voor bedrijven).
Controleer de gegevens van de aanslag/taxatierapport
Kloppen de gegevens? Als bijvoorbeeld de woonoppervlakte anders is dan is dat reden voor bezwaar. Zijn de door de gemeente gekozen vergelijkingsobjecten inderdaad vergelijkbaar? Klopt de waarde die door de gemeente toegekend is?
Gebruik de online-tool “Wat is mijn huis waard”
Maak met deze handige tool zelf een waardebepaling. Schijf de gegevens op van de woningen die je gekozen hebt als zijnde “vergelijkbaar” qua perceelgrootte, woonoppervlakte, adres etc. De waarde die hieruit komt is de waarde van NU, gezien prijsstijging van het afgelopen jaar zou je WOZ-waarde iets lager moeten zijn. Belangrijk om te weten: Bij het bepalen van de WOZ-waarde gaat de gemeente uit van “eigen grond” en wordt erfpacht bijvoorbeeld genegeerd.
Vraag ons om een WOZ-waardering van je woning in Rotterdam te maken
Stuur hiervoor jouw WOZ-aanslag, het WOZ-taxatieverslag, de in de tool gevonden vergelijkingsobjecten, indien aanwezig een plattegrond of een oud taxatierapport van de woning, en de redenen waarom jij denkt dat de WOZ-waarde te hoog is vastgesteld (zo mogelijk vergezeld van een foto) naar e-mailadres: info@langejan.com.
Wij nemen contact met je op om een eventuele afspraak ter plaatse te maken en leveren een WOZ-waarderingsrapport en een bezwaarbrief die je kunt insturen. De kosten hiervoor zijn € 300,- exclusief btw. Bij een succesvol bezwaar zal de gemeente deze kosten (gedeeltelijk!) vergoeden.
Zelf bezwaar maken tegen de hoogte van uw WOZ-waarde
Een WOZ-bezwaar dient 3 vergelijkingsobjecten te bevatten, bij voorkeur verkocht in de periode 1-7-2022 tot 1-7-2023 met een transactieprijs, een beschrijving van de verschillen met jouw woning, en de door jou voorgestelde WOZ-waarde van je huis.
Stuur het WOZ-bezwaar per post naar Belastingen gemeente Rotterdam, Postbus 924, 3000 AX Rotterdam. Bespaar verzendkosten door online bezwaar te maken via de website van de gemeente Rotterdam: https://www.rotterdam.nl/bezwaar-maken-tegen-belastingaanslag
Vermeld in je WOZ-bezwaar altijd:
- het aanslagnummer
- het adres van de woning
- je (bedrijfs)naam
- je geboortedatum (burgers)
- je burgerservicenummer (burgers) / KvK-nummer (bedrijven).
Houd er rekening mee dat bezwaren binnen zes weken na de dagtekening op de WOZ-beschikking bij de gemeente moeten zijn ingediend.