Zoeken binnen de website

Bedenktijd bij het kopen van een woning: Wat je moet weten tijdens Hemelvaart en Pinksteren

12-05-2023

Het kopen van een woning is een spannende en belangrijke gebeurtenis in ieders leven. Bij het aangaan van deze grote verantwoordelijkheid wil je natuurlijk zeker weten dat je de juiste beslissing neemt. Daarom is er een wettelijke bedenktijd ingesteld om je de gelegenheid te geven om je beslissing te overwegen. Met Hemelvaart en Pinksteren in het vooruitzicht kan de berekening van de bedenktijd voor verwarring zorgen. Als jouw betrouwbare makelaar staan wij klaar om je hierbij te helpen. Lees onze blog voor uitleg over hoe de bedenktijd werkt en hoe je deze tijdens feestdagen kunt berekenen.

Makelaar Pinksteren en Hemelvaart bedenktijd 2023

Wat is de wettelijke bedenktijd?

Bedenktijd Hemelvaart en Pinksteren 2023De wettelijke bedenktijd van minimaal drie dagen begint op de dag na het overhandigen van (een afschrift van) de getekende akte aan de koper. De bedenktijd eindigt om middernacht van de laatste dag die deel uitmaakt van de bedenktijd, ongeacht het tijdstip waarop de koper het afschrift van de akte heeft ontvangen.

Hoe werkt de algemene termijnenwet?

Het is belangrijk om te weten dat de algemene termijnenwet van toepassing is op de bedenktijd, waardoor deze langer kan duren dan drie dagen. Volgens deze wet wordt een termijn:

  1. die eindigt op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag, verlengd tot en met de eerstvolgende dag die niet een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag is;
  2. zo nodig zoveel verlengd dat daarvan tenminste twee dagen deel uitmaken die niet een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag is.

Hoe bereken je de bedenktijd tijdens feestdagen?

Bij het berekenen van de bedenktijd worden de volgende dagen als algemeen erkende feestdagen beschouwd of daarmee gelijkgesteld:

  • Goede Vrijdag
  • Christelijke tweede Paas- en Pinksterdag
  • De dag waarop de verjaardag van de Koning wordt gevierd
  • 5 mei
  • Hemelvaartsdag
  • Beide Kerstdagen
  • Nieuwjaarsdag

In 2023 is alleen 19 mei met een algemeen erkende feestdag gelijkgesteld.

Wanneer je rekening houdt met deze regels, kun je de bedenktijd nauwkeurig berekenen en weet je precies hoeveel tijd je hebt om je beslissing te overwegen. Mocht je nog vragen hebben over de bedenktijd of andere aspecten van het kopen van een woning, neem dan gerust contact op met ons kantoor. Wij staan altijd voor je klaar om je te helpen en te begeleiden bij het vinden van jouw droomhuis.

Makelaarskantoor Langejan is al 155 jaar een vertrouwde naam in Kralingen en de regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen.

Contact

Makelaarskantoor Langejan
Oudedijk 25
3062 AC Rotterdam

010 – 272 00 00
info@langejan.com

BTW: NL8048.86.969.B01
KvK: 24126812

Nieuwsbrief

© 2015-2023 Makelaarskantoor Langejan