Zoeken binnen de website

Bedenktijd bij het kopen van een woning rond Kerstmis en nieuwjaarsdag

06-12-2023

Terwijl de feestdagen een tijd van vreugde en samenzijn zijn, brengen ze ook praktische overwegingen met zich mee voor de vastgoedmarkt. De kerstperiode en de overgang naar het nieuwe jaar hebben specifieke implicaties voor de bedenktijd bij de aankoop van een woning, een kritieke factor voor zowel kopers als verkopers. Het is essentieel om bewust te zijn van de aangepaste termijnen die deze periode met zich meebrengt. In dit blogartikel bespreken we hoe de bedenktijd wordt berekend tijdens de kerstdagen van 2023 en nieuwjaarsdag 2024.

Bedenktijd bij het kopen van een woning rond Kerstmis en nieuwjaarsdag Makelaars Langejan

De beide kerstdagen (maandag 25 en dinsdag 26 december) en nieuwjaarsdag (maandag 1 januari 2024) worden aangemerkt als algemeen erkende feestdagen. Het schema voor de bedenktijd ziet er daarom vanaf 19 december 2023 als volgt uit:
Makelaarskantoor Langejan bedenktijd voor je woning in 2023 rond kerst en oud en nieuw

Er worden dit jaar rondom kerst en nieuwjaarsdag geen dagen gelijkgesteld aan een algemeen erkende feestdag.

Bedenktijd bij koop minimaal drie dagen

De bedenktijd duurt minimaal drie dagen en begint op de dag die volgt op de dag dat (een afschrift van) de tussen partijen opgemaakte akte aan koper ter hand is gesteld. De bedenktijd eindigt om middernacht van de laatste dag die deel uitmaakt van de bedenktijd. Het is dus niet van belang hoe laat de koper het afschrift van de akte heeft ontvangen.
Omdat de Algemene termijnenwet (Atw) van toepassing is, kan de bedenktijd langer duren dan drie dagen. Op grond van deze wet wordt een termijn:

  • die eindigt op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag, verlengd tot en met de eerstvolgende dag die niet een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag is;
  • zo nodig zoveel verlengd dat daarvan tenminste twee dagen deel uitmaken die niet een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag is.

Algemeen erkende feestdagen in de zin van de Atw zijn: nieuwjaarsdag, Christelijke tweede paas- en pinksterdag, beide kerstdagen, hemelvaartsdag, de dag waarop de verjaardag van de koning wordt gevierd en 5 mei. De dagen die worden gelijkgesteld met een algemeen erkende feestdagen.

Twee voorbeelden:
De koper ontvangt de dubbelzijdig getekende koopakte op woensdag 20 december . Er volgen twee normale dagen (donderdag 21 en vrijdag 22 december). De derde dag valt op een weekenddag, de maandag en dinsdag zijn feestdagen. De bedenktijd eindigt op de eerste normale dag ná 22 december en dat is woensdag 27 december.

De koper ontvangt de dubbelzijdig getekende koopakte op vrijdag 22 december. De vier dagen die volgen betreffen weekenddagen en beide kerstdagen. Tel deze dagen samen als één dag, en vul aan met twee normale dagen (woensdag 27 en donderdag 28 december). De bedenktijd eindigt daarmee op een 'normale' donderdag 28 december 2023.

Wanneer je rekening houdt met deze regels, kun je de bedenktijd nauwkeurig berekenen en weet je precies hoeveel tijd je hebt om je beslissing te overwegen. Mocht je nog vragen hebben over de bedenktijd of andere aspecten van het kopen van een woning, neem dan gerust contact op met ons kantoor. Wij staan altijd voor je klaar om je te helpen en te begeleiden bij het vinden van jouw droomhuis.

Veelgestelde vragen (ver)kopen van je huis makelaar Rotterdam
Heb je hier nog vragen over?
We staan voor je klaar!
Stuur ons eenvoudig een berichtje, dan nemen we contact met je op.
Wij nemen je privacy serieus, en delen je gegevens nooit met derden.

Dit vinden onze klanten

Prima contact. Makelaar luisterde erg goed naar onze wensen en bracht zelf zeer waardevolle kennis op diverse terreinen in die van groot belang was bij de verkoop. Ook vanuit de medewerkers op het kantoor snelle en duidelijke service wanneer dat nodig was.

Een funda gebruiker

Wij hebben makelaar Langejan een zoekopdracht gegeven. Steeds regelmatig overzichten gekregen van aankomende te kopen huizen. Contact was prima. Geen moeite was hen teveel. Een top secretaresse als Cheryl, die steeds de communicatie op perfecte wijze onderhield. Deskundige makelaars Robert Langejan en Karel Schaedtler.

Peter Andringa

Zonder het team van Langejan was het nooit gelukt! Robert heeft passie voor het vak en is zeer betrokken en behulpzaam. In onze zoektocht stond hij naast ons, heeft hij alle nodige tips gegeven en altijd meegedacht over wat voor ons het beste is. Cheryl is onze grote heldin! Ze kwam meteen in actie en liet er geen gras over groeien, waardoor elke bezichtiging mogelijk was. Ook Richard is essentieel geweest. Met zijn inzicht heeft hij ervoor gezorgd dat wij het perfecte bod hebben gedaan. We raden Langejan van harte aan!

Jaap Jan van Senden

Fijne makelaar, duidelijk over de gang van zaken rond de verkoop. Contact verliep altijd erg soepel en prettig.

Jan Willem

Makelaar was zeer prettig in de omgang, had kennis van de markt en ging niet voor lage verkoopprijs - snelle verkoop. Prijs waarvoor hij woning in markt wilde zetten, kwam overeen met ons idee. Makelaar en het kantoor was goed bereikbaar en bezichtigingen werden in blokken ingepland, zodat je niet voortdurend kijkers over de vloer kreeg.

Yke Ten Brink

Heel eerlijk, namen de tijd, deskundig, vriendelijk. We hebben een lange zoektocht gehad, maar voelden ons nooit opgejaagd.

Een funda gebruiker

Fijn contact met Richard Couwenberg. Hij heeft een realistische schatting gemaakt van het appartement en een mooie omschrijving geschreven. Aansturing van de overige partijen zoals de fotograaf, energielabel, etc. was ook prima! Flexibel in de omgang en het appartement is snel verkocht... fijn!

Dave van Wijngaarden

Aankoopmakelaar Rotterdam Kralingen

Ervaren Makelaars: Ontdek onze uitgebreide dienstverlening

Waar mogen we jou bij helpen?

Woning verkopen

Verkopen in de huidige markt is complex, het realiseren van de beste opbrengst is uitdagend. Makelaarskantoor Langejan levert resultaten. Met ons haal jij het maximale uit je verkoop. Vraag een gratis en vrijblijvend verkoopadvies aan bij één van onze makelaars.

Woning aankopen

Koop een huis met hulp van een expert van Makelaarskantoor Langejan. Onze makelaar biedt op het juiste moment en ondersteunt je bij de aankoop, zodat je jouw nieuwe droomhuis krijgt.

Zoekopdracht woning

Op zoek naar je droomwoning? Plaats een zoekopdracht! Deel je wensen voor het ideale koophuis, en ontvang een melding bij een match. Ontvang het aanbod zodra het op de markt komt, vaak nog vóór het op Funda verschijnt.

Makelaarskantoor Langejan al 155 jaar jouw vertrouwde NVM makelaar in Kralingen en de regio Rotterdam. Sinds 1867 begeleiden wij bij de aan- en verkoop van de mooiste woningen.

Contact

Makelaarskantoor Langejan
Oudedijk 25
3062 AC Rotterdam

010 – 272 00 00
info@langejan.com

BTW: NL8048.86.969.B01
KvK: 24126812

Nieuwsbrief

© 2015-2024 Makelaarskantoor Langejan